Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Slovenska obrambna straža nad tujce

Policija pravi, da spremlja vsak primer tovrstnega združevanja.
Člani Slovenske obrambne straže so pozirali z maskami na obrazih. Na policiji navajajo, da »intenzivno preverjajo okoliščine nastanka posnetka in njegov namen«, ter pozivajo ljudi, ki imajo informacije o dogodkih s posnetka, da jih o tem obvestijo. FOTO: SOS Instagram
Člani Slovenske obrambne straže so pozirali z maskami na obrazih. Na policiji navajajo, da »intenzivno preverjajo okoliščine nastanka posnetka in njegov namen«, ter pozivajo ljudi, ki imajo informacije o dogodkih s posnetka, da jih o tem obvestijo. FOTO: SOS Instagram
20. 5. 2024 | 16:12
20. 5. 2024 | 17:45
4:22

Kar precej prahu je od sobote dvignil kratek, komaj 48 sekund dolg posnetek nočnega dogajanja v središču Ljubljane, ki so ga na instagramu objavili na profilu Slovenska obrambna straža. V njem nastopa šest posameznikov, ki bi bili lahko glede na videz, ikonografijo in vsebino obritoglavci oziroma skinheadi. V posnetku se ukvarjajo z migranti – najprej verbalno, nato sledi demonstracija fizične moči.

Na posnetku mlajši moški pojasnjuje, da bodo z »migranti naredili to, kar je treba, da se bo spet vzpostavil red«, ter naznanja: »Ta akcija je posvečena 27-letnici, ki so jo v Tivoliju posilili trije migranti.« Informacija po navedbah policije ni točna, saj so že oktobra lani zanikali, da bi prejeli tako prijavo posilstva. Toda zaradi informacije je sledil povračilni ukrep, v katerem sta jo skupili domnevno dve osebi.

image_alt
Prepoved vard kmalu zakonsko urejena

V prvem primeru je menda šesterica članov SOS prestregla posameznika in ga s prozorno folijo, kot jo uporabljamo v kuhinji, zavila okoli uličnega kandelabra. Drugi osebi so čez glavo poveznili njeno majico, ji okoli vratu nataknili zanko, v rokah pa druga domnevna žrtev drži list z besedo remigracija. Prav uporaba te besede znova potrjuje, da gre za desne politične aktiviste, saj je remigracija (torej vračanje oziroma deportacija migrantov ter ljudi z migrantskimi koreninami) postala del širše rabe, potem ko so jo najprej začeli uporabljati lani v Nemčiji, kjer so jo izbrali za nebesedo leta 2023.

»O dogodkih, ki so razvidni s posnetkov, nismo bili obveščeni, prav tako nismo prijeli prijave morebitnih oškodovancev,« pa pojasnjuje Tomaž Tomaževic z ljubljanske policijske uprave. Glede navedb na posnetku pa so na policiji ponovili, da posilstva v Tivoliju ne obravnavajo niti niso prejeli take prijave: »Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti so nesprejemljiva,« poudarja Tomaževic.

image_alt
Paravojaške formacije razkrile pravno praznino

Policija vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremlja ter presoja zakonitost in odgovornost: »Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji tako imenovanih vaških straž zavedati tudi nevarnosti početja. Če bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko nastale tudi hude in neželene posledice.«

Na policiji navajajo, da »intenzivno preverjajo okoliščine nastanka posnetka in njegov namen«, ter pozivajo ljudi, ki imajo informacije o dogodkih s posnetka, da jih o tem obvestijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine