Poslovila se je od mladiča

S svojim žalovanjem je samica kita ubijalca J35 ali Tahlequah požela pozornost svetovne javnosti. 
Fotografija: Enajstega avgusta so orko J35, v ospredju, opazili brez poginulega mladiča. FOTO: AP
Odpri galerijo
Enajstega avgusta so orko J35, v ospredju, opazili brez poginulega mladiča. FOTO: AP

Samica kita ubijalca J35 ali Tahlequah je po 17 dneh izpustila svojega mrtvega mladiča. V tem času je preplavala kar 1600 kilometrov.

​Kazalo je že, da žalovanje škoduje tudi njenemu zdravju, a zdaj so znanstveniki pri centru za raziskave kitov opazili, da se je ob kanadskem Vancouvrovem otoku divje podila za jato lososov. »Žalovanje je končano in njeno obnašanje je izjemno živahno,« so sporočili in dodali, da je očitno v dobrem fizičnem stanju. Tudi ustanovitelj centra Ken Balcomb si je oddahnil, ko je videl, da se orka vrača v normalno življenje. 

»To so izjemno inteligentne živali in izguba enega izmed njih je zanje globoko čustven dogodek,« je povedala Sheila Thornton iz kanadske organizacije za raziskovanje rib in oceanov. 

Štiriindvajsetega julija 2018 so prvič opazili orko J35, da prenaša mrtvega mladiča. FOTO: Michael Weiss/AP
Štiriindvajsetega julija 2018 so prvič opazili orko J35, da prenaša mrtvega mladiča. FOTO: Michael Weiss/AP


Orke, prav tako nekateri drugi morski sesalci, so znane, da še nekaj dni naokoli prenašajo svoje mrtve mladiče, a tokrat menijo, da je Tahlequah postavila nov rekord. Orko so, da prenaša mrtvega mladiča, prvič opazili 24. julija. Mladič se je po navedbah opazovalcev centra za raziskave kitov skotil živ, a je še istega dne poginil. 

»Truplo je verjetno potonilo v morju Salish med ZDA in Kanado in raziskovalci najverjetneje ne bodo dobili vzorcev, da bi ugotovili, zakaj je mladič poginil,« so navedli v centru. 

Orka J35 je del tako imenovane južnoživeče skupine kitov ubijalcev, ki velja za ogroženo, saj so odvisni od vrste lososa chinook (kraljevski losos), ki pa jih je vse manj. V skupini je le 75 članov in že tri leta ni bilo mladiča, ki bi preživel. V zadnjih 20 letih je preživelo 40 mladičev, 72 pa jih je poginilo. 

Komentarji: