Iran trdi, da je bil napad na ameriški oporišči dejanje obrambe

Na letalsko oporišče Al Asad je bilo izstreljenih več raket, napad sta potrdili obe strani. Napaden je tudi Erbil, kjer so slovenski vojaki, a niso poškodovani. Trump se je odzval z besedami, da je »vse dobro«.
Fotografija: Pripadnik varnostnih sil v oporišču Al Asad. FOTO: Thaier Al Sudani/Reuters
Odpri galerijo
Pripadnik varnostnih sil v oporišču Al Asad. FOTO: Thaier Al Sudani/Reuters

Iran je z več raketami napadel letalsko oporišče Al Asad v Iraku, v katerem so vojaki ZDA in koalicijski vojaki, poroča mednarodni tisk. Novico o napadu, ki se je zgodil ob 23.30 po srednjeevropskem času, je objavila iranska televizija, kjer so izjavili, da so oporišče napadli z več deset raketnimi izstrelki. Da je o njem obveščen predsednik ZDA Donald Trump, so potrdili tudi v Beli hiši, predsednik se je že oglasil na twitterju, uradno izjavo pa bo dal zjutraj po ameriškem času.

»Pogumni vojaki letalske enote islamske revolucionarne garde so v imenu mučenika, generala Kasema Sulejmanija, izvršili uspešen napad z desetinami balističnih raket na letalsko bazo Al Asad,« je objavila iranska televizija, kjer so napovedali nagovor predsednika Hasana Rohanija ljudstvu.



Napad je sledil je dnevu, v katerem sta si obe strani po atentatu na Sulejmanija izmenjevali grožnje. Iran je grozil, da razpolaga s 13 maščevalnimi scenariji. Posledice za zdaj niso znane.
 
Iranski državni mediji, ki jih povzema The Guardian, obveščajo, da je v raketnih napadih najmanj 80 ameriških žrtev. Vendar mnogi zatrjujejo, da so te trditve neresnične. CNN poroča, da so bili vojaki posvarjeni pred napadom in so se pravočasno umaknili v zatočišče. Da so vsi njihovi vojaki na varnem in nepoškodovani, so potrdili iz Nemčije, Danske, Norveške in Poljske.

Iranski zunanji minister Javad Zarif je v izjavi na twitterju zapisal, da je bil napad dejanje obrambe, in zanikal, da si Iran želi eskalirati vojne razmere, njegovo izjavo povzema BBC. Dodal pa je, da »je Iran sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem ko je napadel oporišče, s katerega je bil izveden strahopeten oborožen napad na naše državljane in visoke predstavnike.«



»Opozarjamo vse ameriške zaveznike, ki so svoje baze dali na razpolago ameriški teroristični vojski, da bo njihovo ozemlje prav tako tarča iranskega napada,« grozi iranska revolucionarna garda. Kot se je izrazil iranski predsednik Hassan Rouhani, je Washington lahko »odrezal roko« generalu Kasemu Sulejmaniju, ampak v zameno bodo Američanom v regiji »odrezali nogo« ter dodal, da ima Iran pripravljenih še sto ameriških ciljev, ki jih bi lahko napadli, če se bodo ZDA maščevale za današnje dogodke.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej pa je dejal, da so bile tarče v Al Asadu in Erbilu klofuta Američanom. Vendar pa »takšna vojaška akcija ni dovolj. Pomembno je, da se Američani umaknejo iz regije. Regiji so prinesli samo vojno in uničenje.«



Ameriška vojska je potrdila napad na Al Asad, ki se nahaja okoli 160 kilometrov zahodno od Bagdada, z vsaj šestimi raketami.

Napadov je bilo menda po Iraku več, ABC News poroča tudi o napadu na letalsko oporišče v Erbilu na severu Iraka, blizu meje z Iranom, kjer je šest slovenskih vojakov. Gre za pripadnike enote za specialno delovanje, ki je urila pripadnike iraških varnostnih sil. Delujejo v kontingentu nemške vojske. Slovenska vojska je medtem sporočila, da so slovenski vojaki, ki so na misiji v Iraku, dobro. Ministrstvo za obrambo se je že odločilo, da jih bodo evakuirali iz baze v Erbilu, in to še danes, predvidoma v večernih urah. 
 
Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je dejala, da je bil predsednik seznanjen z napadom in natančno spremlja razmere ter se posvetuje s svojo nacionalno varnostno skupino. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je dejala, da je bil predsednik seznanjen z napadom in natančno spremlja razmere ter se posvetuje s svojo nacionalno varnostno skupino. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Kot je sporočila iraška vojska, je bilo na oporišče Al Asad izstreljenih 17 raket, pri čemer dve nista eksplodirali, pet jih je zadelo cilj v Erbilu. Kot so poudarili, med iraškimi silami ni bilo žrtev.

Da je bilo na oporišči Al Asad in Erbil izstreljenih vsaj dvanajst raket, je potrdilo tudi ameriško obrambno ministrstvo. Potrditev je objavil tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman.

»V zadnjih dneh je obrambno ministrstvo v odgovor na iranske grožnje in dejanja naredilo vse potrebno za varnost našega osebja in partnerjev. V teh oporiščih so bili zaradi indicev, da iranski režim načrtuje napade na naše sile in interese, v visoki pripravljenosti. Medtem ko ocenjujemo situacijo in se odločamo glede odgovora, bomo naredili vse potrebno, da bi zaščitili osebje ZDA, partnerjev in zaveznikov v regiji,« je še zapisal.


 

Trump: Vse je v redu


Predsednik Donald Trump je v svojem slogu tvitnil kmalu za iranskih zunanjim ministrom in zapisal informacijo o napadu. Ob tem je napisal, da je »vse v redu« in da informacij o škodi in morebitnih žrtvah še ni, ter dodal, da imajo ZDA najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko.

Pentagon je sicer v tem času podal izjavo ter zavrnil trditve Trumpa, da bodo morebitne tarče tudi iranski kulturni objekti. Ameriški obrambni minister Mark Esper je zagotovil, da ZDA ne bodo kršile mednarodnega vojnega prava ter dodal, da bodo ameriški vojaki spoštovali pravila oboroženega boja. Uničevanje objektov kulturne vrednosti namreč velja za vojni zločin. 



​Hrati so se odzvali tudi predstavniki demokratov ter izrazili skrb zaradi pomanjkanja informacij s strani Trumpove administracije. »Zavedamo se, da morajo zaradi varnostnih razlogov podrobnosti operacije ostati tajne, vendar pozivamo obrambno ministrstvo, naj transparentno obveščajo ameriške prebivalce,« je v javnem pismu zapisal vodja senatnih demokratov Chuck Schumer

S strani demokratov je prav tako prišla zahteva po razjasnitvi Trumpove grožnje, da bo v prihodnje med iranskimi tarčami moč najti tudi kulturne objekte. Odzval se je tudi vodja republikanske večine Mitch McConnell, ki je izpostavil, da v napadu ni bilo smrtnih žrtev. Poudaril je, da je bila iranska grožnja prisotna že vrsto let in je v zadnjem času le naraščala ter bo v vsakem primeru ostala prisotna tudi po smrti Sulejmanija. 

Komentarji: