»Ukinite sankcije, da odprete pot za začetek pogajanj«

Rohani bi podprl pogajanja z ZDA le v zameno za odpravo sankcij.
Fotografija: Rohani je dejal, da ga ne zanima niti »spominska fotografija« s Trumpom. Foto: Yana Paskova/Reuters
Odpri galerijo
Rohani je dejal, da ga ne zanima niti »spominska fotografija« s Trumpom. Foto: Yana Paskova/Reuters

Iranski predsednik Hasan Rohani je v današnjem nagovoru pred Generalno skupščino Združenih narodov zavrnil kakršnakoli pogajanja z ZDA, dokler bodo proti Teheranu veljale sankcije. Dodal je, da ga ne zanima niti »spominska fotografija« z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

»Ukinite sankcije, da odprete pot za začetek pogajanj,« je pozval Rohani v New Yorku. Iran namreč ne more jemati resno vabila na pogajanja, če ZDA trdijo, da so uvedle najstrožje sankcije proti dostojanstvu in blaginji iranskega ljudstva, je dejal. »Kako naj jim verjamemo, ko ameriški vladni predstavniki pozdravljajo tiho ubijanje velikega naroda in pritiske na življenja 83 milijonov Irancev, predvsem ženske in otroke.«

Po več poskusih evropskih voditeljev, da bi organizirali srečanje med Rohanijem in Trumpom, je iranski predsednik zavrnil nekaj, kar razume le kot priložnost za fotografiranje. »Spominske fotografije so končna faza pogajanj, ne prva,« je bil kritičen.

Po prepričanju iranskega predsednika bi se morale ZDA ponovno držati obvez iranskega jedrskega dogovora iz leta 2015, od katerega je Trump odstopil. Rohani je zagotovil, da bo Iran odločno in močno odgovarjal na provokacije in intervencije tujih držav. Ob robu generalne skupščine je sicer preostalih pet podpisnic skupaj z Iranom zagotovilo, da še naprej podpirajo jedrski sporazum in da ga nameravajo ohraniti.

Iranski predsednik je še pozval Savdsko Arabijo, naj konča svoje operacije v Jemnu. »Varnost Savdske Arabije bo zagotovljena, ko se konča agresija v Jemnu,« je dejal. Savdska Arabija v Jemnu vodi koalicijo proti uporniških Hutijem, ki jih podpira Iran. Hutiji so preveli odgovornost za napada na savdsko naftno infrastrukturo ta mesec, ampak Washington odgovornost pripisuje Iranu, češ da uporniki nimajo dovolj dobre opreme za izvedbo takšnih napadov.

Rohani je povabil države v regiji, naj se pridružijo »koaliciji upanja«, v okviru katere bi se zaobljubili k nenasilju in nevmešavanju v zadeve drugih držav. »Varnost regije bo zagotovljena, ko se bo umaknili ameriški vojaki,« je dodal.

Preberite še:

Komentarji: