Raul Midón v nedeljo v Kinu Šiška

​K nam prihaja v okviru Musicology Barcaffe Sessions Slovenija.
Fotografija: Raul Midón je svojevrsten glasbenik.
FOTO: Blair Allen
 
Odpri galerijo
Raul Midón je svojevrsten glasbenik. FOTO: Blair Allen  

V Slovenijo prvič prihaja ameriški glasbenik Raul Midón, ki bo v nedeljo, 14. aprila, ob 20. uri na odru ljubljanskega Kina Šiška nastopil v okviru serije koncertov Musicology Barcaffe Sessions Slovenija.
 
Rodil se je prezgodaj v podeželski bolnišnici v mestecu Embudo v ameriški zvezdni državi New Mexico argentinskemu očetu in materi afroameričanki. Z bratom dvojčkom Marcom sta oslepela, ker ju kot nedonošenčka v inkubatorju niso primerno zaščitili pred svetlobo.
 
Zato je zvok postal zanj pomemben, še bolj pa, ko ga je oče pri štirih letih seznanil z bobni. Kitaro se je naučil igrati v okviru izobraževanja za slepe. Ko se je vpisal na univerzo v Miamiju, je študiral jazz, kjer je diplomiral leta 1990. Glasbeno kariero je začel kot studijski pevec predvsem za latino glasbenike, kot so Shakira, Alejandro Sanz, Julio Iglesias in Jose Feliciano. Po končani turneji s Shakiro se je preselil New York City, kjer je začel svojo samostojno kariero. Sprva je sodeloval s producentom in didžejem z imenom Little Louie Vega. Skupaj sta posnela nekaj pesmi, med njimi tudi manjšo uspešnico Cerca De Mi. Svojo solistično kariero je začel leta 2005 z izdajo prvenca State of Mind, kjer je mogoče slišati tudi njegov eklektični pristop. V glasbi namreč rad prepleta elemente različnih žanrov od jazza, soula, rhythm and bluesa, flamenka in argentinske ljudske glasbe.
 
Raul Midón, pevec, glasbenik, tekstopisec in kitarist, je bil v letih 2017 in 2018 s svojima albumoma Bad Ass and Blind in If You Really Want nominiran za najprestižnejšo glasbeno nagrado grammy, v New York Timesu pa so ga označili za »One man band, ki kitaro spremeni v orkester, svoj glas pa v pevski zbor«.
 
Ta koncert bo četrti koncert druge sezone serije koncertov Musicology Barcaffe Sessions Slovenija, s katero so v prestolnico v zadnjih dveh letih pripeljali imena, kot so Angie Stone, Mario Biondi, Knower, Incognito, Keziah Jones in Robert Glasper. Zaključni koncert letošnje sezone bo 22. junija v Kinu Šiška, kamor so v soorganizaciji z Jazz Festivalom Ljubljana in Kinom Šiška povabili grammyjeve nagrajence, glasbeni kolektiv Snarky Puppy.
 

Komentarji: