Ženska se je v draguljarni nenadoma prelevila v roparja

Trojica roparjev je odnesla za 470.000 evrov ur, Djorde Vostinić pa dejanje zanika in trdi, da ga v času ropa ni bilo tam.
Fotografija: Djordje Vostinić naj bi draguljarno oropal preoblečen v žensko. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Djordje Vostinić naj bi draguljarno oropal preoblečen v žensko. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – »Želim samo jasno in na kratko povedati, da nisem kriv in da nisem bil prisoten na tem kraju.« To so bile včeraj edine besede Djordja Vostinića ljubljanski okrožni sodnici Ireni Škulj Gradišar, pred katero se mora zagovarjati za rop draguljarne Malalan v središču Ljubljane.

Zgodilo se je 3. februarja 2016, in sicer ob 11.32, ko je po prepričanju tožilstva Vostinić preoblečen v žensko pozvonil v predprostoru poslovalnice. Vrata mu je odprla prodajalka Aleksandra R. »Rekla sem ji dober dan in oseba je prikimala,« se je ta na sodišču spominjala tistega trenutka in nadaljevala, da je kmalu zatem v trgovino vstopil še en moški. »Mislila sem, da je partner od gospe,« je dejala prodajalka. Tožilstvo meni, da gre za Ivana Markovića, ki ga še vedno iščejo s tiralico. Med glavna vrata je položil desko, ki jo je prinesel s seboj, in z dežnikom preprečil avtomatično zapiranje vrat. Za njim je pritekel še en, za zdaj neidentificirani ropar.

Tako on kot Marković sta iz torb vzela vsak svoje kladivo oziroma macolo in začela razbijati vitrino za vitrino ter pobirati drage ure. »Od prve pa do šeste izložbe nimam filma v glavi,« je dogajanje podoživljala prodajalka in dodala, da se zaradi šoka razbijanja sploh ne spominja. V trgovini je ostala povsem sama, kajti sodelavci so se zaklenili v dve sosednji sobi, na varno. »Imela sem občutek nemoči, saj so me pustili samo,« je povedala in nadaljevala, da je v nekem trenutku hotela pobegniti skozi vhodna vrata, a ji je to preprečil neznani ropar, ki je vanjo nameril pištolo. »Z mimiko je pokazal, da naj nič ne poskušam. Počutila sem se kot v filmu. Še danes mi nekatere stvari niso jasne.«


Skoraj pol milijona vreden plen


Roparji so zatem končno zapustili draguljarno in se podali v beg. Za njimi je stekel zlatarski mojster Matej Z., ki je pred ropom s sodelavci v trgovini nazdravljal ob svojem rojstnem dnevu in ki je sodelavce tudi pospremil na varno v sosednji sobi. Po videokamerah so nato spremljali dogajanje v draguljarni in o vsem skupaj obveščali policiste. Matej Z. je tako stekel za roparji in na Krojaški ulici enega celo zbil s kolesa. Med nadaljnjim ruvanjem pa ga je ropar ustrelil v nogo. Trojica je nato zbežala do toyote, prej ukradene v Kopru, v kateri jih je na Grudnovem nabrežju čakal pajdaš – šlo naj bi za Srba Petra Škora, a ker je tožilstvo storilo napako, je bil julija lani obsojen le zaradi kraje avtomobila, ne pa tudi ropa. Nato so pobegnili.

O tem, kako prepričljiv naj bi bil obtoženi Vostinić v vlogi ženske, je Radovanovičeva povedala, da pri njej ni opazila nič nenavadnega. »Imela je žensko frizuro, oblačila in postavo. Nosila je očala,« jo je opisovala. Zupan pa se je je spominjal kot čokate osebe oziroma kot osebe močnejše postave, »kar je nenavadno za žensko«. Ko jo je še pred ropom opazil pred trgovino, je pomislil, da je, glede na to, da se je bližal pust, morda maškara.

Da so nepridipravi tistega dne pobegnili z velikim plenom, priča podatek, da so odnesli 78 ur različnih prestižnih znamk v skupni vrednosti 468.962 evrov. Od zavarovalnice so, kot je včeraj lastnik draguljarne Peter Malalan pojasnil sodnici, dobili odškodnino, vendar ne v celotni vrednosti škode.

Preberite še: