Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Prvi od ledenih mož ni upravičil svojega imena

Glede na vremensko napoved imata prihodnja dva od ledenih mož več možnosti, da upravičita svoje ime.
Sončno in toplo vreme se začasno spet poslavlja, pravijo napovedi. FOTO: Tomi Lombar
Sončno in toplo vreme se začasno spet poslavlja, pravijo napovedi. FOTO: Tomi Lombar
STA
12. 5. 2024 | 16:20
12. 5. 2024 | 16:21
2:05

Prvi od ledenih mož, Pankracij, ki goduje danes, ni upravičil imena. Po državi je namreč pretežno jasno s temperaturami nad 20 stopinj Celzija. Popoldne lahko ponekod nastanejo plohe, prihodnje dni pa naj bi se po napovedih Agencije za okolje (Arso) vendarle nekoliko ohladilo. Pričakovati je krajevne padavine, tudi v sredo, na po ljudskem izročilu mokro Zofko.

V teh dneh godujejo t. i. ledeni možje, ki po ljudskem izročilu prinašajo hladne dni in deževje sredi maja. Današnji Pankracij se sicer ni izkazal, več verjetnosti za to imata ponedeljkov Servacij in torkov Bonifacij.

Po podatkih Arso so danes najvišje temperature od 22 do 26 stopinj Celzija. Bo pa popoldne ponekod v notranjosti Slovenije spremenljivo oblačno s kakšno ploho, lahko tudi zagrmi, so napovedali.

Hladneje in bolj mokro

Glede na vremensko napoved imata prihodnja dva od ledenih mož več možnosti, da upravičita svoje ime. V ponedeljek bo po napovedih Arso večinoma oblačno, nastajale bodo krajevne padavine, lahko tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, najvišje dnevne od 15 do 22 stopinj Celzija.

Tudi v torek bo spremenljivo do pretežno oblačno s posameznimi plohami. Prav tako se bodo ob pretežno oblačnem vremenu krajevne padavine iznad zahodnih krajev postopno širile proti vzhodu v sredo, ko goduje sv. Zofija, ki se je v ljudskem izročilu zaradi deževnega vremena drži tudi ime polulana oz. mokra Zofka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine