Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič brez težav sledil Evenepoelu in napredoval na 3. mesto

Osma etapa nam je postregla z odgovorom: Primož Roglič je še v igri za rdečo majico.
Nova zvezda na kolesarskem nebu je Jay Vine (Alpecin-Deceuninck). FOTO: Ander Gillenea Afp
Nova zvezda na kolesarskem nebu je Jay Vine (Alpecin-Deceuninck). FOTO: Ander Gillenea Afp
27. 8. 2022 | 09:52
27. 8. 2022 | 18:04
15:19

Etapo je zaznamovalo šest gorskih ciljev, na kolesarskem nebu pa je zasvetila nova kolesarska zvezda, Avstralec Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) je slavil še na drugi etapi letošnje Vuelte. In to na kakšen način, prav tako kot je zmagal na šesti etapi, s solo vožnjo s ciljem na vrhu klanca. Svetovni prvak v zwiftanju, na kolesarskem trenažerju, je tako opravičil prehod v World Tour ekipo. 

Ubežniška skupina desetih kolesarjev se je organizirala že takoj na prvem klancu, ki je sledil že v uvodnih kilometrih 8. etape. Sama znana imena so napovedala izziv glavnini. Že na polovici 153 kilometrov dolge etape je bilo jasno, da tudi danes peloton ne bo zmogel ujeti ubežnikov, bili so enostavno prehitri, njihova prednost je bila večji del etape okoli štirih minut. 

Aleksej Lučenko (Astana-Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Rein Taaramae (Intermarché-Wanty-Gobert), Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates), Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), Thibaut Pinot, Bruno Armirail in Sebestian Reisheinbach (Groupama-FDJ), so v zaključku, še pred zadnjim klancem začeli medsebojni obračun. Potem pa je red naredil najmanj znan med njimi, Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), ki je šest kilometrov pred vrhom klanca in ciljem, odgovoril na Lučenkov napad. Soliral je vse do cilja, zmagal in slavil tudi na drugi gorski etapi letošnje dirke po Španiji.

V ozadju se je odvijala dirka na izpadanje. Kolesarji Quick Stepa so imeli vse vajeti v rokah. Remco Evenepoel je imel ob sebi pomočnike do zadnjih dveh kilometrov. Primož Roglič je danes pokazal, da ostaja v boju za rdečo majico, niti za trenutek ni pokazal znakov slabosti. Remcu je sledil tesno ob kolesu, prav tako ni dovolil, da bi Enric Mas poskušal z napadi. Kolesarji Ineosa so bili spet v podrejenem položaju. Roglič je iz četrtega mesta napredoval na tretje. Še vedno za Evenepoelom zaostaja 1:01, vmes je Mas, 33 sekund pred Rogličem. 

Osma etapa je pokazala, da je boj za končno zmago v Madridu še kako odprt. Jutri je na sporedu še ena izjemno težka gorska etapa s 3765 višinskimi metri, dolga je 171 kilometrov od Villaviciose do vrha Praeresa.

9. etapa, 3. gorska. FOTO: Lavuelta.es
9. etapa, 3. gorska. FOTO: Lavuelta.es

Spremljali smo v živo

17:40
Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) je zmagal! Roglič proti Evenepoelu ni izgubil niti sekunde več.
1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck)
2. Marc Soler (UAE Team Emirates), +43 sekund
3. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert)
4. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), +47
5. Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), +1:20

Enric Mas (Movistar) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) sta končala z njim.

17:35
O'Connor, Hindley, Carthy Geoghegan Hart in Yates so tik za Rogličevo skupinico ... tudi  Ayuso in Lopez sta blizu.

17:34
Roglič
je tik za Evenepoelom ... še 1,3 km za vodečega Vineja.

17:33
Remco Evenepoel
je s Primožem Rogliem, Enricom Masom in Carlosom Rodriguezom.

17:32
Almeida
je tudi odpadel. Roglič še drži Remca. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) bo zmagal, še 2.5 km do cilja zanj.

17:31
Carapaz
je spet odpadel. Ne, ni pravi na letošnji Vuelti.

17:30
Tao Geogheganhart
je napadel kolesarje v glavnini. Roglič drsi proti repu ...

17:28
Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) ima že pol minute prednosti pred Solerjem, Pinotom in Taaramajem.

17:22
Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) gre solo! Landa je odpadel, Lučenko, Pinot tudi ... Svetovni prvak na sobnem kolesu, trenažerju, bo kot kaže, zmagal še na svoji drugi etapi letošnje Vuelte, še 5 km do cilja!

17:20
Remco
ima še dva pomočnika, Roglič je tik za njim. Ineosovi kolesarji ne napadajo. Lučenko je napadel ubežnike!

17:15
Še 8 km do vrha klanca in do cilja, glavnina je raztegnjena, zaostaja 2:50 za ubežniki.

17:10

17:07
Klanec Collado Fancuaya je za kolesarje na Vuelti neznanka, dolg je 10,7 km, povprečna strmina je 8-odstotna, zadnjih 700 metrov pa 11-odstotna. Še dva km in uradno se bo začel zadnji klanec.

17:05
Na čelu dirke so ostali še: Aleksej Lučenko (Astana-Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot, Bruno Armirail, Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Rein Taaramae (Intermarché-Wanty-Gobert) in Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco). Glavnina zaostaja 3:38.

17:02
Pinot je v težavah ... v glavnini še vse mirno. 

16:59
Mads Pedersen bo počakal glavnino. Še 17 km do cilja, zadnji klanec se je že začel ... 

16:55
Španec Jesus Herada (Cofidis) je bil junak 7. etape Vuelte, pred katero je bilo jasno, da bo to bitka med ubežniki in ekipami šprinterjev, ki so tokrat potegnili kratko. Primož Roglič (Jumbo Visma) in drugi kandidati za končno zmago so po pričakovanjih poskušali prihraniti čim več moči. Za njimi je bila izjemno zahtevna 6. etapa, ki je v rdečo majico oblekla Remca Evenepoela (Quick Step), pred njimi pa je peklenski konec tedna, ki bi lahko že usodno vplival na razplet dirke.

image_alt
Pred Rogličem tri ključne preizkušnje

16:50
Glavnina zaostaja 3:29 za ubežniki, 22 km do cilja. Roglič je v ospredju glavnine, videti je zelo dobro.

16:45
Roglič za Evenepoelom, ki je v rdeči majici vodilnega zaostaja 1:01, za drugourščenim zaostaja 40 sekund, za tretjim 33 sekund. 

16:40
30 km do cilja, ubežniki imajo 4 minute prednosti pred glavnino. Pred njimi je še zaključni klanec, ki se začne že 18,7 kilometra pred ciljem, uradna meritev pa je 10,7 kilometra pred ciljem. Klanec Collado Fancuaya je za kolesarje na Vuelti neznanka, povprečna strmina je 8-odstotna, zadnjih 700 metrov pa 11-odstotna.

16:35
Za podmladek na velodromu se nam ni treba bati, Žak Eržen je pravkar postal svetovni mladinski prvak v kategoriji na izpadanje.

16:30
Tudi na 5. gorskem cilju je zmagal Jay Vine (Alpecin-Deceuninck).

16:25
Predzadnji klanec na današnji etapi je Perlavia, dolg je 4 km, 3. kategorija. Ubežniki imajo 4:20 prednosti pred glavnino. Chris Froome je odpadel iz glavnine ...

16:20
Jay Vine
(Alpecin-Deceuninck) je zmagal na vseh štirih dosedanjih gorskih ciljih! Kolesarji že plezajo na petega, potem sledi še zadnji ciljni vzpon.

16:15
Današnjo etapo spremljamo z določeno mero strahu, saj ne vemo kaj se zares dogaja z Rogličem. Je bil v 6. etapi res le slab dan, ali so se spet pojavile bolečine v hrbtu?

16:10
Sami zanimivi kolesarji med ubežniki. Gledamo dirko na dirki. Zagotovo bodo ubežniki danes med sabo obračunali za zmago. Jay Vine je spet med njimi, Landa ima svoj načrt, Pinot je spet nevaren, Taaramae bo zagotovo poskusil z napadom, Lučenko tudi ... 

16:05
55 km pred ciljem, 10 ubežnikov ne popušča, še vedno imajo 4:08 prednosti. Ubežniki so: Aleksej Lučenko (Astana-Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Rein Taaramae (Intermarché-Wanty-Gobert), Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates), Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), Thibaut Pinot, Bruno Armirail in Sebestian Reisheinbach (Groupama-FDJ).

16:00
Skušam se spomniti, kdaj je bil Roglič zdrav in je odpadel na kakem klancu? Ne morem se spomniti. Vedno, ko je odpadel je bil vzrok poškodba, padec, da bi bil zdrav, kot je trdil na štartu letošnje Vuelte v Utrechtu in potem ne bi mogel držati tempa kakega kolesarja ... Ni se še zgodilo na etapnih dirkah.

15:55
Kolesarji so na četrtem od šestih kategoriziranih klancev. Puerto de Tenebreo sodi v 3. kategorijo, dolg je 4 km.

15:50
Kolesarji Quick-Step Alpha Vinyl na vso moč vlečejo glavnino in lovijo ubežnike. Ampak jim ne gre najbolje od nog, še vedno ima 10 ubežnikov 4:07 prednosti, 60 km pred ciljem. Ne samo naše, vse oči so uprte v Rogliča. Kaj bo naredil danes, kako se bo odrezal? 

15:45
Glede na to, da je jutri še ena izjemno težka gorska etapa in da potem sledi drugi dan počitka, danes lahko pričakujemo, da se bodo favoriti pomerili šele na zaključnih metrih etape. 

15:40
Mikel Landa
(Bahrain Victorious), v skupnem seštevku za rdečo majico zaostaja 6:33. 68 km do cilja, glavnina z rdečo majico zaostaja 4:07.

15:35
Sepp Kuss je imel težave s kolesom in zdaj lovi glavnino. Veliko moči bo porabil, saj gre glavnina na vso moč na lov za 10. ubežniki: Aleksej Lučenko (Astana-Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Rein Taaramae (Intermarché-Wanty-Gobert), Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates), Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), Thibaut Pinot, Bruno Armirail in Sebestian Reisheinbach (Groupama-FDJ).

15:30

15:25
Rémi Cavagna
(Quick-Step Alpha Vinyl) je danes najbolj deloven v Remcovi ekipi. Kaže, da bo Remco dobro pospremljen do zadnjega klanca. Še en minus za konkurenco. Kaže, da bomo obračun za skupni seštevek gledali jutri in ne danes. V ponedeljek je drugi dan počitka na Vuelti.

15:22
Tudi tretji kategorizirani klanec je za kolesarji. Ubežniki imajo še vedno 4:15 prednosti, 80 km pred ciljem. Glavnina je strnjena Remcovi kolegi vlečejo na čelu, povprečna hitrost na dirki je 39 km/h! Kaj pripravlja Landa?

15:17
Kolesarji so na tretjem današnjem klancu. Alto de Santo Emiliano sodi v 3. kategorijo. Dolg je 5,7 km.

15:15
Victor Langellotti
(Burgos-BH), kolesar v pikčasti majici je zaradi padca žal moral odstopiti z dirke. Zlomil je ključnico.

15:10
Nobenih informacij o Rogličevem počutju nam ni uspelo dobiti. Cela ekipa se je zavila v molk. Primož je po včerajšnji etapi povedal, da bo pač vse odvisno od počutja in nog ... dobrih nog ali slabih nog ... kar pomeni v prevodu, da se bo šele med dirko videlo kaj lahko pričakujemo na cilju. Do cilja je še 90 km, za zdaj je videti odlično, vseskozi je med prvimi v glavnini, kar pomeni, da ima vse pod nadzorom. Pred kolesarji so še štirje gorski cilji!

15:05
Ubežniki so: Aleksej Lučenko (Astana-Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Rein Taaramae (Intermarché-Wanty-Gobert), Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Marc Soler (UAE Team Emirates), Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

15:00
Še 100 km do cilja 8. etape. Peloton za 10. ubežniki zaostaja 3:47. Med ubežniki je nekaj nevarnih imen. 

8. etapa nima ravnine. FOTO: Graphic News/Delo
8. etapa nima ravnine. FOTO: Graphic News/Delo

***

8. etapa

Gorska etapa z 3741 višinskimi metri, dolga je 153 kilometrov od Pola de Laviana do vrha klanca, ki je prvič na Vuelti Collau Fancuaya.

image_alt
Pred Rogličem tri ključne preizkušnje

Osma etapa se začne praktično pod klancem 2. kategorije. Takoj od štarta jih čaka Alto de la Colladona, klanec dolg 6,4 kilometra, s povprečnim 7-odstotnim naklonom.

Naslednji klanec, ki je tudi 2. kategorije se začne že na 33. kilometru. In potem se zvrstijo trije klanci 3. kategorije. Ravnine na današnji etapi praktično ni, za konec pa sledi še vzpon na ciljni klanec 1. kategorije, ki se začne že 18,7 kilometra pred ciljem, uradna meritev pa je 10,7 kilometra pred ciljem. Klanec Collado Fancuaya je za kolesarje na Vuelti neznanka, povprečna strmina je 8-odstotna, zadnjih 700 metrov pa 11-odstotna.

Zaradi kratke etape bo šlo najbrž na vso moč od poka pištole do cilja. Če je prvi klanec že takoj po štartni črti, se bo zagotovo že takoj organizirala manjša skupina hribolazcev. Remco Evenepoel bo imel največ težav, ker ima v ekipi najmanj pravih hribolazcev, ki mu lahko pomagajo na taki etapi. Zanimiva bo taktika Ineosa, ki je še vedno v slabem položaju, ampak je moštvo sestavljeno skoraj iz samih odličnih klančarjev. Najbrž bo Carapaz tisti, ki bo prvi napadel, ker je predvčerajšnjim nepričakovano popustil prav na ciljnem vzponu. Vse izgubljene sekunde si želi čim prej nazaj.

Victor Langelotti (Team Burgos - BH's ) bo imel danes največ dela, če bo hotel obdržati pikčasto majico najboljšega hribolazca. FOTO: Ander Gillenea Afp
Victor Langelotti (Team Burgos - BH's ) bo imel danes največ dela, če bo hotel obdržati pikčasto majico najboljšega hribolazca. FOTO: Ander Gillenea Afp

Tudi Roglič razmišlja tako, čeprav ima izkušenj na Vuelti ogromno in dobro ve koliko klancev je še do konca dirke. Eno je zagotovo, ne sme več izgubljati sekund, napade pa lahko preloži. Vendar Roglič je borec drugačne vrste in bo, če bo le imel noge, pokazal, kdo je kralj Vuelte.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine