Ocena teroristične ogroženosti Slovenije z nizke povišana na srednjo

Definicija srednje stopnje ogroženosti pomeni, da je napad zelo verjeten oziroma pričakovan.
Fotografija: Srednja stopnja ogroženosti pomeni, da obstajajo omejeni indikatorji groženj, ki bi se uresničile v kratkoročnem obdobju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Srednja stopnja ogroženosti pomeni, da obstajajo omejeni indikatorji groženj, ki bi se uresničile v kratkoročnem obdobju. FOTO: Jure Eržen/Delo

Medresorska delovna skupina za protiterorizem je danes na dopisni seji začasno povišala oceno teroristične ogroženosti Slovenije. S predhodno nizke (ki je sicer druga izmed petih stopenj) so oceno ogroženosti povišali na srednjo oziroma tretjo od petih stopenj.

Pristojni organi ocenjujejo, da je začasni dvig stopnje teroristične ogroženosti potreben zaradi zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter zaradi pozivov terorističnih organizacij k izvajanju terorističnih in drugih nasilnih dejanj, je sporočil urad vlade za komuniciranje. 

Srednja stopnja ogroženosti pomeni, da obstajajo omejeni indikatorji groženj, ki bi se uresničile v kratkoročnem obdobju. »Napad je zelo verjeten oziroma pričakovan,« piše na vladni strani. Kljub temu so v sporočilu o dvigu stopnje ogroženosti zapisali, da pristojni organi, ki sodelujejo v skupini za protiterorizem, nimajo podatkov o teroristični grožnji Sloveniji.

Varnostni strokovnjak in nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe pri obrambnem ministrstvu Boštjan Perne je za Radio Slovenija pojasnil, da gre pri povišanju stopnje predvsem za preventivni ukrep, piše STA. »Oceno teroristične ogroženosti so povišali tudi v nekaterih drugih državah, med drugim v sosednji Avstriji. Opozoril bi, da gre za ukrep, ki nekoliko poostri čuječnost notranjevarnostnega sistema. Situacija v Sloveniji je bistveno boljša, kot recimo v Avstriji ali Italiji,« je še ocenil.

Preberite še:

Komentarji: