Pametni paketi bodo sami poiskali naslovnika

Kognitivna logistika: Inovativni skupni razvojno-raziskovalni projekti IJS in Pošte Slovenije
Fotografija: Pošta Slovenije oddaja podatkovne centre javni upravi in naprednim podjetjem. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Pošta Slovenije oddaja podatkovne centre javni upravi in naprednim podjetjem. FOTO: Jože Suhadolnik

Tehnološke in poslovne inovacije so odločilnega pomena za razvoj poštnih storitev v prihodnosti, poudarja Iztok Renčelj, na Pošti Slovenije direktor prodaje in razvoja informacijskih storitev. Mag. Mitja Jermol z Instituta Jožef Stefan pa opozarja na vlogo umetne inteligence, ki odpira nove priložnosti za nadaljnji razvoj poštnih storitev, še posebej v inovativni kognitivni logistiki.

»Na Pošti Slovenije se zaradi hitrega upada pisemskega prometa spoprijemamo z velikimi spremembami na trgu, saj čedalje več podjetij, državnih ter drugih ustanov in posameznikov uporablja različne oblike elektronske komunikacije. Temeljno poslanstvo pošte je bilo vse od nastanka posredovanje sporočil, ki so nujno potrebna za delovanje družbe, in s tega vidika je pošta eden najpomembnejših nosilcev kulture in civilizacije. V preteklosti smo sporočila prenašali v fizičnem svetu, danes pa se vse to premika v virtualnega, v katerem ima pošta še vedno zelo pomembno vlogo, saj gradi mostove med fizičnim in virtualnim svetom,« je prepričan Renčelj.

Po besedah Srečka Videčnika, vodje projektov informacijske tehnologije na Pošti Slovenije, narašča povpraševanje po naprednih storitvah elektronskega vročanja dokumentov in elektronskih podpisov na daljavo, saj veliko podjetij uvaja brezpapirno poslovanje.

Zadnja leta so vlagali predvsem v razvoj in gradnjo varnih ter zmogljivih sodobnih podatkovnih centrov, ki jih oddajajo v najem javni upravi, manjšim naprednim tehnološkim podjetjem, avtomobilski in farmacevtski industriji ter raziskovalnim ustanovam, zanje pa se zanimajo tudi večja podjetja, kot so zavarovalnice in finančne ustanove.


Priznanje za inovativnost


Inovativnost in dvig poslovne odličnosti je pri našem največjem ponudniku poštnih storitev prepoznalo tudi podjetje Hewlett Packard Enterprise (HPE) in mu na letošnji osrednji konferenci Discover 2018 junija v Las Vegasu podelilo priznanje partner leta 2018 v srednji in vzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Partnersko mrežo družbe HPE, ki je eden največjih svetovnih ponudnikov tehnoloških storitev in rešitev na tem območju, sestavlja več kot 450 podjetij, med katerimi s svojimi visokotehnološkimi projekti in zagotavljanjem oblačnih informacijskih storitev izrazito izstopa Pošta Slovenije.

»V preteklem letu smo okrepili sodelovanje z več raziskovalnimi inštituti, univerzami, gospodarskimi družbami in zagonskimi podjetji, še posebej pa z Institutom Jožef Stefan, s katerim smo pridobili dva pomembna evropska projekta v programu Obzorje 2020,« pojasnjuje Renčelj. Skupaj z laboratorijem za umetno inteligenco in centrom za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij so septembra lani pridobili prvi projekt v skupni vrednosti 3,5 milijona evrov, izvajati so ga začeli junija, razviti pa nameravajo globalni podporni sistem za odprto izobraževanje.


Umetna inteligenca v transportu in logistiki


Cilj drugega projekta, pridobljenega januarja in vrednega 5 milijonov evrov, pa je uvajanje umetne inteligence v transportne in logistične storitve. IJS namreč že vrsto let sodeluje v evropskih razvojnih projektih s področja inovativne kognitivne logistike, pri čemer so med drugim razvili metode napovedovanja stanja prometa in optimizacije večmodalnih logističnih poti.

»Glavni namen projekta je razviti tako imenovane pametne pakete, ki bodo samostojno prispeli do končnega cilja, seveda v zahtevanem času, z omejenimi sredstvi in po izbranem kriteriju, ki bo lahko najhitrejša pot, najbolj zelena pot, najbolj za človeka nemoteča pot in podobno. Ob tem se bodo sami dogovarjali, sklepali pogodbe s ponudniki transportnih storitev in sami plačevali stroške,« pojasnjuje Mitja Jermol, vodja centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij, in dodaja, da je v ta namen treba ustrezno opremiti transportno infrastrukturo. Raziskovalni konzorcij sestavlja 14 ustanov iz osmih evropskih držav, med drugim tudi hrvaška in grška pošta ter evropsko združenje javnih pošt PostEurop.


Razvoj storitev za javno upravo


Pošta in IJS inovativno sodelujeta tudi pri razvoju storitev za javno upravo, ki temeljijo na obvladovanju velikih količin podatkov, napovedni analitiki, načrtovanju in optimizacijah. Po Jermolovih besedah so na IJS razvili vrsto rešitev, ki jih postopoma povezujejo v celovito arhitekturo.

Med njimi so program za analizo in detekcijo prevar v javnih naročilih, program za optimizacijo nacionalnega zdravstvenega sistema, orodje za avtomatično anonimizacijo sodb in drugih dokumentov, program za sledenje in analizo sprejemanja zakonodaje v parlamentu, orodje za analizo prijavljenih lobističnih stikov, program za celovito analizo raziskovalnega okolja v Sloveniji ter orodje za analizo in primerjavo porabe sredstev slovenskih občin.

»V sodelovanju s Pošto Slovenije bi radi začeli tržiti storitve za javne uprave po svetu, saj je članica združenja PostEurop ter svetovnega združenja Universal Postal Union, kar nam omogoča prodor na globalni trg,« napoveduje Jermol.


Digitalni trezor


»Vse pogosteje opažamo, da bi prebivalci v Sloveniji potrebovali digitalni poštni predal oziroma trezor, v katerem bi lahko varno hranili elektronske dokumente ter jih elektronsko podpisovali in izmenjavali z drugimi uporabniki,« pravi Iztok Renčelj. »Na nacionalni ravni sicer je nekaj rešitev državne uprave, vendar je njihova uporaba precej zamudna in zapletena. Zato je Pošta Slovenije v sodelovanju s podjetjem Alcad začela razvijati sistem digitalnih poštnih predalov za pripravo, uvoz, prejemanje, podpisovanje, pošiljanje in hrambo katerihkoli dokumentov v elektronski obliki.«

Projekt eTrezor v vrednosti 1,5 milijona evrov sofinancirata država in evropski sklad za regionalni razvoj. Kot načrtujejo, bo sistem podpiral komunikacijo v več jezikih oziroma lokalizacijo ter upošteval zahteve evropske uredbe eIDAS o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, tako da bodo eTrezor lahko uporabljali v vseh državah Evropske unije in drugje po svetu.

»Ti in drugi zahtevni projekti dokazujejo, da ima Pošta Slovenije jasno vizijo digitalne preobrazbe poslovanja in da se razvija v enega najbolj inovativnih poštnih operaterjev na svetu,« je prepričan Jermol, ki se je pred kratkim kot vabljeni predavatelj v Krakovu udeležil evropske konference o digitalizaciji poštnih storitev, kjer so svoje razvojno-inovacijske dosežke predstavili sodelavci večine evropskih pošt.

Komentarji: