Poglabljanje odnosov Zagreba z Beogradom

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvati so glede na število prebivalcev največ doprinesli k antifašističnemu boju v Evropi
Fotografija: Kolinda Grabar Kitarovićeva meni, da vsakega incidenta med državljani različnih narodnosti ni možno vnaprej označiti kot etnično motivirano nasilje. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Kolinda Grabar Kitarovićeva meni, da vsakega incidenta med državljani različnih narodnosti ni možno vnaprej označiti kot etnično motivirano nasilje. FOTO: Uroš Hočevar

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović uradno še ni vstopila v predsedniško tekmo, državne obveznosti pa uporablja za promocijo stališč, ki ugajajo ušesom njenih volivcev. Tako tudi za poglabljanje »dobrososedskih« odnosov Zagreba z Beogradom.

Na slovesnosti ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne v Varšavi je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila, da so Hrvati glede na število prebivalcev največ doprinesli k antifašističnemu boju v Evropi. Kot je še navedla, je v tem boju sodelovalo pol milijona Hrvatov. Po njenih besedah obletnica, ki je zelo pomembna za Hrvaško, Poljsko in za ves svet, spominja, kako si je treba vseskozi in z največjo odgovornostjo prizadevati za izgradnjo in ohranjanje svetovnega miru, varnosti in stabilnosti, da se nikoli več ne bi bilo treba soočiti z grožnjo svetovne in vsake druge vojne


Sramotna primerjava Srbov in Hrvatov


Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki ni bil povabljen v Varšavo, je ocenil, da je sramotno primerjati Srbe in Hrvate, ko gre za prispevek k antifašističnemu boju. Vstajo na Hrvaškem so začeli Srbi v mestu Srb, ustaši pa še pol leta po osvoboditvi Beograda niso zapustili koncentracijskega taborišča v Jasenovcu. Po njegovem je bila NDH prostovoljna nacistična tvorba, ki je Nemčija nikoli ni okupirala ali bombardiralo kot je Beograd. Zagreb je tako kot Maribor, Linz in Dunaj toplo sprejel Nemce.

Kot je še izpostavil Vučić, so Srbi poleg Judov, Rusov, Belorusov in Poljakov utrpeli največ žrtev glede na število prebivalcev. Spomnil je, da je v boju proti fašizmu izgubilo življenje 15,5 milijona Rusov in Belorusov. Po njegovem ni bil povabljen v Varšavo, ker so nekateri ocenili, da je treba kaznovati Srbijo, ki jo doživljajo kot ruskega zaveznika. Napovedal je, da se bo prihodnje leto udeležil slovesnosti na Rdečem trgu v Moskvi, kjer bo največ tistih, ki so zaslužni za zlom fašizma.


Neodgovorne in nevarne izjave politikov


Grabar-Kitarovićeva je doslej molčala o napadih na hrvaške državljane srbske narodnosti na območju Knina. Saborskega poslanca in predsednika vladne Samostojne demokratske srbske stranke Milorada Pupovca, ki je primerjal sodobno Hrvaško z režimom NDH, je spomnila, da predstavlja srbsko skupnost na Hrvaškem in državljane, katerih glavno mesto je Zagreb in ne Beograd.

Po njenem vsakega incidenta med državljani različnih narodnosti ni možno vnaprej označiti kot etnično motivirano nasilje. Takšno ravnanje politikov, ki ignorirajo dejstva, je ocenila kot neodgovorno in nevarno, ker izziva novo spiralo nasilja, nestrpnosti in izgredov. Tega na Hrvaškem ne bo dovolila, ker je njena predsedniška vloga ohranjanje stabilnosti. Sklenila je z oceno, da je izjava Pupovca, da je Hrvaška dejavnik nestabilnosti v regiji, nesramna in neodgovorna.

Preberite še:

Komentarji: