Pristanek prvega zasebnega plovila na Luni neuspešen

Izraelci niso postali četrti narod z uspešnim pristankom robotskega plovila na površju Lune.
Fotografija: Posnetek kamere na plovilu Beresheet 22 kilometrov od površja. Do tu je šlo dobro, nato je plovilo strmoglavilo. FOTO: SpaceIL
Odpri galerijo
Posnetek kamere na plovilu Beresheet 22 kilometrov od površja. Do tu je šlo dobro, nato je plovilo strmoglavilo. FOTO: SpaceIL

Prva odprava na Luno, (skoraj) v celoti financirana z zasebnim kapitalom, se je končala z neuspehom, saj so izraelskemu plovilu Beresheet (v hebrejščini pomeni »v začetku«) tik pred pristankom odpovedali glavni motorji in tako je plovilo strmoglavilo na površje Lune.

Plovilo so izstrelili februarja, pot je potekala bolj ali manj brez težav, tudi današnji spust je bil skoraj do zadnjega zgodba o uspehu. Okoli 1,5 metra visoko plovilo je moralo hitro zmanjšati hitrost, a so, kot kaže, odpovedali motorji.

Odprava je stala okoli sto milijonov dolarjev in je tlakovala pot prihodnjim »nizkocenovnim« raziskavam vesolja. A to je znova spomnilo, da je zahtevno in ne dopušča napak. Vsaka takšna izkušnja je dragocena za prihodnje, saj je Luna v zadnjih tednih znova izjemno zaželen cilj. Američani bodo s človeško posadko poskušali pristati že čez nekaj let.



Cilj odprave je bil posneti nekaj fotografij, plovilo je bilo opremljeno tudi s sistemom za »skok« na drugo lokacijo, oddaljeno 500 metrov. Je pa odprava imela tudi širši cilj. Predstavniki podjetij SpaceIL in Izraelske vesoljske industrije so upali, da bodo pritegnili čim več tehnoloških podjetij k projektu in da bodo med mladimi vzbudili zanimanje za znanost.

Če bi bil konec drugačen, bi Izrael postal šele četrta država, ki bi ji z robotskim plovilom uspelo pristati na Luni, potem ko je že pred več desetletji to uspelo Sovjetski zvezi in Ameriki, pred nekaj leti še Kitajcem.



»Ni nam uspelo, a smo poskusili,« je poudaril glavni donator, izraelski magnat Morris Kahn. V prenosu v živo se je oglasil tudi Benjamin Netanjahu, ki se mu obeta nov mandat na mestu premiera: »Ni nam uspelo v prvem poskusu, ampak nam bo v drugem. V dveh letih bomo znova poskusili.«

Zgodba plovila se je začela leta 2011, ko se je neprofitna organizacija SpaceIL prijavila na Googlovo tekmovanje za izdelavo odprave na Luno. Tekmovanje se je končalo brez zmagovalca, saj nobeni ekipi ni uspelo ujeti časovnih rokov, a so nekateri nadaljevali projekt. 

Preberite še:

Komentarji: