Zadnji poziv za umik načrtov HE Učja

Proti hidroelektrarnam: "Te elektrike ne rabimo in v ekonomskem smislu so te reke bistveno bolj donosne, če so prostotekoče"
Fotografija: Rozman upa na pogovor s soškimi elektrarnami. Foto Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Rozman upa na pogovor s soškimi elektrarnami. Foto Roman Šipić/Delo

}Posoška športna podjetja, kajakaške šole, kajakaši in ostali vodni navdušenci bodo v soboto združili vesla v okviru gibanja Balkan River Defence s flotiljo med Srpenico in Trnovim, s katero bodo zahtevali umik načrtov gradnje hidroelektrarne na Učji in energetske izrabe zgornje Soče. Soške elektrarne Nova Gorica (Seng) načrtov in zahtev ne komentirajo, ministrstvo za infrastrukturo pa aktivnosti glede HE Učja ne načrtuje več.

"Smo leta 2018 in takih načrtov ne rabimo več trpeti. Flotilja je priložnost, da zberemo ljudi iz vsepovsod, ki hodijo na Sočo uživat. Čas je, da se to umakne iz načrtov," je akcijo povzel pobudnik gibanja Rok Rozman, ki vendarle pričakuje kakršen koli odziv z nasprotne strani: "Čas je, da se začnemo pogovarjati kot ljudje. Zdaj mi dobivamo z njihove strani grožnje, mi pa jim s transparenti pošiljamo sporočila," opisuje.

S predlogom sprememb energetskega zakona pred sedmimi leti je država še računala na HE Učja, a je z valom ogorčenja javnosti – s spremembo zakona bi pohodili tudi zakon o reki Soči, ki varuje zgornji tok – projekt s 40-metrskim jezom v kanjonu pritoka Soče opustila. "Ko je bil načrt aktualen, smo sprožili pobudo za začetek postopka umeščanja v prostor. Ministrstvo za okolje in prostor je pobudo zavrnilo, zaradi česar ministrstvo za infrastrukturo ne načrtuje več aktivnosti v zvezi s HE Učja. Pritoki so aktualni samo za gradnjo malih hidroelektrarn, vendar o teh projektih nimamo informacij," so nam odgovorili z omenjenega ministrstva. Ali imajo načrte o hidroelektrarni na Učji na Sengu še v predalu, nam niso odgovorili. Leta 2011 je hčerinska družba Holdinga slovenskih elektrarn sicer imela na čakanju tudi HE Kobarid.

Žarišče boja

Če država nima načrtov, energetiki pač, okojevarstvenikom očitno še ne zagotavlja mirnega spanca. "To je kavbojski koncept, saj so določene družbe vplivnejše kot država. To je pri nas problem. Ker se država ne zbudi in reče, da tukaj jezu ne bo, lahko drugi čakajo, kaj se bo spremenilo v prihodnosti. Ni prav dajati Sengu toliko vpliva in moči. Reka namreč ni privatni interes, temveč javni. Želel bi si torej, da bi država prevzela to naše poslanstvo. Na žalost ga še ni, zato pa bomo še naprej aktivni državljani.

Dometa z zahtevo po umiku načrtov sicer ne upa oceniti. "Ne vem, če se energetski lobi boji teh akcij, je pa zelo pozoren in akcije spremlja zelo podrobno, saj vplivajo na javno mnenje in razkrivajo resnico, ki jo sam skriva. Te elektrike resnično ne rabimo in v ekonomskem smislu so te reke bistveno bolj donosne, če so prostotekoče," zatrjuje Rozman, ki je za vzor vzel proteste na Soči sredi 70. let, s katerim so preprečili gradnje hidroelektrarn na zgornji Soči:" Takrat so domačini prejeli stvari v svoje roke. Tu je neko žarišče boja za naravo. Vesel sem, da se nam bodo pridružili ljudje, ki so že takrat reševali reko. Takšne akcije imajo dober domet. Zberejo domačine in turiste. Na srečo so se ljudje začeli zavedati nevarnosti, ki jo hidrolobi želi izvesti. Zato so te akcije koristne dolgoročno in ljudem odpirajo oči, da ni težava zgolj tukaj, ampak je to problem po celem Balkanu, Evropi in celo po vsem svetu."

Komentarji: