Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Dart uspešno premaknil asteroid

Orbita Dimorfosa okoli Didimosa se je skrajšala za 32 minut.
Takole je Dart videl Dimorfos 11 sekund pred trčenjem. Takrat je bila sonda od asteroida oddaljena 68 kilometrov. FOTO: Johns Hopkins, Nasa/APL,AFP
Takole je Dart videl Dimorfos 11 sekund pred trčenjem. Takrat je bila sonda od asteroida oddaljena 68 kilometrov. FOTO: Johns Hopkins, Nasa/APL,AFP
11. 10. 2022 | 20:22
12. 10. 2022 | 08:28
2:29

Sonda Dart je 27. septembra pisala zgodovino, ko se je natančno zaletela v nebesno telo, in sicer v lunico dvojnega asteroida Didimos. Že to je bil velik uspeh, vendar niso nemudoma vedeli, ali so dejansko spremenili njegovo orbito okoli večjega vesoljskega kamna.

S teleskopi so budno opazovali asteroid in potrdili, da je bil Dart še kako učinkovit. Okoli 160 metrov širok Dimorfos je za pot okoli večjega, 780 metrov širokega Didimosa pred trkom potreboval 11 ur in 55 minut, po trku se je ta pot skrajšala za kar 32 minut na 11 ur in 23 minut. »Uspeh bi bil že, če bi se orbita skrajšala za deset minut,« je poudaril Bill Nelson, administrator Nase.

Tom Statler, programski vodja odprave, je povedal, da je sprememba orbite zagotovo trajna, se pa bo morda še nekoliko spremenila, saj Dimorfos nekoliko poplesava v orbiti zaradi trka. Orbita celotnega sistema Didimos se sicer ni spremenila in asteroid ostaja nenevaren Zemlji. 

Površje Dimorfosa dve sekundi pred trkom. FOTO: Johns Hopkins, Nasa/APL, AFP

 
Površje Dimorfosa dve sekundi pred trkom. FOTO: Johns Hopkins, Nasa/APL, AFP  

Tako so pri Nasi dokazali, da imajo tehnologijo, da lahko planet zaščitijo pred nevarnostjo iz vesolja. Od znanih asteroidov in kometov nam noben ne grozi, vendar pa je naša vesoljska soseščina nepredvidljiva in lahko se pojavi vesoljski kamen, dovolj velik, da uniči življenje na planetu, kot ga poznamo. Že majhen premik oziroma majhna sprememba hitrosti kroženja nebesnega telesa bi lahko pomenila rešitev Zemlje, saj se milimetrska razlika v nekaj letih lahko spremeni v kilometrsko. Vsekakor pa je ključno, da nevarno nebesno telo opazijo dovolj zgodaj, so poudarili pri Nasi. Lori Glaze, direktorica direktorata za planetarno znanost pri Nasi, je pojasnila, da so učinki kinetičnega trka lahko odvisni od lastnosti asteroida, njegove sestave, zato bi ob morebitni nevarnosti bilo pomembno, da bi lahko poslali odpravo, ki bi ga natančno preučila. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine