Na 103. dan bi lahko umrlo 23.000 ljudi

Komenčan med pošiljanjem grozilnih pisem ni bil prišteven, tožilstvo predlaga zdravljenje
Fotografija: Iz pisem je bilo razbrati grožnje, da bo Kraševcem zastrupil vodo. Foto: Blažž Samec
Odpri galerijo
Iz pisem je bilo razbrati grožnje, da bo Kraševcem zastrupil vodo. Foto: Blažž Samec

Koper – Tridesetletni Komenčan Boris Matić je jeseni na naslove več državnih inštitucij, tudi na vlado Marjana Šarca, poslal elektronska pisma, v katerih je zapisal, kaj se bo zgodilo, če v 102 dneh ne bodo uresničili njegove zahteve. Ker je kaznivo dejanje terorizma zagrešil neprišteven, specializirano državno tožilstvo zanj predlaga izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja.

V pismih naj bi Matić opozarjal na veliko ranljivost infrastrukture, predvsem objektov za oskrbo z vodo, vodohranov Kraškega vodovoda. Opozarjal je, da ti niso ustrezno zavarovani, da tam ni alarmov ali videonadzorov. Čeprav je bilo iz pisem razbrati grožnje, da bo zastrupil vodo, omenjal naj bi večje količine klora, naj bi hkrati napovedal, da ne bo izvrševal kaznivih dejanj.
Predsedniku vlade in drugim slovenskim funkcionarjem je torej dal na voljo natanko 102 dni, da ukrepajo, v nasprotnem primeru bo zastrupil vodo, ki prihaja v domove številnih Primorcev, zaradi česar bi lahko umrlo kar 23.000 ljudi.

Na 103. dan naj bi sledila ta sabotaža, napad na vodohrane, za 104. dan pa je napovedal tudi umore najvidnejših predstavnikov države. V pismih je omenjal celo Norvežana Andersa Breivika, ki je leta 2011 med bombnim in strelskim pohodom v Oslu umoril 77 ljudi.

Kraševca, ki je pod zaporedno številko tri uradno registriran kot lobist za področja Konkurenca, Podjetništvo, Javne zadeve, Proračun, Regionalna politika, Splošne in institucionalne zadeve ter Zunanji odnosi, so posadili na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča.
 

Izmišljene grožnje


Vendar specializirana državna tožilka Mateja Jadrič Zajc po poročanju Primorskih novic zanj ni vložila obtožbe, na podlagi katere bi ga lahko doletelo dolgoletno bivanje za zapahi, ampak predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v ustanovi - tega sodišča izrekajo storilcem kaznivih dejanj, ki niso odgovorni za svoja dejanja. Komenčan ima namreč paranoidno shizofrenijo in je bil po mnenju sodnega izvedenca za psihiatrijo Petra Preglja med pošiljanjem pisem neprišteven oziroma je bilo obvladovanje njegovih ravnanj odpravljeno.

Pred velikim kazenskim senatom sodnice Orjane Trunkl je Kraševec pojasnil, da so bile njegove grožnje izmišljene, zavajujoče in neuresničljive. Pravi namreč, da bi za njihovo uresničitev potreboval kar 30 ton klora, kar bi ga stalo 300.000 evrov, poleg tega pa moral najti še celo kopico kamionov za prevoz zadeve do vodohranov. Že v preiskavi je sicer omenjal, da je deloval zgolj kot aktivist, ki je želel zaščititi obrambne interese Slovenije ter opozoriti na nevarnost, na ranljivost vodohranov, nikakor pa ni bil njegov namen ogrožati ljudi. Opisal je celo, kako mu je uspelo vstopiti na območje zaščitenega vodohrana ter posnetek objaviti na spletni strani youtube.

Glede Breivika pa je pripomnil, da ni njegov idol. Ogledal si je film 22. julij (na ta dan pred osmimi leti je Norvežan zagrešil pokol), "v blodnjah in duševni stiski pa sem dobil idejo, da bi napisal grožnje, na podlagi katerih bi se stvari spremenile glede varstva vodohranov. Dobil sem tudi idejo, da bi napisal manifest."