Ostarelo mater udarila s polenom in zadavila s pasom

V Ošlju nad Slovensko Bistrico naj bi Ivica Kalšek ubila svojo 89-letno mater Ivanko Dovnik. Storilki grozi od pet do petnajst let zapora.
Fotografija: Storilki grozi od pet do petnajst let zapora. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Storilki grozi od pet do petnajst let zapora. FOTO: Marko Feist

Slovenska Bistrica – »Kriminalisti so ugotovili, da je med osumljenko in žrtvijo okoli 10. ure prišlo do prepira, med katerim je osumljenka žrtev odrinila od sebe, da je ta padla na posteljo, tam pa jo je zadavila,« je petkovo dogajanje v starejši hiši žrtve Ivanke Dovnik opisal Miran Šadl z mariborske policijske uprave.

Zakaj naj bi storilka, žrtvina 63-letna hči Ivica Kalšek pograbila pas in zadavila svojo 89-letno mater Ivanko Dovnik, ostaja neznanka. Nedvomno pa se je med materjo in hčerjo tragičnega jutra vnel hud spor, ki je pripeljal do tragičnih posledic. »Minuli petek je 63-letna ženska iz okolice Slovenske Bistrice poklicala na interventno številko 112 in povedala, da je med prepirom odrinila žensko osebo, ki si je med padcem poškodovala glavo, zato ne diha,« je o petkovem klicu, po katerem so policisti odhiteli v Ošelj, povedal Šadl.

Toda že reševalci, ki so nekaj minut po klicu prispeli na kraj dogodka, so ugotovili, da zgodba ne drži in da je Ivanka Dovnik najverjetneje umrla nasilne smrti. Na pomoč so poklicali bistriške policiste, ti pa so zadevo predali v roke mariborskim kriminalistom. »To ne more biti res,« so nam trdili domačini, ko smo danes obiskali njihovo majhno vasico na Pohorju. In nadaljevali: »Ivica je bila medicinska sestra pri več zobarjih v Slovenski Bistrici. Tega dne naj bi mami nesla zdravila, saj je bila po smrti sina raztresena,« so nam dejali domačini. Kriminalisti so ugotovili, da obisk ni potekal tako miroljubno.

Nedvomno se je med materjo in hčerjo tragičnega jutra vnel hud spor, ki je pripeljal do tragičnih posledic. FOTO: Oste Bakal
Nedvomno se je med materjo in hčerjo tragičnega jutra vnel hud spor, ki je pripeljal do tragičnih posledic. FOTO: Oste Bakal


»Kriminalisti so ugotovili, da je med osumljenko in žrtvijo prišlo do prepira,« je povedal Šadl in nadaljeval: »Ogled kraja kaznivega dejanja je v navzočnosti mariborske dežurne državne tožilke in kriminalistov opravila dežurna preiskovalna sodnica, ki je odredila tudi sodno obdukcijo pokojne. Ta je potrdila, da je žrtev umrla nasilne smrti, zaradi davljenja.«

Družino Ivanke Dovnik naj bi tragedija pretresla že pred slabima dvema tednoma. Takrat naj bi Ivanka, ki je živela skupaj s sinom Stankom, tega našla sredi noči spati v avtomobilu pred hišo. Ker je mislila, da je le vinjen, naj bi ga celo pokrila z odejo, vendar je zjutraj opazila, da je ranjen v glavo. Kasneje so preiskovalci ugotovili, da je ustreljen. S plinsko pištolo naj bi si sam zadal smrtonosni strel v glavo. Pokopali so ga prejšnji ponedeljek na pokopališču na Šmartnem na Pohorju v ožjem družinskem krogu. Kaj se je minuli petek zgodilo v domači hiši Dovnikovih v Ošlju, ni natančno znano.

Nedvomno je, da so mariborski kriminalisti, ki so od bistriških policistov prevzeli ogled kraja dogodka, ugotovili, da je bila Ivanka Dovnik umorjena. Ivico Kalšek so zaradi suma, da je najprej s polenom udarila mater in jo zatem še zadavila s pasom, sprva pridržali in jo po zakonsko določenem roku odpeljali pred preiskovalnega sodnika, ki jo je poslal na hladno. »Osumljeno so kriminalisti v nedeljo, s kazensko ovadbo, privedli na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zanjo po zaslišanju odredila pripor,« je pojasnil Miran Šadl. Ivici Kalšek zaradi uboja grozi od pet do 15 let zapora.