Lewis Hamilton v Turčiji pričakovano ujel Michaela Schumacherja

Britanec je z zmago na dirki za VN Turčije osvojil naslov svetovnega prvaka formule 1 za sezono 2020.
Fotografija: Britanca so po velikem podvigu prevzela tudi čustva. FOTO: Tolga Bozoglu/Reuters
Odpri galerijo
Britanca so po velikem podvigu prevzela tudi čustva. FOTO: Tolga Bozoglu/Reuters

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je z zmago na dirki za VN Turčije osvojil naslov svetovnega prvaka formule 1 za sezono 2020. Zanj je to že sedma lovorika po letih 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 in 2019, s čimer se je po številu naslovov svetovnega prvaka izenačil z Nemcem Michaelom Schumacherjem.

Na lestvici najboljših vseh časov je tako zdaj ujel nemškega zvezdnika formule 1, potem ko je letos že presegel njegovih 91 posamičnih zmag v SP. Schumacher je bil prvak v letih 1994, 1995 ter od 2000 do 2004.

Mercedesov voznik v tej sezoni nima tekmeca. FOTO: Ozan Kose/AFP
Mercedesov voznik v tej sezoni nima tekmeca. FOTO: Ozan Kose/AFP


Finec brez možnosti, da bi preprečil slavje Britanca


Hamiltonu bi lahko predčasno slavje v tej sezoni preprečil le moštveni sotekmovalec Valtteri Bottas, ki je imel pred dirko edini še nekaj teoretičnih možnosti. A s slabim današnjim nastopom Finca, po vrtenju v prvem krogu je končal v ozadju na 14. mestu, je imel Britanec odprto pot do naslova prvaka. Moštvenega sotekmovalca je nazadnje celo prehitel za krog.

Lewis Hamilton na odru za zmagovalce. FOTO: Ozan Kose/AFP
Lewis Hamilton na odru za zmagovalce. FOTO: Ozan Kose/AFP


Lewis Hamilton z zmagovalnim pokalom. FOTO: Clive Mason/AFP
Lewis Hamilton z zmagovalnim pokalom. FOTO: Clive Mason/AFP


Hamilton je dirko sicer začel s šestega startnega položaja, a je v preizkušnji, v kateri je na dogajanje močno vplivalo tudi slabo vreme in mokra steza, prišel do prvega mesta in je tako na najlepši način, z deseto zmago (skupno pa jih ima zdaj v karieri že 94), potrdil prevlado v sezoni. Po 14 od 17 letošnjih dirk ima Hamilton 307 točk, neulovljivih 110 več kot Bottas.


Do konca sezone so še tri dirke, dve v Bahrajnu


»Kar brez besed sem ostal. Lahko rečem le velika hvala vsem v ekipi in tovarni, da smo lahko skupaj dosegli to. Ponosen sem na vse. Ko sem bil mlajši, sem o čem takem le sanjal. Po kvalifikacijah sem bil razočaran, a smo se tudi veliko naučili. Ne naredimo vsega vedno brez napak, a sem verjel, da nam lahko uspe,« je takoj po dirki dejal sveži sedemkratni prvak.

Šampionski prizor iz Turčije. FOTO: Clive Mason/Reuters
Šampionski prizor iz Turčije. FOTO: Clive Mason/Reuters


Današnjo dirko sta na zmagovalnem odru končala še Mehičan Sergio Perez (Racing Point) in Nemec Sebastian Vettel (Ferrari). Do konca sezone so še tri dirke, dve v Bahrajnu (29. novembra in 6. decembra) in zadnja v Abu Dabiju (13. decembra).

Preberite še:

Komentarji: