Ljubljančanke za uvod merijo v deseterico, Tratnik s Poljaki še višje

Zadnji vrhunec kolesarske sezone se v nedeljo začenja z ekipnima vožnjama na čas na svetovnem prvenstvu. Na štartu tudi Tratnik in BTC City Ljubljana.
Fotografija: Kolesarke ljubljanske ekipe na ogledu proge v Innsbrucku. FOTO: BTC City Ljubljana Foto Btc City Ljubljana
Odpri galerijo
Kolesarke ljubljanske ekipe na ogledu proge v Innsbrucku. FOTO: BTC City Ljubljana Foto Btc City Ljubljana

Innsbruck – Naslednji teden dni se bo v kolesarstvu vse vrtelo okrog svetovnega prvenstva, ki ga tokrat gostita Innsbruck in Tirolska. Slovenska izbrana vrsta se s tako visokimi pričakovanji na SP še ni odpravila, a bo moral Primož Roglič še nekoliko počakati, najprej bosta na vrsti moški in ženski ekipni kronometer, kjer imata visoke cilje tako ljubljanska zasedba kot Jan Tratnik s Poljaki.

Brez dvoma je prvo ime tokratne slovenske odprave Primož Roglič, ki je cel drugi del sezone posvetil pripravam na svetovno prvenstvo. Že nekaj časa je znano, da bo branjenje srebrne kolajne iz vožnje na čas iz Bergna izpustil in vse podredil cestni dirki, ki bo na sporedu naslednjo nedeljo. Pred tem kolesarske navdušence v Innsbrucku čaka pester tekmovalni program, že nekaj let pa prve naslove prvakov podeljujejo v ekipnih vožnjah na čas, kjer kolesarji branijo klubske barve.

V ljubljanski ekipi BTC City so prav to dirko izpostavili kot enega glavnih ciljev sezone in zanj oblikovali tudi ekipo, a so imeli veliko smole. »Pred sezono smo si želeli, da bi se uvrstili okrog šestega mesta, zato smo nazaj v ekipo vzeli Oleno Pavljukino, ki je dobra in težka kronometristka, kakršne na hitri progi na Tirolskem potrebuješ. Žal si je na evropskem prvenstvu zlomila kolk in ne bo mogla pomagati ekipi,« je med ogledom proge sporočil športni direktor ekipe Gorazd Penko.

Kolesarke ljubljanske ekipe na ogledu proge v Innsbrucku. FOTO: BTC City Ljubljana Foto Btc City Ljubljana
Kolesarke ljubljanske ekipe na ogledu proge v Innsbrucku. FOTO: BTC City Ljubljana Foto Btc City Ljubljana

 

Četrto mesto bo težko ponoviti


Brez Pavljukine so morali prilagoditi tudi pričakovanja. »Zdaj realno sodimo nekam okrog desetega mesta, celo sezono smo se uvrščali med osmo in deseto mesto in čisto solidno bi bilo, če bi bilo tudi v Innsbrucku podobno. S četrtim mestom na Vuelti so punce navdušile, a to ni bil najbolj realen pokazatelj, kronometer v Španiji je bil bolj tehničen, nekatere ekipe tam niso nastopile v najboljši zasedbi. Je pa res, da je vzdušje v ekipi po tem četrtem mestu še boljše, punce so motivirane, bomo videli, kaj lahko iztržimo,« Penko ostaja previden, a optimističen.

Še bolje je razpoložen Jan Tratnik, ki bo svoj glavni cilj sezone dočakal v sredo na posamični vožnji na čas, tudi ekipni kronometer pa je za njegovo ekipo CCC Sprandi Polkowice zelo pomemben. »Celo leto se pripravljamo na to dirko, vsi smo veliko delali na kolesih za vožnjo na čas, vsi smo bili tudi na testiranjih na velodromu in v vetrovniku. Takoj po dirki po Slovaški (Tratnik je bil tam drugi v skupnem seštevku, op. a.) smo odpotovali v Avstrijo, da se poskušamo kar najbolje pripraviti na nedeljsko dirko,« pravi Tratnik, ki je v bližnjem Kühtaiu opravil tudi višinske priprave, zato progo odlično pozna.
 

Prava kombinacija hribolazcev in »težkokategornikov«


Lani je CCC Sprandi v Bergnu presenetil vse, ko so osvojili visoko osmo mesto, čeprav pred dirko niso kotirali prav visoko. Tokratna proga bo še težja, večji del 62,8 kilometra dolge trase je raven in hiter, glavna prepreka bo petkilometrski vzpon po dobri polovici proge.

Jan Tratnik je dirko po Slovaški končal na zmagovalnem odru. FOTO: CCC Sprandi Polkowice
Jan Tratnik je dirko po Slovaški končal na zmagovalnem odru. FOTO: CCC Sprandi Polkowice


»V ekipi imamo nekaj velikih in močnih kolesarjev, ki bodo svoje opravili na ravnini, nekaj jih gre dobro tudi v klanec, kar bo na tem kronometru zelo pomembno. V ekipi smo neučakani in motivirani za nedeljo. Če se ozrem nazaj, smo bili lani osmi brez vsakršnih priprav, zato letos brez težav rečem, da merimo še višje. Prepričan sem, da bomo marsikoga presenetili in se uvrstili visoko, ekipo poznam in vem, kako močni smo bili na Slovaškem. Komaj čakam,« zaključuje Tratnik.

Tudi zanj bo nedeljska dirka nekaj posebnega, še zadnjič bo oblekel oranžni dres z napisom CCC, kjer se je v zadnjih dveh letih uveljavil kot zelo raznovrsten kolesar in dosegel nekaj velikih zmag. Te so mu prinesle prestop k Bahrain Meridi, še pred tem pa bo Poljakom poizkušal nekaj vrniti z odlično nedeljsko predstavo. To bo hkrati tudi dobra generalka za sredin kronometer, kjer želi Tratnik presenetiti še v posamični konkurenci ...

Preberite še:

Komentarji: