V svobodomiselno najstništvo osredinjen svet

Središče sveta: Kako se spoprijeti z lastno drugačnostjo in preživeti
Fotografija: Prizor iz filma Središče sveta.
FOTO: arhiv studia
Odpri galerijo
Prizor iz filma Središče sveta. FOTO: arhiv studia

Nemškega pisatelja Andreasa Steinhöfla, ki piše predvsem za otroke in mladino, naš bralci poznajo zlasti po uspešni seriji otroških knjig o Riku, ki so jih prenesli tudi na film. Enako velja za mladinski roman Središče sveta iz leta 1998, ki so ga prav tako prelili na veliko platno in je bil lanska uspešnica v nemških kinematografih.

To je zgodba o drugačnosti na nemškem podeželju, ki sicer ni natančno opredeljeno in bi ga lahko postavili v katerokoli državo. Spremljamo zgodbo 17-letnega Phila, ki živi z mamo Glass in sestro Dianne v razpadajoči vili na robu vasi. Glass je zelo svobodomiselna, vedno pove, kar misli, in prakticira množično izmenjavo partnerjev, ki le redko ostanejo dlje od ene noči. Čeprav je sama tarča prezira in predsodkov nazadnjaškega in vernega okolja, kar se je preneslo tudi na njena otroka, pa je hitro postala zaupnica in svetovalka pretepenim ženam, ki so bile žrtve dolgoletnega trpinčenja. Namesto nasvetov o potrpežljivosti in tem, da mora vsaka nositi svoje breme, jim svetuje, naj z otroki čim prej zapustijo nasilneže.

Andreas Steinhöfel<br />
<strong>Središče sveta</strong><br />
Cankarjeva založba, 2018<br />
prevod Anja Golob
Andreas Steinhöfel
Središče sveta
Cankarjeva založba, 2018
prevod Anja Golob
Družina treh je sicer močno povezana, vendar se tudi med njimi odnosi vse bolj krhajo. Glass in Dianne, ki sta si bili v Dianninih otroških letih zelo blizu, se zdaj, ko je hči najstnica, skorajda ne pogovarjata več. Philu pa mama še vedno noče nič povedati o očetu in o razlogih za njegovo odsotnost. Fant dneve preživlja z najboljšo prijateljico Kat, ki jo je že kot otrok srečal v bolnišnici, oba sanjarita o širnem svetu. Nato pa v njegovo življenje vstopi lepi in skrivnostni Nicholas, kar ga povsem zmede. Kmalu na lastni koži spozna, da je vsaka ljubezen sebična.

Andreas Steinhöfel je v domovini zelo priljubljen pisatelj, njegova dela sodijo med obvezno šolsko čtivo. Je prejemnik številnih nemških in mednarodnih literarnih nagrad. Roman Središče sveta, ki so ga prevedli v več jezikov, velja med mladimi bralci za najbolj priljubljeno Steinhöflovo delo. Je radikalno drugačna mladinska literatura, zanimiva za bralce različnih starosti. Za celoten opus je avtor leta 2009 prejel nagrado Ericha Kästnerja, leta 2013 pa še nemško nagrado za mladinsko literaturo.

Komentarji: