Prvi mednarodni kamišibaj festival Beli delfin

Slovesno odprtje na Židovskem trgu v Piranu nocoj ob 20. uri. Na festivalu pripravljajo pet sklopov predstav, pri čemer se bodo vratca butaja skupno odprla skoraj 40-krat.
Fotografija: FOTO: Ubald Trnkoczy
Odpri galerijo
FOTO: Ubald Trnkoczy

Društvo Zapik napoveduje v Piranu nov tridnevni festival gledališča kamišibaj za otroke in tudi odrasle. Po petih edicijah nacionalnega festivala bo letošnji prvič mednarodni, zaradi česar so mu nadeli novo ime. Namenjen bo evropskemu letu kulturne dediščine, njegovo slovesno odprtje pa bo na Židovskem trgu nocoj ob 20. uri. Po včerajšnjem preddogodku, namenjenem otrokom, bo na Židovskem trgu do nedelje, 26. avgusta, pisana mednarodna druščina kamišibajkarjev pripovedovala zgodbe ob slikah na malih prenosnih odrih in tako obujala to staro japonsko obliko pripovedovanja, ki korenini v njihovi budistični tradiciji pripovedovanja svetih zgodb.

Na festivalu pripravljajo pet sklopov predstav, pri čemer se bodo vratca butaja skupno odprla skoraj 40-krat. V programu sodelujejo najvidnejši slovenski kamišibajkarji in gostje iz tujine. Pripovedi bodo namenjene mešani publiki, razen sobotne prireditve v Mediadomu ob 22.30, kjer pripravljajo večer za odrasle, ki obožujejo pravljice. Letošnja festivalska novost bo tudi sobotna podelitev nagrad, ki jo bo odslej podeljevalo občinstvo. Festival spremlja masterclass delavnica kamišibaj v dopoldanskem času pod vodstvom Damijana Stepančiča, festival pa organizirata in vodita Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko, ustvarjalni tandem, združen v Gledališču Zapik, ki je to japonsko pripovedno obliko prenesel v Slovenijo. Na fotografiji prizor z včerajšnje prireditve za otroke s pripovedovalko Jeleno Sitar Cvetko.

Komentarji: