Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Baletne noči: vrhunski baletni spektakli z vsega sveta

V Cankarjevem domu in ljubljanski Operi od 16. do 19. junija.
Rajmonda FOTO: arhiv ansambla
Rajmonda FOTO: arhiv ansambla
22. 5. 2024 | 13:42
22. 5. 2024 | 13:43
4:18

Drugi mednarodni plesni festival Baletne noči bo od 16. do 19. junija predstavil bogato in raznovrstno ustvarjalnost baleta s tremi tujimi in enim domačim baletnim spektaklom, filmom in razstavo. Festival bo letos posvečen legendarnemu plesalcu in koreografu, »bogu plesa«, Vaclavu Nižinskemu.

Mednarodni plesni festival Baletne noči, ki sta ga lani ustanovila Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana, se bo v nedeljo, 16. junija, začel z odprtjem razstave Nižinski: Posvečen v ples v Veliki sprejemni dvorani. Ta bo obiskovalce popeljala skozi umetnikovo burno življenje, zaznamovano tako z ustvarjalnostjo kakor pozneje z norostjo. Uvodni festivalski večer se bo nadaljeval z baletno predstavo Rajmonda, eno zadnjih velikih mojstrovin slavnega koreografa Mariusa Petipaja, v izvedbi Romunskega narodnega baleta iz Bukarešte.

V ponedeljek, 17. junija, se Baletne noči selijo v ljubljansko operno hišo, kjer bo na ogled balet Trnuljčica, ki še danes velja za najčistejše delo klasičnega baletnega repertoarja. V vsej pravljični lepoti ga bo predstavil Baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana z dirigentom Arytonom Desmpelaerejem.

Trnuljčica FOTO: Darja Štravs Tisu
Trnuljčica FOTO: Darja Štravs Tisu

Veličasten, a hkrati izčiščen balet Nižinski Latvijskega narodnega baleta v koreografiji Marca Goeckeja bo 18. junija razkril najpomembnejše trenutke v življenju Nižinskega ter pokazal, kako tesno sta umetnost in norost povezani. Balet na glasbo Chopina in Debussyja je poln Goeckejevega značilnega minimalizma, živahnega sloga ter igre svetlobe in senc. Vse od premiere leta 2016 na Gautierjevem plesnem festivalu v Stuttgartu predstava z velikimi uspehi gostuje po vsem svetu, leta 2017 pa je Marco Goecke prejel italijansko nagrado danza & danza za najboljšo koreografijo leta.

Nižinski FOTO: O. Zlunitsyna
Nižinski FOTO: O. Zlunitsyna

Festival bo 19. junija sklenil balet Romeo in Julija v izvedbi ansambla HNK Ivana pl. Zajca Reka. Predstava sledi Shakespearovi tragediji z vsemi glavnimi junaki in njihovimi razmerji; preplet odločitev in dejanj, ki se zgodijo v štirih dneh, prinaša vrtiljak čustev, ki jih plesalci uprizorijo v dobri uri in pol.

Romeo in Julija je ena od najbolj priljubljenih in ikoničnih zgodb v svetu baleta, ki v koreografiji Jiříja Bubeníčka z izrazno močjo in globoko emocionalnostjo ohranja klasično lepoto in moč originalnega dela o tragični ljubezni.

Romeo in Julija FOTO: Fanni Tutek-Hajnal
Romeo in Julija FOTO: Fanni Tutek-Hajnal

Nižinski, duša v izgnanstvu

V četrtek, 13. junija, bo kot predtakt festivala na ogled dokumentarni film Nižinski, duša v izgnanstvu (režija: Elisabeth Kapnist). Filmu o razdvojenosti velikega Nižinskega med genialnostjo in norostjo bo sledil pogovor s Prešernovim nagrajencem dr. Henrikom Neubauerjem.

Festival Baletne noči, ki sta ga s podporo glavne pokroviteljice Krke, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, ustanovila Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana, bo poleg izvrstnih predstav tudi letos prinesel prijetna večerna druženja z izmenjevanji mnenj in vtisov.


Naročnik oglasne vsebine je Cankarjev dom

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine