Začel se je postopek razrešitve direktorja

Odvetnik Antona Crnjaca pravi, da gre za politično farso in da se krši poslovnik. Seja je bila kar dvakrat prekinjena.
Fotografija: Direktorju mariborskega kliničnega centra prof. dr. Antonu Crnjacu očitajo slabo poslovanje v zadnjih dveh letih. FOTO: UKC Maribor
Odpri galerijo
Direktorju mariborskega kliničnega centra prof. dr. Antonu Crnjacu očitajo slabo poslovanje v zadnjih dveh letih. FOTO: UKC Maribor

Današnja seja sveta mariborskega kliničnega centra, ki se je začela ob 16. uri, je bila že takoj po prvi točki prekinjena, poroča tam prisotna novinarka Večera. Andreju Poharju, odvetniku direktorja Antona Crnjaca, se je zdelo sporno, da bi dva člana, Branko Gabrovec in Mojca Gornjak, imenovana s strani vlade, na seji sodelovala na daljavo. Medtem ko so navzoči čakali, kaj se bosta dogovorila Pohar in predsednik sveta zavoda Aleš Šabeder, je na sejo že prišel Gabrovec. Crnjačev odvetnik je namreč menda vztrajal, da morajo biti vsi člani osebno navzoči. Sejo so nato nadaljevali in jo po približno 20 minutah znova prekinili.

Šabeder je po poročanju Večera želel spremeniti dnevni red seje tako, da bi o začetku razrešitve direktorja glasovali že na tretji, namesto na deveti točki. Tedaj se je oglasila vodja pravne službe UKC Maribor Adrijana Dietrich, ki je predlagala, da točko umaknejo z dnevnega reda, ker je bilo gradivo o razlogih za razrešitev podano šele na sami seji. Vseh pet prisotnih članov, ki so bili imenovani od vlade, so bili za potrditev dnevnega reda, ki vsebuje razrešitev, preostali (vsi trije predstavniki zaposlenih v UKC, predstavnik ZZZS in predstavnik občine) pa proti. Šabeder je trdil, da je sklep kljub temu sprejet, ker da v primeru izenačenega glasovanja glas predsedujočega pretehta. Vendar sta tako odvetnik direktorja kot Dietrichova temu nasprotovala, češ da to ni zakonito. Šabeder se je po poročanju Večera namreč skliceval na nov sklep o ustanovitvi javnega zavoda, ki pa še ni implementiran v statut UKC Maribor. Zaradi nejasnosti in neusklajenosti med člani sveta je sejo nato znova prekinil, tokrat za uro in pol, v tem času pa je na sejo prišla tudi Gornjakova.

Nazadnje je svet zavoda večinsko soglašal z začetkom postopka razrešitve direktorja, ta pa ima zdaj 15 dni časa, da se izjavi glede razlogov. Oditi naj bi moral zaradi slabega poslovanja v zadnjih dveh letih, kar ga vodi Crnjac. »V času vašega vodstva se izguba zavoda samo veča, medtem ko je bil poslovni izid za leto 2020, torej pred časom vašega mandata, 6,9 milijona evrov plusa,« je Šabeder zapisal v gradivu, ki so ga člani sveta zavoda danes dobili na mizo.

Direktor Crnjac pa je že v petek sklical tiskovno konferenco, na kateri je predstavil pozitivno poslovanje zavoda v letošnjem letu in potek dveh največjih investicij. Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, napovedal je, da bo pred kamere stopil v ponedeljek po seji, a si je danes očitno premislil. Njegov odvetnik je dejal, da gre pri postopku razrešitve za politično farso, da se kršijo poslovnik in drugi interni akti.

O tem, da se obeta zamenjava omenjenega direktorja, se sicer šušlja že od poletja, razlogi pa bi bili lahko tudi politično obarvani: Crnjac je namreč domnevno blizu SDS. Ugibalo se je še, da bi direktorja lahko odnesel projekt negovalne bolnišnice, saj jim ni uspelo pridobiti evropskih sredstev za sofinanciranje izgradnje.

Direktorja UKC Maribor po statutu imenuje in razrešuje svet zavoda s soglasjem ustanovitelja. Svet zavoda mora 15 dni pred sprejetjem sklepa o razrešitvi seznaniti direktorja z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izjavi.

V 11-članskem svetu zavoda je šest predstavnikov ustanovitelja, torej države. Enega člana imenuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, enega Mestna občina Maribor, trije člani so iz bolnišnice.

Dogajanje kaže, da se vodilni v mariborski bolnišnici ne namerava predati tako hitro, kot se je direktor ljubljanskega kliničnega centra Jože Golobič. Slednji se je sicer nekaj časa upiral pozivu k odstopu, ki ga je izrekel minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, a je nazadnje klonil.

Preberite še:

Komentarji: