V Kaliforniji rdeča luč, na Južnem Tirolskem zelena

Potem ko je nova vloga v Los Angelesu preprečila Matjažu Kopitarju vrnitev domov, bo Ivo Jan ta teden odgovoril na vabilo HZS.
Fotografija: Ivo Jan je zdaj udarni kandidat za prihod na slovensko reprezentančno klop.
FOTO Mavric Pivk
Odpri galerijo
Ivo Jan je zdaj udarni kandidat za prihod na slovensko reprezentančno klop. FOTO Mavric Pivk

Resda ledne arene komaj odpirajo vrata, slovenska moštva pa začenjajo priprave, a vseeno je v hokejskem zakulisju pri nas zelo pestro. Nazadnje sta odmevali odločitvi bratov Rodman – Marcelova o prekinitvi aktivne poti na ledu in selitvi v Zagreb, Davidova pa o vrnitvi na Jesenice –, še naprej pa traja ugibanje o novem selektorju risov. Prvi kandidat ostaja Ivo Jan.

Ko je slovenska izbrana vrsta pomladi razočarana zapuščala Budimpešto brez uresničenega cilja o vrnitvi v najvišji razred svetovnega hokeja, je bila pred vrati sprememba na selektorskem mestu. Finski strokovnjak Kari Savolainen se je po prvem neuspehu z risi, potem ko se je v preteklosti podpisal pod zelo odmevne dosežke, umaknil, novi poskus v skupini B čez eno leto v Kazahstanu ga ni več tako mikal kot kdaj v preteklosti. Dejan Kontrec se je kot prvi operativec zveze lotil nove naloge in se pravzaprav hitro dogovoril z Matjažem Kopitarjem o vrnitvi na reprezentančno klop. Gorenjec je pristal, o tem tudi javno spregovoril, takrat v majskih in junijskih dneh pa si ni mislil, da se mu bo zgodba v Los Angelesu tako zapletla.

V kalifornijskem velemestu, kjer je njegov sin Anže kot prvi Slovenec v NHL in povrh še dvakrat s Stanleyjevim pokalom v zadnjem ducatu let pisal izjemne hokejske zgodbe, so ga izbrali za profesionalnega oglednika evropskih hokejistov. V tem primeru pa je odzvonilo načrtom, ki si jih je zasnoval skupaj z vodstvom HZS, o novem projektu vodenja reprezentance s temeljito začrtanim sistemom v različnih starostnih selekcijah.


Ne moreš biti na dveh prizoriščih hkrati


Seveda smo nesojenemu selektorju pri priči zastavili vprašanje, mar ni bilo že ob njegovi vrnitvi iz Los Angelesa jasno, da bo moral opravljati vlogo oglednika, ki mu tako ne bi omogočala vzporednega dela pri izbrani vrsti, nakar je odgovoril: »Vse skupaj je bilo drugače pomladi kot pa ob zadnjem julijskem bivanju v Los Angelesu. Sprva sem se že začel pripravljati na vlogo oglednika, a mislil sem si, da tu ne bo profesionalne funkcije. Toda ko so nazadnje mojo vlogo nadgradili in me izbrali za prvega profesionalnega oglednika za evropske hokejiste moštva Los Angeles Kings, ni bilo več druge poti.« Kopitarju je bilo seveda žal, da se ne bo vrnil v slačilnico, v kateri se je vedno dobro in ambiciozno počutil, hkrati pa so mu v Kaliforniji dali jasno vedeti, da dvojne vloge ne bo mogoče igrati. Izziv poklicnega evropskega oglednika, ki ga nimajo pri vseh klubih NHL, je pač poseben.

Matjaž Kopitar je nazadnje vodil rise pred tremi leti na SP 2015 na Češkem.<br />
FOTO Leon Vidic
Matjaž Kopitar je nazadnje vodil rise pred tremi leti na SP 2015 na Češkem.
FOTO Leon Vidic


»Sprva sem poskusil nadrejene pri Kraljih še prepričati o tem, da bi vendarle lahko delal tudi za slovensko reprezentanco, pa niso hoteli niti slišati niti razpravljati o tem,« je poudaril Kopitar in takoj tudi že v praktičnem primeru nove sezone razjasnil, čemu ni mogoče delovati v dveh vlogah: »Kot profesionalni oglednik bom imel zelo pomembne naloge na treh najmočnejših reprezentančnih turnirjih v Evropi: novembrskem pokalu Karjala v Helsinkih, decembrskem Kanal 1 v Moskvi in februarskih Švedskih hokejskih igrah v Stockholmu. Prav ob tem času pa je aktivna tudi slovenska reprezentanca na svojih zborih in turnirjih, kjer me ne bi bilo.«

Los Angeles ima tudi neprofesionalnega oglednika za evropske hokejiste, Finca Christiana Ruutuja. Z njim bo v prvih tednih nove sezone Kopitar preživel precej skupnega časa, potovala bosta po hokejskih tekmah stare celine, zlasti nordijskega sveta, si izmenjavala izkušnje ter se dogovorila o načinu delovanja.


Prvi kandidat je Ivo Jan


Pred Kontrecem, generalnim sekretarjem HZS in obenem vodjo izbrane vrste, pa je zdaj iskanje novega glavnega in odgovornega na reprezentančni klopi. Ob namigu, če držijo napovedi v hokejskih kuloarjih, da je prvi favorit Ivo Jan, nam je prikimal, podobno je spregovoril tudi Jan, 43-letni Jeseničan s stalnim prebivališčem v Ljubljani, zdaj sicer trener Vipitena, moštva v južnotirolskem delu Italije.

»Ni kaj skrivati, res sem prvi kandidat, kot mi je povedal Dejan Kontrec, o vsem skupaj sem v zadnjih dneh precej razmišljal, v izjemno čast bi mi bilo svojo trenersko pot nadaljevati na klopi risov,« je potrdil naš dolgoletni reprezentant, ki se je po koncu aktivne poti na ledu preselil na klop. Vodil je Olimpijo, tam predčasno zaradi nestrinjanja s strategijo kluba v pisarni zapustil ladjo, se preselil v tujino. Pri Vipitenu, nazadnje četrtfinalistu alpske lige, uživa v umirjenem in temeljitem delu, precej bolj je zbran kot pred tem na klopi v Gradcu, ki že vrsto let velja za hokejske trenerje kot sila težavno okolje – denarja za konkurenčno vlogo v EBEL je tam dovolj, vmešavanja vodilnih birokratov iz pisarne v delo stroke pa preveč …


Veselil bi se sodelovanja z Mohoričem


Seveda pa je zdaj na dlani tudi vprašanje, kako se tukaj lotiti dvojne vloge – trenerske na Južnem Tirolskem in selektorske v Sloveniji. »Zame je bilo sprva kajpak najbolj pomembno, da mi pri klubu prižgejo zeleno luč za delovanje tudi med našimi risi. Po tej plati ni nikakršnih težav,« je dejal Jan, ki je delal prejšnji teden v Italiji na eni od akademij za mlade hokejiste, nato pa se je v soboto vrnil v domovino prav zavoljo srečanj s Kontrecem v tem tednu okrog možnosti vodenja slovenske reprezentance.

Pri slovenski reprezentanci zdaj nestrpno čakajo na prihod novega selektorja.<br />
FOTO Matej Družnik
Pri slovenski reprezentanci zdaj nestrpno čakajo na prihod novega selektorja.
FOTO Matej Družnik


»Kot sem vam dejal, bi načelno prav rad sprejel to vabilo, tudi pri klubu dejansko ni težav. Toda Dejanu bom v tem tednu predstavil svoj pogled na to, kako bi vodil moštvo. Za vsako ceno me ne bo v reprezentančni slačilnici. Predvsem bi rad vseskozi užival zaupanje moštva, zato bom, preden se bom odločil o ponudbi HZS, govoril z reprezentančnimi kandidati. No, z nekaterimi hokejisti sem že govoril, skrbno bi si tudi izbral sodelavce,« napoveduje in pozdravi zadnjo Kontrečevo odločitev, da bo poslej trener za vratarje Klemen Mohorič. »Če se zgolj ozremo k temu, da Slovenec že pri četrtem klubu v KHL skrbi za čuvaje mreže, mu moramo čestitati. To je izjemna čast, ko te tako spoštujejo v najmočnejšem evropskem klubskem hokejskem tekmovanju. Obenem pa je Klemen moj prijatelj, nekoč sva bila skupaj na ledu, verjamem, da bi lahko zelo dobro sodelovala.«

In verjeti gre tudi, da bosta Kontrec in Jan v teh dneh našla skupno pot za novo sezono. Kajti slednji hokej dobro pozna, blizu mu je analitičen pristop in, kolikor vemo, zna v slačilnici ubrati pravo noto pristopa avtoritete in medsebojnega zaupanja z igralci. Prav pri tem pa se je v zadnjih dveh sezonah pri risih zatikalo.

Komentarji: