Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Gheorghe Cretu: Imamo veliko kakovosti

Slovenski odbojkarji so pred pomembnim izzivom v ligi narodov v Turčiji osredotočeni na lastno igro. Vrhunca domači turnir in olimpijske igre v Parizu.
Gheorghe Cretu je optimist. FOTO: Črt Piksi
Gheorghe Cretu je optimist. FOTO: Črt Piksi
P. Z., STA
13. 5. 2024 | 19:20
13. 5. 2024 | 19:33
4:30

Slovenska odbojkarska reprezentanca je predstavila tekmovalne cilje pred novo sezono, v kateri lovi premierni olimpijski nastop. Selektor Gheorghe Cretu je na tiskovni konferenci v Ljubljani ocenil, da je moštvo dobro uigrano, osredotoča se pa predvsem na lastno igre in ne na svoje tekmece. Ne skrbi ga niti odsotnost Roka Možiča.

Glede na dejstvo, da ogrodje reprezentance skupaj igra že več let, med igralci ni bilo potrebnega veliko uigravanja. »Podrobnostim moraš vedno posvetiti veliko pozornosti, toda menim, da imamo veliko kvalitete. Imamo nekaj mladih igralcev, a jedro ekipe je že več let bolj ali manj enako. Vsekakor nismo v položaju, v katerem bi kot selektor določene igralce prvič pripeljal v ekipo,« je dejal Cretu.

Tine Urnaut se ukvarja samo z naslednjim izzivom. FOTO: Jože Suhadolnik
Tine Urnaut se ukvarja samo z naslednjim izzivom. FOTO: Jože Suhadolnik

Ko je beseda nanesla na odsotnost enega najbolj nadarjenih odbojkarjev Možiča, se Cretu s tem dejstvom ni želel preveč obremenjevati. Dejal je, da ga zanimajo zgolj igralci, ki so prisotni na zboru.

»Čakali ga bomo tako dolgo, dokler ne bo popolnoma zdrav in bo lahko zaigral za reprezentanco. Zdravnik mu je povedal, da bo lahko gleženj začel obremenjevati šele po treh tednih. Nato bodo morali preteči še trije tedni, da bo lahko pričel skakati, kar pomeni, da bi lahko s treningi začel nekje v juniju,« je pojasnil.

Cretu je ob tem še poudaril, da je bila prvi teden priprav v ospredju izboljšanje fizične pripravljenosti reprezentantov in dodal, da je z njihovo prizadevnostjo zelo zadovoljen. »V tem tednu bo v ospredju uigravanje, zato je osrednji cilj strokovnega štaba, da spravimo ekipo v tekmovalni ritem, pri čemer pa ne bo pripravljalnih tekem, saj se želimo v miru pripraviti na tekmovanje in ne izgubljati časa s potovanji,« je cilje vadbe strnil romunski strateg.

Rok Možič bije bitko s časom, da se vrne na igrišča- FOTO: CEV
Rok Možič bije bitko s časom, da se vrne na igrišča- FOTO: CEV

Tokratna liga narodov bo za Slovence zelo pomembna, saj si bodo preko nje poskušali izboriti nastop na olimpijskih igrah v Parizu, kar jim je lani na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Tokiu spodletelo. S sedanjim sedmim mestom na mednarodni lestvici so jim vrata Pariza na stežaj odprta, a bodo to morali še potrditi v letošnji izvedbi mednarodne lige.

Kapetan Tine Urnaut se zaveda pomembnosti omenjenega dejstva, a se z njim ne obremenjuje preveč. »Trenutno smo osredotočeni zgolj na prvo tekmo lige narodov proti Nizozemski. Menim, da se moramo ukvarjati predvsem s seboj, saj želimo igrati najboljšo možno odbojko. O pričakovanjih ne razmišljamo veliko, želimo se zgolj boriti za vsako žogo in iti na zmago na vsaki tekmi,« je bil jedrnat Urnaut.

Med tistimi, ki bodo imeli pomembno vlogo pri tem, kako bo videti igra slovenske reprezentance v prihodnjih mesecih, je tudi podajalec Gregor Ropret, za katerim je še ena uspešna sezona v Perugii.

»Pomembno bo, da čim prej najdemo svoj ritem. Vemo, da imamo v klubih zelo različne naloge. Predvsem starejši že zelo dobro vemo, kaj je potrebno narediti. Na nas je, da čim bolje izkoristimo dva tedna brez tekem. Izhodišče bo za vse ekipe enako. Vsekakor pa moramo čim bolje poskrbeti za zdravje, da bomo vzdržali vse napore, nato pa iti iz tekme v tekmo in si na koncu izboriti čim več točk,« je dejal Ropret.

Gregor Ropret je zanesljivi podajalec. FOTO: Piotr Sumara
Gregor Ropret je zanesljivi podajalec. FOTO: Piotr Sumara

Slovenska reprezentanca bo prvi turnir lige narodov igrala od 21. do 26. maja v Antaliji v Turčiji. Prvi dvoboj jo čaka v sredo, 22. maja, ko se bo pomerila z Nizozemsko.

V nadaljevanju bo od 4. do 9. junija igrala v Fukuoki na Japonskem, zadnji turnir pa jo čaka v domačih Stožicah od 18. do 23. junija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine