Pripadniki Slovenske vojske iz Iraka prispeli v Slovenijo

Šest pripadnikov Slovenske vojske je zapustilo bazo v Erbilu ter malo pred deseto uro prispelo v domovino. 
Fotografija: Državno letalo Falcon. FOTO: Jovanovic Daniel/Aiirliners.net
Odpri galerijo
Državno letalo Falcon. FOTO: Jovanovic Daniel/Aiirliners.net

Parlamentarna odbora za zunanjo politiko in za obrambo sta se danes za zaprtimi vrati sestala na skupni seji o pobudi Levice, da se Slovenija v celoti umakne iz operacije Neomajna odločnost v Iraku.

Na sejo sta prišla tako obrambni minister Karl Erjavec kot načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc. Prišel je tudi zunanji minister Miro Cerar. Pred sejo nihče ni dajal izjav.

Po njej so napovedali le relokacijo slovenskih vojakov, kar naj bi pomenilo njihov premik izven Iraka, torej na varno mesto. Kot nam je potrdil polkovnik Marjan Sirk, načelnik Oddelka za odnose z javnostmi Generalštaba Slovenske vojske, so vojaki Irak že zapustili.

Portal 24 ur je neuradno objavil, da so vojaki že pristali v Ankari, v večernih urah naj bi s falconom prispeli tudi v Slovenijo.


 

Gre zgolj za začasen umik


Odbora sta sicer razpravljala o pobudi Levice, da se Slovenija v celoti umakne iz misije v Iraku, v okviru katere slovenski vojaki sodelujejo pri urjenju iraških sil, zlasti v njihovem boju proti teroristični skupini Islamska država. Minister Erjavec za zdaj o celotni prekinitvi sodelovanja v tej operaciji ne razmišlja, se je pa po sredinem nočnem raketiranju baze v Erbilu, kjer so slovenski vojaki nastanjeni, odločil za njihov umik.

Kot je Erjavec napovedal sprva, naj bi umik izvedli skupaj z nemškimi kolegi, a ker se Nemčija potem za umik ni odločila, je to padlo v vodo. Slovenija naj bi umik vojakov iz Iraka kljub temu izvedla..

Toda umik naj bi bil le začasen. Naslednja rotacija, ki naj bi v Irak odšla 1. februarja, je po ministrovih besedah že pripravljena in bo tja odšla, če bodo razmere primerne.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je pred sejo odborov novinarjem pojasnil, da ni problematično to, da so slovenski vojaki ogroženi, saj da so »pač na nekem vojnem območju in da včasih padajo tudi bombe«, ampak da se s sodelovanjem v Iraku »praktično podpira imperialne interese ZDA«.

»Nadaljnje sodelovanje v tej misiji, tudi če se vojaki umaknejo in pridejo danes ali jutri domov, še vedno pomeni podporo ameriškim prizadevanjem. Kar je sporno,« je dejal.

O sodelovanju slovenskih vojakov v misiji Neomajna odločenost v Iraku bosta sicer danes opoldne na skupni seji razpravljala odbora državnega zbora za zunanjo politiko in za obrambo. FOTO: Tadej Regent/Delo
O sodelovanju slovenskih vojakov v misiji Neomajna odločenost v Iraku bosta sicer danes opoldne na skupni seji razpravljala odbora državnega zbora za zunanjo politiko in za obrambo. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

»Za vojsko je odgovoren minister za obrambo«


Zelo je bil kritičen do ministra Erjavca in njegovih izjav glede umikanja slovenskih vojakov. »Najprej reče, da ni težav, po bombardiranju se odloči za umik vojakov, ne ve čisto točno, kako to narediti, v igri je falcon, potem Nemci, zatem se Nemci odločijo, da ostanejo, in spet ne ve, kaj narediti ... Mislim, da je ravnanje ministrstva za obrambo in našega vojaškega vrha v tem primeru precej nenavadno, zelo neresno do vojakov, ki so na tem območju,« je dejal in dodal, da je pričakoval »več profesionalnosti«.

Kljub temu za zdaj v Levici o terjanju politične odgovornosti še ne razmišljajo, je povedal. »Naš cilj v tem trenutku je, da se vojake čim prej spravi nazaj v Slovenijo, in predvsem, da se prekine podpiranje ameriških interesov, ki niso nič drugega kot interesi orožarske in naftne industrije,« je dejal.

Sicer je po njegovih besedah jasno, da je »za vojsko odgovoren minister za obrambo«. »Videli pa smo, kakšni so bili njegovi odzivi v zadnjih dneh. Po naši oceni popolnoma neresni,« je dejal Vatovec.

Pisno je svoje stališče pred sejo obeh parlamentarnih odborov sporočila tudi SNS, iz katerega je razbrati, da se zavzemajo za nadaljevanje sodelovanja Slovenije v misiji v Iraku, pa tudi, da slovenski vojaki tam ostanejo.

Drugi poslanci, člani obeh odborov, se pred začetkom seje niso opredeljevali. Vodja SDS Janez Janša pa je ob prošnji novinarjev za komentar dogajanja odvrnil le: »Ali za Teheran TV?«

Današnja razprava odbora za obrambo in odbora za zunanjo politiko je bila širška, kot je bilo prvotno predvideno. FOTO: Tadej Regent/Delo
Današnja razprava odbora za obrambo in odbora za zunanjo politiko je bila širška, kot je bilo prvotno predvideno. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

»Pomembno je reševati težave v državah izvora«


Po triurnem zasedanju sta predsednika odbora DZ za obrambo in odbora DZ za zunanjo politiko Samo Bevk in Matjaž Nemec sporočila, da je bila razprava širša od same točke dnevnega reda. Imeli so le en predlog sklepa, ki ga je na seji posredoval poslanec Levice Matej T. Vatovec​. Odbora sta pozivala vlado RS, da nemudoma za stalno umakne vse pripadnike slovenske vojske, ki sodelujejo v misiji Neomajna odločnost v severnem delu Iraka. 

Sklep ni bil sprejet, trinajst članov odbora za obrambo za obrambo je bilo proti, le dva člana odbora sta glasovala za. Podoben izid je bil tudi na odboru za zunanjo politiko.

​Matjaž Nemec je ponovno poudaril, da je varnost slovenskih vojakov na prvem mestu. Današnja razprava v državnem zboru je bila tako pomembna predvsem zaradi hitro spreminjajočega se dogajanja v zadnjih nekaj dneh. »Ostajamo del globalne koalicije za boj proti Daeshu,« je pojasnil Nemec ter pojasnil, da je prisotnost na omenjenem območju edino varovalo za ohranjanje dialoga na Bližnjem Vzhodu; na območju, ki ima izjemen vpliv tudi na naš vsakdan. 

Kako bodo izvedli umik, po Erjavčevih besedah še ni določeno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kako bodo izvedli umik, po Erjavčevih besedah še ni določeno. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Deset minut pred deseto prispeli v domovino


»Moramo biti preudarni in odgovorni,« je pojasnil Nemec ter nadaljeval, da Republika Slovenija opravlja nalogo v skupnosti držav. Bevk je dodal, da gre za globalno koalicijo, v katero je vključenih 81 držav, ki delujejo v skladu z resolucijo boja proti terorizmu pod okriljem Organizacije združenih narodov. Usoda naših vojakov pa še ni definirana, saj tudi usoda dogajanja na omenjenem območju ni jasna in se hitro spreminja.

Na seji so se seznanili tudi s trenutnim počutjem slovenskih vojakov v Erbilu. V oporišču so bili slovenski vojaki v sredo ves dan pripravljeni na evakuacijo v skladu z dogovorom z nemškim obrambnim ministrstvom, po 19. uri pa je prišlo do spremembe ocene varnostnih razmer, pripravljenosti za evakuacijo tako ni bilo več. »Sedaj govorimo o relokaciji slovenskih vojakov,« je zaključil Bevk ter pojasnil, da se slovenski vojaki iz Iraka umikajo na varno mesto. Najkasneje do 1. februarja pa bo prišlo tudi do predvidene rotacije kontingenta.​

Z obrambnega ministrstva so v večernih urah sporočili, da se slovenski vojaki iz Erbila vračajo. Malo pred deseto uro so bili že v slovenskem zračnem prostoru. Premier Marjan Šarec je ob tem poudaril, da ne gre za umik slovenskih vojakov, ampak za predčasno prekinitev kontigentna. Vojaki inštruktorji do rotacije 1. februarja v sedanji situaciji namreč ne bi imeli nobenih nalog in ministrstvo se je odločilo, da jih prepelje domov, s februarjem pa bo Slovenija v Irak poslala nov kontingent.

Relokacija pripadnikov Slovenske vojske je bila izvedena iz Erbila v Ankaro, kjer jih je pričakalo vladno letalo in jih prepeljalo v Republiko Slovenijo. Slovenska vojska je v globalni protiteroristični koaliciji zoper Daesh sodelovala od 5. septembra 2016. »Šest pripadnikov je bilo nastanjenih v bazi Stefan v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja, en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi,«​ so še sporočili z obrambnega ministrstva.

Preberite še:

Komentarji: