Švedsko tožilstvo znova nad Assangea zaradi domnevnega posilstva

Assange je vseskozi zanikal obtožbe.
Fotografija: Julian Assange FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP
Odpri galerijo
Julian Assange FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP

Švedski tožilci znova odpirajo preiskavo glede posilstva, katerega je obtožen ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange. Preiskavo so sprožili na podlagi zahteve odvetnika žrtev. Assange zanika obtožbe. Švedska zakonodaja določa, da ga lahko preganjajo do prihodnjega leta, ko bi primer zastaral.

Tožilstvo je primer opustilo pred dvema letoma, ker niso mogli nadaljevati postopka, ko je bil Assange v veleposlaništvu, kamor se je zatekel leta 2012.

Da ga ne bi izročili Švedski, je Assange sedem let bival na ekvadorskem veleposlaništvu, prejšnji mesec je Ekvador dovolil britanski policiji, da vstopi in ga aretira. Britansko sodišče ga je obsodilo na 50 mesecev zapora, ker je kršil določila pogojne kazni. Assangea seveda želijo tudi ZDA, da bi mu sodile zaradi izdajanja tajnih diplomatskih podatkov na spletni strani Wikileaks.

Zdaj je torej glavno vprašanje, ali ga bodo Britanci izročili Švedski ali ZDA. Združeni narodi so pozvali k spoštovanju človekovih pravic, ko bodo odločali o izročitvi.

Iz Wikileaksa so sporočili, da bo ponovno odprtje preiskave 47-letniku omogočilo, »da si opere ime«, navaja STA. »Assange je bil vedno pripravljen odgovarjati na vprašanja,« je povedal urednik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson. Ni se izogibal zaslišanju in je bil pripravljen privoliti v izročitev Švedski, če bi mu zagotovili, da ne bo izročen ZDA. Hrafnsson je poudaril še, da so švedski tožilci podlegli političnemu pritisku.

Sedeminštiridesetletnika posilstva obtožuje ženska, ki se je z njim srečala avgusta leta 2010 na konferenci Wikileaksa v Stockholmu. Obtožuje ga spolnega odnosa, med katerim je spala, poleg tega ni uporabljal zaščite. Pred tem je menda večkrat zavrnila nezaščiten spolni odnos. Assange trdi, da je privolila v spolni odnos in v to, da ne uporabita zaščite. Zaradi spolnega napada so ga sicer preiskovali v še enem primeru, a je ta leta 2015 zastaral.

Odvetnica domnevne žrtve Elisabeth Massi Fritz je v odzivu poudarila, da je današnja odločitev tožilstva »zelo pomemben signal, da smo vsi enaki pred zakonom«. »Nihče ni nad zakonom, tudi če ti je ime Julian Assange,« je poudarila. Njena klientka je zelo hvaležna in upa, da bo dobila zadoščenje, je še povedala.

Assange trdi, da je privolila v spolni odnos in pristala na to, da ne uporabita zaščite. Zaradi spolnega napada so ga sicer preiskovali v še enem primeru, a je ta leta 2015 zastaral.

Preberite še:

Komentarji: