Novi ukrep za blažitev krize

Argentinski senat je v sredo potrdil zakon o izrednih razmerah na področju preskrbe s hrano do leta 2022.
 
Fotografija: Protesti so stalnica na ulicah prestolnice Buenos Aires. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters
Odpri galerijo
Protesti so stalnica na ulicah prestolnice Buenos Aires. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters

Argentincem je iz dneva v dan težje, zaradi hude gospodarske krize jih v negotovosti živi približno tretjina, nad resnostjo situacije pa si več ne zatiska oči niti ekonomsko liberalna vlada aktualnega argentinskega predsednika Mauricija Macrija. Kot zadnji ukrep, namenjen blažitvi krize, je argentinski senat včeraj potrdil zakon o izrednih razmerah na področju preskrbe s hrano do leta 2022.

Zakon, ki so ga po predlogu opozicije podprli tako vladni kot opozicijski senatorji, predvideva najmanj 50-odstotno povišanje sredstev za programe oskrbe s hrano, kot so javne jedilnice, v katerih, denimo, v Buenos Airesu, vsak dan jé več tisoč prebivalcev prestolnice. Ob inflaciji cen in vse večjem razvrednotenju pesa (naj)revnejšim Argentincem pogosto namreč zmanjka denarja za nakup živil.

Nestabilno gospodarstvo je v zadnjih tednih še dodatno zamajala prepričljiva zmaga peronista Alberta Fernándeza na avgustovskih primarnih volitvah. Trg mu očitno »zaupa« manj od 47 % volivcev, zaradi česar je bil, kot smo že poročali, Macri prisiljen omejiti nakupe tujih valut (dolarjev). Medtem ko protesti potekajo v več mestih po državi (še posebej napeto je v provinci Chubut na jugu Argentine), se aktualne oblasti prav tako pogajajo z upniki o odlogu odplačevanja dolga.

Preberite še:

Komentarji: