Dobro jutro: Bademajster

Naravno je, da se človeku z nabiranjem izkušenj in oddaljevanjem od mladosti preteklost vedno zdi lepša in svetlejša od sedanjosti, kaj šele prihodnosti.
Fotografija: FOTO: Marko Feist Slovenia
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist Slovenia

Tisto, da je bilo včasih vse boljše, je vsak med nami že velikokrat slišal in tudi izrekel. Odgovor na vprašanje, ali je bilo včasih res vse boljše ali ne, je odvisen od vrste dejavnikov. Gledanje skozi očala ekologije ali ekonomije pomaga ustvarjati zaznavo o tem. Naravno je, da se človeku z nabiranjem izkušenj in oddaljevanjem od mladosti preteklost vedno zdi lepša in svetlejša od sedanjosti, kaj šele prihodnosti.

V naših krajih za tovrstne namene radi uporabimo ideološka očala. Rdeči vas bodo prepričevali, da je bilo včasih vse bolje. Belim pa se zdi, da je bilo včasih vse zanič, danes je sicer nekoliko bolje, ni pa bogve kako dobro in jutri bo sploh vse zanič, če »naši« ne zavladajo in ne opravijo z zapuščino predhodnikov.

Ker je vroče, predlagam obisk kakšnega kopališča, kjer lahko za hec testirate, ali nam gre danes bolje ali ne. Sam izhajam iz svoje nedavne izkušnje z enega od ljubljanskih kopališč, ki sem jo primerjal z bogatimi mladostniškimi izkušnjami z mestnih bazenov. Natančno opazovanje dela kopaliških mojstrov, ljubkovalno bademajstrov, je bilo za nas mulce v mladosti nuja, da smo sploh lahko prišli brezplačno čez ograjo do bazena. Ta navada človeku ostane. Danes mi je k sreči opazovanje nastopa mož v oranžnem zgolj v zabavo.

Če smo včasih mulci zmrznili, ko se nam je približala velikanska senca kosmatega bademajstra, se danes zdi, da ta poklic uživa manj avtoritete. Ko je v naši mladosti namrgodeni mojster dihnil v piščalko, je vse obstalo. Prestrašene oči so spraševale: »Kateri revež bo tokrat letel z bazena?« Danes je vse drugače, bademajster, ki najbrž dela na študentsko napotnico, ob splošnem kaosu zapiska petkrat v piščalko in dvakrat zažvižga, da razigrana mladina sploh neha skakati v vodo, ker to ni dovoljeno. Kaznovan ni nihče, splošna norija pa se nadaljuje. Kdo si ob takih bademajstrih upa trditi, da danes ni bolje kot včasih?