Z revolucionarnim otokom pečat slovenski odbojkarski revoluciji

Slovenci s finalno zmago nad Kubo na pokalu izzivalcev v Stožicah zadostili pravici in se prebili v ligo narodov.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so se navdušeno veselili uvrstitve v ligo narodov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so se navdušeno veselili uvrstitve v ligo narodov. FOTO: Roman Šipić/Delo

Misija opravljena. Slovenski odbojkarji so na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev v ligo narodov po skupinskih zmagah proti Čilu s 3:0, Turčiji s 3:1, polfinalni proti Belorusiji s 3:1, v finalu s 3:0 (24, 21, 21) opravili tudi s Kubo in se prebili v elitno svetovno tekmovanje.

A pot do končnega cilja, ki so si ga zastavili novi slovenski selektor Alberto Giuliani in njegovi varovanci ni bila posuta le s cvetjem, našlo se je tudi nekaj trnov. Igro bo namreč potrebno še dodobra izpiliti, kajti odbojkarji Kube so se v sklepnem obračunu izkazali za večji del žilavega tekmeca. Telesno močni, gibčni in skočni ter tehnično podkovani fantje z revolucionarnega otoka so prikazali moderno odbojko, vse od močnega začetnega udarca do tolčenja po žogi v zaključnem delu napadov je spominjalo na izmenjavo izstrelkov dveh jedrskih velesil.



Karibčani so v uvodnem nizu celo povedli s 14:12, v slovenski igri, posebej na servisu, je bilo preveč napak, a je z vnetim zabijanjem žoge v kubansko polje izid zasukal v vodstvo z 19:18. Preveč napak se je prikradlo Slovencem v finišu niza, predvsem pri sprejemu začetnega udarca, pa še sporna sodniška odločitev pri izidu 23:23, a dva briljantna bloka Klemna Čebulja sta prvi niz odločila v slovenski prid.


Klemen Čebulj je bil v finalu najučinkovitejši domači igralec z 18 točkami. FOTO: Roman Šipić/Delo
Klemen Čebulj je bil v finalu najučinkovitejši domači igralec z 18 točkami. FOTO: Roman Šipić/Delo


Padalo je z vseh strani


Tudi v drugem nizu je kljub koncu popoldanske nevihte, ki se je razbesnela nad slovensko prestolnico, grmelo, padalo je z vseh strani, po slovenskem vodstvu z 18:14 pa so se po domačih napakah nanizale tri zaporedne točke kubanske izbrane vrste. A to ni ogrozilo slovenske odbojkarske revolucije, kar je na globalni ravni bila želena uvrstitev v ligo narodov, igralci iz revolucionarnega otoka so po mnogo slabši igri kot v uvodnem delu dvoboja rezultatsko klonili tudi v drugem nizu. Slovenci so v drugem delu igre popravili izkoristek v napadu, vsaj statistično gledano tudi sprejem, dosegli pa tudi tri točke neposredno iz začetnega udarca, kar jim denimo v prvem nizu ni uspelo.

Tonček Štern (levo) je bil med najbolje razpoloženimi slovenskimi odbojkarji. FOTO: Roman Šipić/Delo
Tonček Štern (levo) je bil med najbolje razpoloženimi slovenskimi odbojkarji. FOTO: Roman Šipić/Delo


Statistika pa seveda ne pove vsega, predvsem ne tistega kar zadeva psihološke plati. Kubanci so po izgubljenem prvem nizu mentalno padli, slovenski odbojkarji pa iz psihološke vojne izšli kot zmagovalci in se ob delnem popravku igralnih prvin zavihteli globoko nad nasprotnike.
 

Volare, Slovenci so leteli


V tretjem nizu se je prek ozvočenja slišal italijanski evergreen Domenica Modugna Volare in res, fantje selektorja Alberta Giulianija so res leteli. Kubanci so z moralo ostali vse bolj prikovani na tla odbojkarskega igrišča v Stožicah, gostitelji pa so na koncu prešerno slavili uvrstitev v ligo narodov, v njej se bodo mastili že v naslednjem letu.

Slovenski odbojkarji so se zasluženo uvrstili v ligo narodov.
Slovenski odbojkarji so se zasluženo uvrstili v ligo narodov.


Da so Slovenci na koncu povsem zasluženo v elitnem globalnem tekmovanju pove tudi statistika finalnega obračuna; izkoristek slovenskega napada je bil 55 odstotkov, kubanskega 48, slovenski sprejem je bil 59-odstoten, karibski 41, varovanci Alberta Giulianija so imeli že omenjen tri začetne udarce za točko, Kuba dva, le pri uspešnih blokih so bili gostje boljši 8:7. »Bili smo zelo motivirani, saj že toliko let igramo kvalifikacije za svetovno ligo oziroma ligo narodov. Odigrali smo fantastično tekmo, srce in glavo smo pustili na igrišču,« je omenil Klemen Čebulj.

Preberite še:

Komentarji: