Obletnica z novimi delitvami

Trideset let od dogodka, ki je vodil v padec berlinskega zidu. Kanclerka Angela Merkel in madžarski predsednik Viktor Orbán v Šopronu nista mogla skriti razlik.
Fotografija: Ob današnji slovesnosti je kanclerka dejala, da je piknik prerasel v najbolj množičen prebeg Nemcev od postavitve berlinskega zidu leta 1961. FOTO: Infografika
Odpri galerijo
Ob današnji slovesnosti je kanclerka dejala, da je piknik prerasel v najbolj množičen prebeg Nemcev od postavitve berlinskega zidu leta 1961. FOTO: Infografika

Na današnji dan pred 30 leti je na avstrijsko-madžarski meji, v kraju Šopron, potekal panevropski piknik, ki ga je okoli 600 Vzhodnih Nemcev izrabilo za beg v Avstrijo in s tem v zahodni blok. Dogodek je vodil v padec berlinskega zidu. Kanclerka Angela Merkel in madžarski predsednik Viktor Orbán sta se danes skupaj spomnila tega prelomnega dogodka.

Angela Merkel, tudi sama nekoč Vzhodna Nemka, se je zahvalila Madžarom, da so prispevali k padcu berlinskega zidu, ko pred 30 leti Vzhodnim Nemcem niso preprečili prestopa meje. »To je bil pomemben kamen v mozaiku na poti proti padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčije. Vedno bomo hvaležni za ta prispevek,« je dejala pred srečanjem z madžarskim kolegom.

 

Medtem ko sta Angela Merkel in Viktor Orbán danes z mašo v protestantski cerkvi zaznamovala prelomni trenutek v zgodovini združevanja Evrope, na mejah rastejo nove ovire. Eno je postavil tudi Orbán. Spomnimo, da je kanclerka poleti 2015 zaradi nepregledne množice beguncev, ki so bili ujeti na Madžarskem, odprla meje brez upoštevanja dublinskih pravil. Madžarska je naposled začela pospešeno graditi »zid« na meji s Srbijo in zaprla meje. Angela Merkel in Viktor Orbán sta se zaradi migrantske politike večkrat ostro sporekla, odnosi med državama so vse prej kot topli. To potrjuje tudi kratek obisk kanclerke v Šopronu, kjer sta se z Orbánom na hitro sestala zgolj za kosilo. Nemčija očita Orbánu rušenje demokratičnih načel, iz Budimpešte pa proti Berlinu redno streljajo zaradi kanclerkine migrantske politike.

Ob današnji slovesnosti je kanclerka dejala, da je piknik prerasel v najbolj množičen prebeg Nemcev od postavitve berlinskega zidu leta 1961. FOTO: Infografika
Ob današnji slovesnosti je kanclerka dejala, da je piknik prerasel v najbolj množičen prebeg Nemcev od postavitve berlinskega zidu leta 1961. FOTO: Infografika


Ob današnji slovesnosti je kanclerka dejala, da je piknik prerasel v najbolj množičen prebeg Nemcev od postavitve berlinskega zidu leta 1961. »Šopron je dokaz, kaj vse Evropejci zmoremo, če se pogumno zavzemamo za vrednote, ki nas združujejo,« je poudarila. Predsednik Orbán je po maši dejal, da so se Madžari vedno zavedali, da se bodo izpod Sovjetske zveze lahko osvobodili le, če bo Nemčija znova združena. Zaradi tega so imela razmišljanja o ponovni združitvi Nemčije na Madžarskem svojčas več podpore kot v Nemčiji.

Voditelja tudi tokrat nista mogla skriti nesoglasij, četudi sta poudarjala skupne točke. Pred novinarji je kanclerka dejala, da je nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen priložnost za zgladitev nasprotij med članicami, Orbán jo je označil za delovno in uspešno žensko, o njej da ne more reči nič slabega. O mejah pa je poudaril, da tako, kot je njihovo odprtje pred 30 leti pomenilo svobodo, to poleg varnosti zdaj zagotavlja zaprtje južne meje. Kanclerka se je omenjanju nesoglasij o migrantski politiki izognila in izpostavila le varovanje zunanjih meja EU ter boj proti tihotapcem.
 

»Pojesti kakšno klobaso in poslušati nagovore ...«


Na prelomni dan pred 30 leti je bil v Šopronu tudi Ludwig Greven, novinar in nekdanji urednik časnika Die Zeit. Pred leti je zapisal, da je bilo med ljudmi, kljub pričakovanju, da bo vzhodni blok klonil pod demokratičnimi pričakovanji ljudi, prisotnega veliko strahu. Bali so se, da jih bodo Madžari »napodili« nazaj v Nemčijo ali da bodo ob prestopu meje streljali nanje. Toda strah je bil odveč. Po prvotnih idejah bi mejo lahko prestopilo le nekaj udeležencev, da bi tako opozorili na nesmiselnost mej in pomembnost povezane Evrope.

Walburga Habsburg Douglas, najmlajša hči Otta von Habsburga, je za Suddeutsche Zeitung povedala, da piknik vsekakor ni ciljal na takšen razplet. Prvotni namen je bil pojesti kakšno klobaso, popiti pivo in poslušati nagovore, je dejala ena od govornic tistega dne. A je kmalu opazila, da je na pikniku več Vzhodnih Nemcev kot Madžarov in da so ti v nekem trenutku prestopili mejo, madžarska obmejna policija pa jih ni poskusila ustaviti.

Takšna so bila navodila iz Budimpešte. S solzami sreče in vzkliki »končno svobodni« je mejo takrat prečkalo okoli 600 Vzhodnih Nemcev. »Nič mi ni bilo jasno,« je zapisal Greven in dejal, da je v Avstriji iskal telefon, po katerem bi javil ta zgodovinski dogodek. A vest je že bila v svetu.

Preberite še:

Komentarji: