Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Luka Potočar evropski podprvak v težavnostnem plezanju

Slovenski plezalec Luka Potočar je po tretjem mestu v polfinalu težavnosti na EP v Münchnu še izboljšal svoj rezultat in se razveselil srebrne kolajne.
Luka Potočar med nedeljskim finalnim nastopom. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
Luka Potočar med nedeljskim finalnim nastopom. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
Š. R., STA
14. 8. 2022 | 19:34
14. 8. 2022 | 21:56
4:11

Slovenski športni plezalec Luka Potočar je v Münchnu postal evropski podprvak v težavnostnem plezanju. Dvajsetletni Jeseničan je v nedeljskem finalu na evropskem prvenstvu v športnem plezanju osvojil drugo mesto. Predenj pa se je uvrstil le češki as Adam Ondra.

To je tretje slovensko odličje, tretje v športnem plezanju, na letošnjem združenem evropskem prvenstvu devetih športov, ki poteka v bavarski prestolnici. Janja Garnbret je dvakrat zlata, osvojila je naslova evropske prvakinje, najprej v soboto v težavnostnem plezanju in nato dan kasneje še v balvanskem plezanju.

Potočar je osvojil svojo še drugo kolajno na velikih tekmovanjih. Lani v Moskvi je kot prvi Slovenec v moški konkurenci osvojil srebro v disciplini težavnost, ki je Potočarjeva primarna disciplina. V Münchnu je v balvanih nastopil v polfinalu in zasedel 14. mesto.

Zaveda se teže kolajne

»Težko primerjam ta dosežka, lansko SP in letošnje EP. Mislim, da sta vredna približno enako. Konkurenca je bila tukaj res velika. Sem zelo vesel, da mi je uspelo priti do tega dosežka,« je po podelitvi kolajn v mešani medijski coni na Kraljevem trgu dejal Potočar.

Gorenjec, ki trenira skupaj z Domnom Škoficem in Vito Lukan, je slovenskim novinarjem, ki spremljajo prvenstvo v Münchnu pokazal kolajno, in dejal, da je težja, kot tista, ki jo je lani prejel za drugo mesto na SP. Vendar pa je prepričan, da je srebro s SP vendarle »težje«.

»Kolajna z evropskega prvenstva mi zelo veliko pomeni. To je moja prva kolajna pri članih letos, se mi zdi, da je pomembna. Dolgo sem jo iskal, sem bil nekajkrat tik pod stopničkami letos,« je nadaljeval Potočar. Drugi slovenski finalist Škofic je zasedel sedmo mesto in je že končal prvenstvo.

S stopničkami v težavnosti si je Potočar priboril tudi mesto v najboljši osmerici, ki se bo v četrtek za naslov evropskega prvaka merila v novi olimpijski kombinaciji balvani-težavnost. Pri ženskah sta si mesto v tej kombinaciji na podlagi seštevkov po obeh tekmovalnih krogih prvenstva zagotovili Janja Garnbret in Mia Krampl. Žensko tekmovanje bo v sredo.

Ni bilo časa za počitek

»Med polfinalom in finalom ni bilo veliko časa, da bi se odpočil, koža na prstih in dlaneh je ostala taka, kot je bila. Ko pa si enkrat na odru in začneš plezati ter publika navija, je pritisk tak, da pozabiš na te stvari. Nisem čutil utrujenosti, bo pa to zanesljivo prišlo za mano,« je dejal Potočar.

Tako Ondra kot Potočar sta finalno smer končala na istem gibu 37+, Čeh pa je potem slavil na podlagi tega, da je bil boljši v predtekmovanju, ko je delil prvo mesto, Potočar pa je bil četrti. Tudi v polfinalu sta oba padla na istem oprimku 43+. Vodilni po polfinalu Avstrijec Jakob Schubert prvih dveh ni prehitel in je pristal na četrtem mestu. Bron je vzel olimpijski prvak iz Španije Alberto Gines Lopez.

»Ker sem bil tako blizu zmagi, se mi zdi, če komu lahko to oprostim, je to Adam, ker je res legenda. Pokazal je v kvalifikacijah in polfinalu, da je dobro pripravljen, prav tako tudi ostali fantje. Sem vesel tudi, če je medalja srebrna,« ni bil razočaran Potočar.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine