Uroš Rotnik prvič na zatožni klopi

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj zanika, da bi na Finančni upravi ukradel dokument.
Fotografija: Uroš Rotnik je včeraj prvič stopil v sodno dvorano kot obtoženec. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Uroš Rotnik je včeraj prvič stopil v sodno dvorano kot obtoženec. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je na včerajšnjem predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču zanikal, da naj bi na finančni upravi (Furs) ukradel dokument o tem, da ima 3,3 milijona evrov. Obramba pojasnjuje, da naj bi dokument na Fursu pogrešili že pred njegovim obiskom, da je bil spis obsežen, nepravilno urejen in voden.

Specializirana državna tožilka Renata Vodnjov dokazuje, da je Rotnik dokument, šlo je za Rotnikovo prijavo premoženja iz maja 2013, ob obisku Fursa novembra 2013 ukradel z mize davčnega inšpektorja. Kasneje naj bi še preprečeval dokazovanje domnevno nezakonito pridobljenega premoženja. Tožilka je pojasnila, da večina dokazov temelji na izpovedbah prič.

Dokument izgubljen na Fursu?

Rotnikov zagovornik Mitja Jelenič pa je predlagal, da se v postopku pregleda nekaj listin. Med drugim dokument o izrednem notranjem nadzoru na Fursu, saj naj bi pokazal, »da je bil davčni spis nepravilno urejen in voden. Tako obstaja najmanj možnost, da se je zadeva izgubila na Fursu.« Predlagal je tudi, naj sodišče pridobi celoten davčni spis glede te Rotnikove zadeve.

Uroš Rotnik in njegov zagovornik Mitja Jelenič. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Uroš Rotnik in njegov zagovornik Mitja Jelenič. FOTO: Špela Kuralt/Delo


S tem želi obramba dokazati, da je povsem možno, da se je dokument izgubil na Fursu, saj naj bi spis obsegal štiri fascikle, hkrati pa želijo, da se v spisu pregleda kronologija, je pojasnil Jelenič: »Iz kronologije dogodkov, ki so se dogajali, v spisu izhaja, da je davčni inšpektor ta del spisa pogrešil, še preden je bil opravljen razgovor z Rotnikom. Kot kažejo podatki, je dokument izginil pred 7. 11. 2013, ko je Rotnik stopil na Furs.« Dodal je še, da v zapisniku o tem razgovoru nikjer ni zabeleženo, da je ta dokument inšpektor sploh imel tam ali ga celo predočil Rotniku.

Obramba je predlagala tudi zaslišanje prič pri hišnih preiskavah, pa tudi branje strokovnega mnenja, ali je bil ta znesek, torej tudi ta dokument, sploh relevanten za odmero davka.

Noče biti dolžan državi

Tožilka je nasprotovala le branju mnenja: »V tej zgodbi gre za pravno vprašanje, s pravnim znanjem pa sodišče razpolaga. Ostalim predlaganim dokazom izrecno ne nasprotujem, ampak celoten spis in dokument o izrednem notranjem nadzoru ne bosta pomagala k razjasnitvi dejanskega stanja. To še ne pomeni, da obdolženi ni odtujil lista prijave premoženja davčnega zavezanca.« Glede navedb obrambe, da naj bi se dokument izgubil na Fursu, pa je dejala: »Mi dokazujemo, da to ni mogoče.«

Specializirana državna tožilka Renata Vodnjov. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Specializirana državna tožilka Renata Vodnjov. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Furs je Rotniku kasneje odmeril 1,6 milijona evrov davka, ki ga je plačal prav pred kratkim. »Davek sem plačal, ker nočem biti dolžan državi,« je pojasnil po včerajšnjem predobravnavnem naroku. Rotniku za obe kaznivi dejanji skupaj grozi do osem let zapora, ni pa to edini Rotnikov kazenski postopek. Zaradi domnevnih nepravilnosti, povezanih z gradnjo šestega bloka Teša, je vloženih več obtožnic.