Poletna noč Marjane Deržaj

Nocoj bo ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani parada slovenskih popevk.
Fotografija: Marjana Deržaj, prva dama slovenske popevke.
Foto arhiv RTVS
Odpri galerijo
Marjana Deržaj, prva dama slovenske popevke. Foto arhiv RTVS

Nedvomno je bila Marjana Deržaj prva dama slovenske popevke, saj so njene interpretacije pesmi izvrstnih skladateljev, aranžerjev in pesnikov postale naša nesnovna kulturna dediščina. Zaradi nje in podobnih glasbenikov zanimanje za zlata leta slovenske popevke ne pojenja.

Z Marjano Deržaj sem se pogovarjal le enkrat, in še to zgolj po naključju. V avli Delove stolpnice je čakala moža Anteja Mahkoto, prav tako novinarja in urednika Dela, in me je kar zasula z zahvalami. Nevajen takih dogodkov sem ji verjetno le zbegano z nasmehom odgovarjal. Slovenska popevka ni bila glasba moje generacije, vendar sem, kot kaže, prepoznal njen pomen in pomen delovanja Marjane Deržaj za slovensko popularno glasbo in kulturo na splošno. Očitno sem nekaj prijaznega zapisal ob izdaji kompilacijskega cedeja ‎Za vse poletne noči!, ki je izšel leta 2001. To je bila tudi prva celovita digitalna izdaja njenih pesmi. Kompilacijo je seveda odprla pesem Poletna noč, ta himna zlatega obdobja slovenske popevke, po kateri je dobila ime tudi serija poletnih koncertov na Kongresnem trgu, ki ga tradicionalno pripravlja RTV Slovenija v sodelovanju z Ljubljana festivalom. Običajno je na teh koncertih poudarek na zlatem obdobju slovenske popevke, tokrat pa so ga posvetili njeni prvi dami – Marjani Deržaj. S pesmijo Poletna noč je Marjana leta 1964 zmagala na festivalu na Bledu.

Pevki, ki je tako močno vplivala na naslednje generacije, se bodo poklonili Darja Švajger, Nuša Derenda, Braco Koren, Eva Hren, Jadranka Juras, Katrinas, Nina Strnad, Ana Bezjak, Monika Avsenik, Anja Strajnar, Alenka Gotar, Anže Šuštar in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, ki bodo zapeli uspešnice Ko gre tvoja pot od tod, Vozi me vlak v daljavo, Kako sva si različna, Zvončki in trobentice, To je moj zlati sin, Orion, Telstar, Ko boš prišla na Bled, Zvezde padajo v noč, Valeta, V Ljubljano, Utrinek, Spomin, Čakam nate vsak večer, Ptičje strašilo in seveda tudi Poletno noč. Spremljala jih bosta Big band in Simfonični orkester RTV pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla, večer pa bo povezovala Bernarda Žarn.

Začetek glasbene kariere Marjane Deržaj sovpada z začetkom glasbenih karier še dveh pevskih div, Majde Sepe in Gabi Novak. Mojster Bojan Adamič je namreč aprila 1957 povabil te tri mlade pevke, naj nastopijo na velikem koncertu na Gospodarskem razstavišču. Glavna zvezda je bil Ivo Robić, big bandu pa je dirigiral Adamič, ki ga je takrat vodil. Kar je sledilo, je zgodovina.



Komentarji: