Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Komentarji

Tri medicinske fakultete niso dovolj

O tem, ali Slovenija potrebuje tri medicinske fakultete, se strokovna mnenja lahko razlikujejo, to, da potrebujemo celovito rešitev za zdravstvo, pa vemo vsi.
Odprtje novih prostorov Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana maja 2014. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odprtje novih prostorov Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana maja 2014. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
22. 5. 2024 | 21:35
23. 5. 2024 | 06:33
2:47

Čaka nas veliko izzivov, trdega dela, oviranja, a tega se ne bojimo, je dejala rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, ko sta danes s predsednikom vlade Robertom Golobom, v prostorih rektorata v koprski palači Armerija, podpisala pismo o nameri za gradnjo tretje medicinske fakultete v državi. Pobudo je dala Univerza na Primorskem oziroma fakulteta za vede o zdravju, ki namerava svojo novo zgradbo prilagoditi še za študij medicine.

image_alt
Podpisali zavezo za tretjo medicinsko fakulteto

Gotovo so to ambiciozni načrti, za katere si v Kopru že dolgo prizadevajo, saj bo to okrepilo tako univerzo kot regijo. Namero podpirajo tudi v Splošni bolnišnici Izola, saj se jim s tem odpira pot, da se v prihodnjem desetletju lahko razvijejo v univerzitetni klinični center.

To je pomembno tudi zato, ker je izolska bolnišnica od pomladanskih do jesenskih mesecev močno obremenjena zaradi številnih turistov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, tudi tistih, ki letujejo v hrvaškem delu Istre.

Premier, ki ves čas ponavlja, da je reševanje zdravstva zanj prioriteta – ta se sicer pred našimi očmi iz dneva v dan bolj sesuva –, je pobudo, razumljivo, pograbil z obema rokama. Načrt o sto vpisnih mestih na novo medicinsko fakulteto že čez tri leta je konkretna rešitev, s katero se lahko pohvali. Hkrati s tem lahko naredi tudi nekaj dobrega za »svojo« Primorsko, ki se od Ljubljane vse prevečkrat počuti zapostavljeno.

Predsednik vlade Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar sta podpisala pismo o nameri za novo medicinsko fakulteto. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Predsednik vlade Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar sta podpisala pismo o nameri za novo medicinsko fakulteto. FOTO: Nataša Čepar/Delo

Manj navdušenja nad tovrstnim »reševanjem slovenskega zdravstva« so pokazali v koordinaciji zdravniških organizacij, katere del sta tudi zdravniška zbornica in sindikat Fides. Opozarjajo, da še ljubljanska in mariborska fakulteta zelo težko zagotavljata zadostno število usposobljenih učiteljev, vzgojenih v zahtevnem kliničnem okolju.

Podporniki projekta nad tem zamahujejo z roko, češ da so se enaki pomisleki pojavljali ob ustanavljanju mariborske medicinske fakultete, a niso dobili potrditve. Seveda se o tem, ali Slovenija potrebuje tri medicinske fakultete, strokovna mnenja lahko razlikujejo, to, da potrebujemo celovito rešitev za zdravstvo, pa vemo vsi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine