V Sloveniji in na Hrvaškem vročina, v Italiji neurje

Na večini merilnih postaj ob Jadranski obali so danes ob 11. uri namerili nad 27 stopinj, v Malem jezeru na Mljetu pa celo 28,8.
Fotografija: Morje se je segrelo na 27 in več stopinj Celzija. FOTO: Matija Djanješić/Cropix
Odpri galerijo
Morje se je segrelo na 27 in več stopinj Celzija. FOTO: Matija Djanješić/Cropix

Hrvaško je tudi danes pestil vročinski val, temperature pa so se povzpele prek 36 stopinj Celzija. Državni hidrometeorološki zavod je izdal rdeče vremensko opozorilo za celotno Jadransko obalo in območje Zagreba. Na zaščito pred vročino je opozoril tudi hrvaški zavod za javno zdravstvo.

Zaradi visokih temperatur se še vedno ogreva tudi morje. Na večini merilnih postaj ob Jadranski obali so danes ob 11. uri namerili nad 27 stopinj, v Malem jezeru na Mljetu pa celo 28,8.

Vročina bo nekoliko popustila v nedeljo, ko za večino države velja oranžno opozorilo, z izjemo Dalmacije, ki bo v rumenem.

V začetku naslednjega tedna se bo vreme spremenilo. Temperatura zraka bo na zahodu države nekoliko nižja že v ponedeljek, večji padec temperatur pa vremenoslovci pričakujejo v torek in sredo, je za hrvaško nacionalno televizijo HRT danes povedala Tanja Renko iz državnega hidrometeorološkega zavoda.

image_alt
Po izjemni vročini nova grožnja neurij na že prizadetih območjih

Hrvaški zavod za javno zdravstvo je na svoji spletni strani izdal priporočila za zaščito pred vročino. Opozorili so, da so najbolj ogroženi starejši, otroci in kronični bolniki, ter vsem svetovali izogibanje soncu med 11. in 17. uro.

Več dela imajo zaradi vročine tudi enote nujne medicinske pomoči, kjer obenem ugotavljajo, da število ljudi, ki potrebujejo pomoč zaradi posledic vročine, vseeno ni veliko.

Vodja nujne medicinske pomoči v zagrebškem univerzitetnem kliničnem centru je za HRT tako dejal, da imajo v zadnjih nekaj dneh vsak dan enega ali dva pacienta zaradi vročinske izčrpanosti ali vročinskega udara. Dodal je, da to ni število, ki bi ga sicer pričakovali za tako visoke temperature, in ocenil, da se ljudje bolj pazijo in sprejemajo priporočila.

Sever Italije prizadelo silovito neurje

Lombardijo na severu Italije je danes prizadelo silovito neurje z močnimi padavinami, vetrom in strelami. Gre za del ciklona, ki se pomika proti jugu države in naj bi že zvečer prinesel številne vremenske nevšečnosti tudi v drugih italijanskih deželah.

Razmere so bile najhujše na območju med kraji Monza, Seregno in Rho na širšem območju Milana, kjer je pihal izredno močan veter. Z območja, tudi iz Milana, poročajo o odkritih strehah in težavah v prometu tramvajev, saj so na njegovo omrežje padale veje.

Zaradi poškodb na progi je bil začasno ustavljen promet na železniški progi med Milanom in Alessandrio, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nevihte in obilno deževje se od večernih ur obetajo tudi v drugih delih Italije, vključno z Ligurijo, Piemontom in Furlanijo-Julijsko krajino.

Preberite še:

Komentarji: