Mama prodajala kmetijske pridelke in kupovala zlato

Nekdanji direktor Teša na zatožni klopi zaradi razkoraka med prijavljenimi prihodki in dejanskim premoženjem.
Fotografija: Na sojenju se je izmed obtožene trojice pojavil le Rotnik. FOTO: Mitja Felc/Delo
Odpri galerijo
Na sojenju se je izmed obtožene trojice pojavil le Rotnik. FOTO: Mitja Felc/Delo

Celje – Z zaslišanjem davčnega inšpektorja, ki je pretresel premoženje Uroša Rotnika in ugotovil milijonsko nesorazmerje med njegovim premoženjem ter prijavljenimi prihodki, se je danes na celjskem okrožnem sodišču pred sodnico Mojco Turinek nadaljevalo sojenje.

Pojasnil je, da je pogovor z Rotnikom in njegovo odvetnico opravil novembra 2013 v Ljubljani, pri čemer mu je obtoženi predložil zahtevane listine o svojem premoženju. Med drugim tudi dokumente o prejemu 3,1 milijona evrov, ki naj bi jih pridobil z nakupom lastniških certifikatov na Hrvaškem in v BiH med letoma 1996 in 2003. Omenjena listina je kasneje izginila iz sodnega spisa. Zatem mu je inšpektor izdal odločbo o plačilu 1,6 milijona evrov davka. 



Na obravnavi je bil navzoč le Rotnik, soobtoženi Alexander Hrkač se je opravičil zaradi službene poti, prav tako na zatožno klop ni sedla nekdanja Rotnikova odvetnica Varja Holec. Obramba je predložila zdravniško opravičilo.

Davčni inšpektor je še enkrat ponovil, da ni imel nobenega ne poklicnega ne osebnega interesa, da bi zavezancu škodoval, kar mu Rotnik ves čas očita. Poudaril je še, da so njegovo odločbo o odmeri davka potrdile vse stopnje sodišča.

Medtem je sam proti inšpektorju podal tri obdolžilne predloge, v katerih mu je očital malomarnost pri delu. Med drugim ga je obtožil jemanja listin iz njegovega spisa, pranja denarja in krivo izpovedbo.



Rotnikove osebne finance so na davčni upravi pod drobnogled vzeli po tem, ko so kriminalisti začeli preiskovati sume, da so bile pri 1,41 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj izplačane podkupnine.

Preberite še: