V Grčiji razglasili rdeči alarm

Julija lani je zaradi požara na območju Aten umrlo več kot 100 ljudi, uničenih in poškodovanih pa je bilo tudi na tisoče domov.
Fotografija: Julija lani je zaradi divjega požara v bližini Aten svoje življenje izgubilo več kot sto ljudi. FOTO: Valerie Gache/Afp
Odpri galerijo
Julija lani je zaradi divjega požara v bližini Aten svoje življenje izgubilo več kot sto ljudi. FOTO: Valerie Gache/Afp

Zaradi dolgotrajnih visokih temperatur in vetra je grška civilna zaščita danes razglasila rdeči alarm. Z dvigom stopnje ogroženosti na najvišjo raven prebivalce in turiste opozarjajo na morebitne divje požare, ki se zaradi napovedanih temperatur, višjih od 40 stopinj Celzija, lahko hitro razširijo. 

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je največja nevarnost požarov v osrednji Grčiji, na Peloponezu ter na območju Aten. Tamkajšnji vremenoslovci tudi za prihajajoče dni napovedujejo, da se bo živo srebro povzpelo nad 40 stopinj Celzija. 

Na fotografiji gasilec v ognjevarni obleki julija lani gasi požar v mesti Rafina, v neposredni okolici grške prestolnice. FOTO: Costas Baltas/Reuters
Na fotografiji gasilec v ognjevarni obleki julija lani gasi požar v mesti Rafina, v neposredni okolici grške prestolnice. FOTO: Costas Baltas/Reuters


Grčija se s požari v naravi sicer sooča pogosto, saj se ogenj zaradi suhega rastlinja lahko hitro razširi. Gašenje in nadzorovanje požarov pa je zaradi razgibanega terena pogosto zelo oteženo. Požari pogosto nastanejo tudi zaradi človeške malomarnosti, saj že odvržen ogorek lahko zadostuje za požar večjih razsežnosti. 

Julija lani je zaradi požara na območju Aten umrlo več kot 100 ljudi, uničenih in poškodovanih pa je bilo tudi na tisoče domov, so še zapisali v poročilu grške civilne zaščite. 

Komentarji: