Performa in Platforma

Festival, ki z združenimi močmi nastopa petič, bo v petih festivalskih dnevih postregel z osmimi plesnimi predstavami in performansi domačega in tujega izvora, ter spremljevalnim programom.
Fotografija: Nocojšnji otvoritveni večer bodo obeležili z video performansom medProstor avtorice Enye Belak Gupta. FOTO: Arhiv Performa
Odpri galerijo
Nocojšnji otvoritveni večer bodo obeležili z video performansom medProstor avtorice Enye Belak Gupta. FOTO: Arhiv Performa

V Mariboru se danes začenja 23. festival sodobnih performativnih praks Performa in 12. Platforma sodobnega ples. Festival, ki z združenimi močmi nastopa petič, bo v petih festivalskih dnevih postregel z osmimi plesnimi predstavami in performansi domačega in tujega izvora, ter spremljevalnim programom. Rdeča nit tokratnega festivala v ospredje postavlja odnos. Kot so zapisali organizatorji, naveza odpira vpogled v zapleteno naravo srečanja, vzpostavljanja odnosa in (pogojev) njegove ohranitve ter se dotika vprašanj o sobivanju, sodelovanju in povezavi med različnimi domenami. Nocojšnji otvoritveni večer bodo obeležili z video performansom medProstor avtorice Enye Belak Gupta (na fotografiji) v GT22 ob 18. uri in gostujočo plesno predstavo Brez sedanjosti portugalskega dvojca Sofie Dias in Vítorja Roriza, v Lutkovnem gledališču Maribor ob 20. uri.

Avtorja v predstavi raziskujeta potencial besed, glasu in giba ter razpletata njihove kompleksne povezave. V četrtek v sodelovanju z nizozemskim De Stilte Theatre in Poletnim lutkovnim pristanom nadaljujejo s plesno-gledališko predstavo za otroke Leteča krava ter predstavitvijo in interaktivnim predavanjem o prihajajoči knjigi avtorja Roka Vevarja Antologija sodobnoplesne publicistike 1918-1960. Petkov večer bosta zaznamovali dve predstavi: Kar je preveč, je preveč, nizozemskega gledališča De Stilte in premiera eksperimentalne zvočno-gibalne predstave Primer: Claudel avtorice Aphre Tesla.

Ta dan bodo v Lutkovnem gledališču Maribor prestavili še Mednarodni abonma mariborskih organizacij MAMO. Festivalska sobota bo v znamenju domače produkcije, saj bodo premierno predstavili odrski prevod pesmi mehiškega nobelovca Octavia Paza Carta de Creencia (Pismo dognanja) iz pesniške v plesno govorico, poimenovan Solo za dva glasova, pod katerega so podpisani Magdalena Reiter, Milan Tomášik in Anja Golob. Popoldne bo v znamenju večmedijskega performansa Hodi.ti avtorjev Irene Pivka in Braneta Zormana. Festival bodo v nedeljo zaključili s slovensko premiero festivalske koprodukcije Poezija narave avtorjev Jasmine Križaj, Simona Wehrlija ter glasbenika Daniela Gislerja.
 

Preberite še:

Komentarji: