Mama prodajala kmetijske pridelke in kupovala zlato

Nekdanji direktor Teša na zatožni klopi zaradi razkoraka med prijavljenimi prihodki in dejanskim premoženjem.

Objavljeno
11. junij 2019 10.14
Posodobljeno
11. junij 2019 13.27
Na sojenju se je izmed obtožene trojice pojavil le Rotnik. FOTO: Mitja Felc/Delo
Mitja Felc, S. H.
Mitja Felc, S. H.
Celje – Z zaslišanjem davčnega inšpektorja, ki je pretresel premoženje Uroša Rotnika in ugotovil milijonsko nesorazmerje med njegovim premoženjem ter prijavljenimi prihodki, se je danes na celjskem okrožnem sodišču pred sodnico Mojco Turinek nadaljevalo sojenje.

Pojasnil je, da je pogovor z Rotnikom in njegovo odvetnico opravil novembra 2013 v Ljubljani, pri čemer mu je obtoženi predložil zahtevane listine o svojem premoženju. Med drugim tudi dokumente o prejemu 3,1 milijona evrov, ki naj bi jih pridobil z nakupom lastniških certifikatov na Hrvaškem in v BiH med letoma 1996 in 2003. Omenjena listina je kasneje izginila iz sodnega spisa. Zatem mu je inšpektor izdal odločbo o plačilu 1,6 milijona evrov davka. 

Kako je Rotnik prišel do milijonskega premoženja?

Kot je dejal davčnemu inšpektorju, je kot študent privarčeval nekaj denarja, njegova mama pa je prodajala kmetijske pridelke in s tem denarjem kupovala zlato, ko je bilo poceni, ter ga prodajala, ko mu je cena zrasla. Prav tako je oddajala stanovanje. Denar je nato dal Hrkaču, ki ga je vložil v nakup ceritifikatov in vrednostnih papirjev na Hrvaškem in v BiH.


Na obravnavi je bil navzoč le Rotnik, soobtoženi Alexander Hrkač se je opravičil zaradi službene poti, prav tako na zatožno klop ni sedla nekdanja Rotnikova odvetnica Varja Holec. Obramba je predložila zdravniško opravičilo.

Davčni inšpektor je še enkrat ponovil, da ni imel nobenega ne poklicnega ne osebnega interesa, da bi zavezancu škodoval, kar mu Rotnik ves čas očita. Poudaril je še, da so njegovo odločbo o odmeri davka potrdile vse stopnje sodišča.

Medtem je sam proti inšpektorju podal tri obdolžilne predloge, v katerih mu je očital malomarnost pri delu. Med drugim ga je obtožil jemanja listin iz njegovega spisa, pranja denarja in krivo izpovedbo.

Tožilec Ivan Pridigar s specializiranega državnega tožilstva nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj Urošu Rotniku očita krajo potrdila, kako je prišel do 3,1 milijona evrov, pa tudi krivo ovadbo proti neznanim storilcem zaradi izginotja iste listine iz spisa davčne uprave.

Hrvaškemu državljanu Alexandru Hrkaču, premožnemu podjetniku in vlagatelju iz Osijeka, pa Pridigar očita krivo izpovedbo. Oba sta krivdo zanikala aprila na predobravnavnem roku.

Že tedaj sta se odpovedala pravici do sojenja pred senatom.


Rotnikove osebne finance so na davčni upravi pod drobnogled vzeli po tem, ko so kriminalisti začeli preiskovati sume, da so bile pri 1,41 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj izplačane podkupnine.