Od solz jeze in žalosti do solz veselja in sreče

Športni plezalki Janji Garnbret za zeleno mizo zmaga v Wujiangu in tretja zaporedna težavnostna krona.
Fotografija: Janja Garnbret je že tri sezone korak pred konkurenco. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret je že tri sezone korak pred konkurenco. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Wujiang – Po padcu s 40. oprimka finalne smeri predzadnje letošnje težavnostne preizkušnje svetovnega pokala v športnem plezanju v Wujiangu je sprva kazalo, da bo morala koroška najstnica Janja Garnbret tretji zaporedni mali globus potrjevati na zadnjem dejanju prihajajoči konec tedna v Xiamenu. Po ugodeni pritožbi pa se je za zeleno mizo razplet spremenil toliko, da je imela kar naenkrat celo dva razloga za navdušenje. Zmagala je na tekmi in v sezoni!

Negotove minute po koncu finala, ko nikomur ni bilo jasno, v katero smer se odvija klobčič, so se vlekle brez konca in po razburljivosti skorajda prekosile potek finala, ki ga je dež krojil do te mere, da so bile razmere za tekmovanje neregularne. V nasprotju z, denimo, kranjskim spektaklom, ki poteka v dvorani Zlato polje, so se na kitajskem prizorišču udeleženci merili na umetni steni na prostem, pod milim nebom. Do finala je še nekako šlo, ob koncu pa je intenzivnost padavin narasla toliko, da predvsem dekleta niso imela več možnosti za nemoteno plezanje.



Razplet je bil tako negotov, da v slovenskem taboru še več kot uro po koncu (nesojenega) finala niso mogli potrditi, da se je Janji vnovič (že) posrečil veliki met. Selektor Gorazd Hren je bil prek tekstovnih sporočil na zvezi s pomočnikom Luko Fonda, ki je ostal v domovini, in ga obveščal, kako se je odvijal »podaljšek« neregularne tekme. »Glede na izkušnje s tekme na prostem v Franciji smo namreč vedeli, da lahko do končne odločitve v primeru pritožb mineta tudi dve uri,« je poudaril Fonda. Slovenski tabor je, jasno, podal pritožbo na potek finala zaradi neregularnih razmer in bil pri tem uspešen, vodstvo tekmovanja je razveljavilo finalne dosežke in za končne rezultate potrdilo polfinalne. Ker je na ta račun najkrajšo potegnila glavna Janjina izzivalka, svetovna prvakinja Jessica Pilz, so se pričakovano s pritožbo oglasili še iz avstrijskega tabora, a so bili zavrnjeni. Garnbretovi torej tretje šampionske lovorike ne more odščipniti nič več.


Četrta zmaga v sezoni


Če bi obveljali finalni rezultati, bi bila Janja tretja, Pilzeva pa bi zmagala, s čimer bi razlika med njima skopnela na pičlih 30 točk, torej bi se morali za globus na nož usekati na finalu v Xiamenu. Ker pa so odločali polfinalni dosežki, je Avstrijka zdrsnila na tretje mesto, Janja pa si je zmago razdelila z najboljšo že tudi v Kranju, Korejko Ja-in Kim, s čimer je zdaj razlika med njima 90 točk, ki jih Jessica na zadnji preizkušnji ne more več izničiti. Slovenski plezalni fenomen tako nadaljuje niz uvrstitev na prvo ali drugo mesto v sezoni – zdaj je pri štirih zmagah, slabša kot druga pa sploh še ni bila. Njen uspeh sta dopolnili Mia Krampl in Tjaša Kalan, ki sta si z najboljšima dosežkoma v karieri razdelili 6. mesto. Vesela ga je bila predvsem Tjaša, ki se ji je vendarle izšlo po vsej smoli, ki jo je letos imela, saj je kar trikrat obtičala tik pred vrati finalne osmerice – na 9. mestu. Brez finala sta ostala Mina Markovič (22. mesto) in Domen Škofic (19.), ki je v skupni razvrstitvi zdrsnil s tretjega na četrto mesto.

Komentarji: