Vse več koncertov na daljavo

V petek bo prek facebooka nastopilo več domačih glasbenikov in glasbenic
Fotografija: V petek bo rapal tudi Zlatko. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
V petek bo rapal tudi Zlatko. FOTO: Dejan Javornik

Nedeljski balkonski koncerti so nekatere glasbenike spodbudili k nastopom od doma, svojo glasbo pa delijo s pomočjo družbenih omrežij. Tako je nastalo kar nekaj pobud za tovrstno predstavljanje, kot sta recimo Slovenija, ostani doma in pa Glasbeniki in glasbenice v izolaciji.

Pianist Miha Renčelj ter harmonikar Jure Tori nastopata vsak dan v času izolacije, prisluhnemo jima lahko vsak dan ob 18.30 na njunem facebook profilu. Prvi je nagnjen k meditativni improvizaciji, drug pa k preigravanju lastnih pesmi. Ker je bil v torek dan Svetega Patrika sta violinist in pevec Matjaž Antončič in kitarist Sašo Zver z nami delila svoje izvedbe irskih napevov.
Poseben dogodek Slovenija, ostani doma! pa pripravljajo za petek, 20. marca, ko bodo prek facebooka ob 20. uri pripravili kar nekaj prenosov koncertov. Za sedaj je potrjeno, da bosta rapala Emkej in Zlatko, prepevali Dejan Vunjak, Maja Založnik ter Gal in Severa Gjurin, violinistka Maša Golob jo bo zagodla, nastopila bo tudi saksofonistka Nina Merkoci - Saxcess ter verjetno še kdo.

Vsi izvajalci se bodo javljali iz svojega domačega okolja, torej dnevne sobe, spalnice in podobno. Organizatorji želijo ljudi spodbuditi, da ostanejo doma, za spodbudo jih pa nagraditi z dobrimi koncerti. Ker se bodo tudi oni javljali od doma, bodo dali zgled.

Druga podobna glasbena pobuda pa je Glasbeniki in glasbenice v izolaciji. To je skupina na facebooku namenjena objavljanju glasbenega ustvarjanja v teh izrednih razmerah. Glasbeniki predstavljajo s čim se te dni ukvarjajo, od zaključevanja svojih studijskih posnetkov, do izolacijskih improvizacij.

Harmonikar Jure Tori nastopa vsak dan. FOTO: Matic Oblak
Harmonikar Jure Tori nastopa vsak dan. FOTO: Matic Oblak


Prvi je v to skupno prispeval mojster zvoka Janez Križaj z meditacijskim posnetkom pljuskanje vode, ki ga je posnel v zalivu na otoku Silba in doma zamikal in masteriral. Svoje vsakovečerne posnetke objavljata tudi Renčelj in Tori, koncert od doma sta objavila tudi 2B, harmonikar Riki Zadravec pa je ob kitari zapel skladbo Mestu sledi. Svoje plišaste zvočne traparije je z nami delil zasedba Pliš, violinistka Inga Ulokina je pa je od doma vsem poslala Elgarjev Pozdrav ljubezni.

Bluesovski dvojec kitarist Samuel Blues in ogrličar Miha Erič sta dodala videosingel Balkan Express z njunega inštrumentalnega albuma Transformator, oblikovalec, pisatelj ter glasbenik Žiga Valetič pa se je odločil, da bo posnel priredbo pesmi Lithium skupine Nirvana. Tik pred karanteno so Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape posneli skladbo Od Marije za prihajajoči album zasedbe. Posnetek je nato v samoizolaciji zvočno izpilil Janez Križaj. Prav posebej pa se je potrudila Neisha, ki nam je zaigrala, kaj razmišlja Davor Janjić medtem, ko se sprehaja po mestu. Za posebne zvočno-vizualne učinke na vidoposnetku so poskrbele Neishine muce. Kitarist Andrej Gregorič pa je poskrbel za jazzy duet zimzelenčka Ko boš prišla na Bled.

Torul Torulsson‎ bo v petek predvajal v živo svoj DJ izbor. FOTO: Maj Valerij
Torul Torulsson‎ bo v petek predvajal v živo svoj DJ izbor. FOTO: Maj Valerij


Tudi glasbenik Torul Torulsson se bo pridružil petkovemu glasbenemu živžavu, saj bo ob 20. uri od doma začel predvajati v živo svoj drugi tovrsten DJ izbor. Skupina Lumberjack bo pa že jutri, v četrtek, ob 19. uri imela prenos svojega koncerta pod naslovom Koncert iz placa.



Komentarji: