Umrl je milijarder, čigar bogastvo je zraslo iz iznajdbe tetrapaka

Hans Rausing je bil švedski poslovnež, ki je z bratom podedoval podjetje Tetra Pak. Premoženje njegove družine ocenjujejo na 10,9 milijarde evrov.
Fotografija: FOTO: Anže Petkovšek
Odpri galerijo
FOTO: Anže Petkovšek

Mednarodni tisk poroča o smrti švedskega milijarderja Hansa Rausinga, ki je bil z bratom Gadom odločilen pri globalni uveljavitvi embalaže, ki jo tudi v Sloveniji po podjetju Tetra Pak preprosto označujemo za tetrapak.

Danes je umrl v visoki starosti 93 let na svojem domu v Wadhurst Parku v južni Angliji, kjer je – ker, tako kot brat, ni cenil visokih švedskih davkov – živel vse od leta 1982.

V novi domovini je med drugim zaradi dobrodelnih dejavnosti postal častni vitez reda britanskega imperija. Njegovo smrt so danes potrdili v njegovi družini. Premoženje te je Forbes ocenil na 10,9 milijarde evrov, sam je veljal za enega najbogatejših ljudi v Veliki Britaniji.

Hans Rausing leta 1963 s tetrapakom. FOTO: Wikipedia
Hans Rausing leta 1963 s tetrapakom. FOTO: Wikipedia
Podjetje Tetra Laval, ki ga sestavljajo Tetra Pak, Sidel in Deloval, je sicer leta 1944 ustanovil njegov oče Ruben Rausing, po njegovi smrti leta 1983 pa sta Tetra Pak podedovala z bratom. Temu je leta 1995 svoj delež prodal za okoli 7 milijard ameriških dolarjev, njegovo premoženje pa je zatem še raslo.

Izvirna zamisel za tetrapak, ki je osvojila svet, je imela obliko tetraedra, odtod ime, a je podjetje s svojimi izdelki za embalažo osvojilo svet kasneje, v poznih 60. letih minulega stoletja, ko je uvedlo oblike embalažnih kvadrov ali kock in napredno, aseptično tehnologijo pakiranja, ki je ustrezno ohranila vsebino. Nova embalaža je zamenjala dotedanjo težjo in lomljivo steklovino. Tedaj sta podjetje že vodila brata Hans in Gad.

Komentarji: