Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Kolumne

(KOLUMNA) Luka Dončić je eden od njih

Dva fanta z balkanskih igrišč poskušata postati najboljša košarkarja vseh časov, na poti pa jima stoji le mastodont ameriške športne javnosti.
Mojca Pišek FOTO: Blaž Samec/Delo
Mojca Pišek FOTO: Blaž Samec/Delo
28. 6. 2024 | 05:00
28. 6. 2024 | 08:25
6:58

V nadaljevanju preberite: 

Slovensko nacionalno zavest že od nastanka države – smučarji bi rekli, da že od prej – ključno oblikujejo uspehi slovenskih športnikov, ki (po)ostajajo edina nedotakljiva svetinja kolektivne družbene izkušnje. So edini »naši« dosežki, v katere državljanu ni bilo treba veliko vložiti, zato tudi ni mogel veliko izgubiti. So edini »naši« uspehi, nad katerimi ne visijo sence dvoma, prevelike žrtve ali kolateralna škoda.

Športne so edine slovenske afere, ki jih je treba poznati, če hočemo razumeti družbo. Preprosto treba si je znati pred notranjimi očmi predstavljati briljanten gol s sredine igrišča Mileta Ačimovića in še bolj magično podajo Milana Osterca, ki je končala v golu. Nacionalni duh se uteleša v zavedanju, da Šmarna gora ni le hrib nad Ljubljano, pač pa tragična manifestacija slovenske duhovne majhnosti v najbolj neugodnem trenutku nogometne zgodovine. Šport je edina dimenzija slovenskega družbenega življenja, kjer je vse slabo takoj pozabljeno, ko se zgodi nekaj dobrega. 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine