Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

Zmajeva hiša: Vsi še vedno igrajo igro prestolov

Te dni je na HBO prišla Zmajeva hiša, sestrska serija slavne Igre prestolov. Na Vikendu smo pogledali 1. del in mislimo, da vam bo všeč ... ali pa morda ne.
Princesa Rhaenyra je ena od pretendentk za prestol. A le zato, ker nima brata. Vsaj ne še. Foto HBO
Princesa Rhaenyra je ena od pretendentk za prestol. A le zato, ker nima brata. Vsaj ne še. Foto HBO
Igor Harb, Mateja Košir, Vikend
26. 8. 2022 | 08:00
6:34

Igra prestolov je ena najpopularnejših serij zadnjih desetletij in je bila na sporedu med letoma 2011 in 2019. V njej smo spremljali boj za prevlado v Sedmih kraljestvih Zahodnjega, ki je bilo hkrati tarča vrnitve tisočletja spečih pošastnih bitij z ledenega severa. Fantazijski svet serije in literarnih predlog je v grobem temeljil na srednjeveški Evropi, pri tem pa so bila dodana tudi nekatera fantastična bitja, med katerimi so največje navdušenje med gledalci poželi zmaji. A ti nadnaravni elementi so bili zgolj smetana na vrhu, ki je primarno temeljila na niti najmanj črno-belih političnih intrigah, surovo, a prepričljivo izklesanih junakih in neprimerljivi vizualni podobi, polni krvi, golote in nasilja.

Matt Smith, ki so si ga mnogi zapomnili kot princa Filipa iz Netflixove The Crown. In prav Filipa bodo prepoznali tudi v belolasem Daemonu. Foto HBO
Matt Smith, ki so si ga mnogi zapomnili kot princa Filipa iz Netflixove The Crown. In prav Filipa bodo prepoznali tudi v belolasem Daemonu. Foto HBO

No, neprimerljivi vse do zdaj. Čeprav so po uspehu Igre prestolov nastajale tudi druge visokoproračunske fantazijske serije – med boljšimi sta denimo Wheel of Time na Amazonu in Veščec (The Witcher) na Netflixu –, je šele Zmajeva hiša prva, ki zares doseže to raven. Razlog je kakopak v tem, da pri seriji za kamero sodelujejo nekateri iz Igre prestolov, vključno z režiserjem prvega dela in producentom serije Miguelom Sapochnikom, ki je med drugim v prejšnji seriji režiral epizode z največjimi bitkami. Sicer pa je med avtorji in producenti tudi pisatelj George R.R. Martin, ki kar naprej išče nove projekte, da bi se izognil dokončanju šeste in sedme knjige, Vetrov zime in Sanj pomladi. Prestolonasledstvo oziroma trenja med tistimi, ki bi radi naslednji sedli na tako imenovali Železni tron, je osrednje gonilo zgodbe Zmajeve hiše, vendar pa nikakor ni edini fokus, saj je tudi avtorjem te nove serije uspelo prikazati bogat in raznolik svet.

Kralj Viserys s svojim ožjim korogom svetovalcev. Oziroma z drugo besedo – spletkarjev. Foto HBO.
Kralj Viserys s svojim ožjim korogom svetovalcev. Oziroma z drugo besedo – spletkarjev. Foto HBO.

Osrednji junaki serije so člani kraljeve družine Targaryen, ki se že takoj na začetku serije spoprime z vprašanjem nasledstva: ali naj 101 leto stari kralj prepusti železni prestol svoji hčerki ali vnuku? Odgovor mu pomaga poiskati veliki svet, ki izbere vnuka Viserysa (Paddy Considine), da postane peti kralj Sedmih kraljestev. A že v prvi epizodi ugotovimo, da Viserysa bržkone čaka podobna dilema, saj (še) nima moškega naslednika, mnogi pa ne zaupajo njegovemu krvoločnemu bratu Daemonu (Matt Smith, ki so si ga mnogi zapomnili kot princa Filipa iz Netflixove The Crown), ki bi mu glede na pravila in prakso morala pripasti krona. Potem sta tukaj še dve pretendentki, pred desetletjem zavrnjena kraljeva sestrična Rhaenys in njegova hči Rhaenyra. Da, seveda bi bilo lažje, če ne bi imeli tako podobnih imen, sploh ker se nekatera (denimo Viserys) pojavljajo tudi v Igri prestolov, in ker so tako rekoč vsi Targaryeni belolasi, a vse tovrstne pomisleke hitro odpravi odlična zasedba, ki že s prvo epizodo ustvari dovolj pomenljive in markantne junake, da jih bomo z veseljem spremljali še naprej.

V zasedbi najbolj izstopajo Paddy Considine kot Viserys, Matt Smith kot njegov brat Daemon in Rhys Ifans kot kraljeva roka Otto Hightower. Osrednja ženska lika – princeso Rhaenyro in njeno prijateljico, hčerko kraljeve roke Alicent – v prvi epizodi odlično odigrata Milly Alcock in Emily Carey, a ju bosta v kasnejših epizodah nadomestili starejši Emma D'Arcy in Olivia Cooke. Preostanek zasedbe je prav tako dober, a še ni znano, koliko bo prispeval k celotni zgodbi, saj je že po prvem delu povsem jasno, da tudi v tej seriji lahko kdor koli umre. In to brutalno.

Hčerka kraljeve roke Alicent je Rhaenyrina služabnica in prijateljica. No, to zadnje še ni čisto nujno. Foto HBO
Hčerka kraljeve roke Alicent je Rhaenyrina služabnica in prijateljica. No, to zadnje še ni čisto nujno. Foto HBO

Prva sezona Zmajeve hiše obsega deset delov, in čeprav druga sezona še ni napovedana, lahko glede na precej pozitivne odzive kritikov in rekordno gledanost pričakujemo nadaljevanje. To pa ne bo vse. HBO namreč načrtuje še celotno paleto serializiranih zgodb iz Zahodnjega, a še ni znano, katere bodo dejansko posneli. Najbolj obetavne naj bi bile zgodbe o kraljici Nymeriji, ki je poveljevala floti 10.000 ladij in našla dom v Dorniji, pomorsko-piratska zgodba o Morski kači in viteška, ki bi temeljila na zgodbah o klativitezu Dunku oziroma na knjigi Vitez iz sedmih kraljestev. Ob teh predzgodbah pa je v pripravi še serija Sneg o Jonu Snegu, ki bi prikazala njegovo življenje na severu. Hkrati ustvarjajo na HBO tudi tri animirane serije. Zdaj pa ključno vprašanje: ali bomo morali pogledati vse, preden dobimo zadnji dve knjigi?

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine