Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Stavkamo, ker nismo hlapci, smo javni RTV«

Stavkovni odbor začenja priprave za izvedbo opozorilne stavke na RTV, ki se bo začela 23. maja.
Delavci RTV so se odločili za stavko. FOTO: Leon Vidic/Delo
Delavci RTV so se odločili za stavko. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. B., STA
13. 5. 2022 | 18:01
13. 5. 2022 | 19:08
5:07

S stavkom »Stavkamo, ker nismo hlapci, smo javni RTV,« so svojo stavko RTV napovedali v Sindikatu novinarjev.  »Prišli smo do točke, ko je resno ogrožen obstoj javnega RTV in status zaposlenih,« so pojasnili svojo odločitev. Kot so zapisali že mesece opozarjajo na »škodljive programske in kadrovske poteze vodstva.«

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija so včeraj zaključili izrekanje članov o napovedi stavke. Za solidarnostno stavko z Informativnim programom TV Slovenija in uredništvom MMC se je izreklo 96,3 odstotka udeležencev glasovanja. Glasovanja se je udeležilo 274 članov. Stavkovni odbor, ki šteje več kot 160 članov različnih uredništev RTV tako začenja priprave za izvedbo opozorilne stavke, ki se bo začela 23. maja.

image_alt
Burno uvajanje sprememb na TV Slovenija

»Razmere postajajo nevzdržne, ugled javnega medija pa zaradi neprofesionalnih in škodljivih potez vodstva ter samovolje programskega sveta pada. Kakovostnega, specializiranega in profesionalnega informativnega programa na Televiziji Slovenija tako rekoč ni več, kadruje in imenuje se mimo uredništev in brez strokovnih kriterijev, novinarska in uredniška avtonomija sta v informativnem programu in uredništvu MMC resno ogroženi,« so opozorili v sindikatu.

Odstop vodstva, če zahtevam ne bo ugodeno

Stavkovni odbor je že izoblikoval več zahtev. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV, socialni dialog in plačano stavko.

Če sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev ne bo sklenjen do 30. maja, zahtevajo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča in odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

Vodstvo stavko obžaluje

Vodstvo RTVS je napovedalo, da bo pravno ustreznost stavke in stavkovne zahteve preučilo, še posebej zahtevo po dvigu plač novinarjev. Ob morebitnih odstopanjih pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo. »Napoved stavke enega od treh sindikatov obžalujemo in opozarjamo, da generalno vodstvo že vodi pogovore za dvige plač najnižje plačanih zaposlenih,« so zapisali.

image_alt
Nova nezaupnica zaposlenih vodstvu RTV Slovenija

Po njihovih besedah je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough že začel pogovore s socialnimi partnerji o prenovi sistematizacije delovnih mest in med prvimi nalogami začrtal ureditev plač najslabše plačanih. To so asistenti snemalcev, snemalci, montažerji, receptorji in garderoberji, so našteli.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) medtem izražajo polno podporo napovedani stavki. Spomnili so, da preko aktivov novinarjev DNS na zavodu in tudi samostojno že dlje opozarjajo na kršitve pri imenovanjih in upravljanju, nespoštovanje profesionalnih standardov, odsotnost dialoga med vodstvom in ustvarjalci ter posege v uredniško avtonomijo.

image_alt
Napadi na zaposlene RTV Slovenija postali brutalni in prestopili vse meje

Stavka je po njihovih besedah upravičena, saj sta socialni dialog ter institucionalno-uredniška neodvisnost osnovna pogoja za delovanje RTVS v interesu javnosti. Dejstvo, da je bila stavka izglasovana, po njihovem mnenju kaže na nevzdržne razmere na javnem mediju in željo ustvarjalcev programa, da ustavijo razgradnjo profesionalnosti in ugleda javnega medija. Dodali so poziv, naj se vodstvo odzove na stavkovne zahteve oziroma naj odstopi, k čemur so ga že večkrat pozvali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine