Mladenič iz Bogote je uresničil kolumbijske sanje

Najmlajšega zmagovalca Toura po drugi svetovni vojni Egana Bernala ob izjemnih telesnih sposobnostih odlikuje neomajna samozavest.
Fotografija: Egan Bernal je v rumeni majici užival med vožnjo ob pariškem Slavoloku zmage. Foto Reuters
Odpri galerijo
Egan Bernal je v rumeni majici užival med vožnjo ob pariškem Slavoloku zmage. Foto Reuters

Pariz – Ko so se v 80. letih prejšnjega stoletja na evropskih dirkah pojavili prvi kolumbijski specialisti za vzpone, so direktorji evropskih ekip nejeverno zmajevali z glavo, ko so njihove zvezdnike kot za šalo puščali za seboj. Kolumbijci so dirko vedno naredili zanimivo, zmagati v Parizu pa jim ni uspelo, čeprav so bili z Nairom Quintano nekajkrat blizu. Sanje Kolumbijcev, pri katerih kolesarstvo po priljubljenosti zaostaja le za nogometom, je naposled izpolnil Egan Bernal, ki postaja vzhajajoča zvezda svetovnega kolesarstva.

Prva generacija kolumbijskih kolesarjev, ki je zablestela v Evropi, je dobil vzdevek escarabajos – hrošči, ki so si ga prislužili s svojim značilnim načinom poganjanja pedal na vzponih. Lucho Herrera in Fabio Parra sta prinesla navdušenje nad Tourom v Kolumbijo, na prvo zmago pa so morali počakati še več kot 30 let. V Eganu Bernalu imajo najbolj zanimivega kolesarja rodu, ki lahko z zmesjo telesnih in psihičnih sposobnosti postane serijski zmagovalec v slogu Miguela Induraina, Alberta Contadorja, Chrisa Frooma ...

Ob prihodu v cilj je junaku dirke čestitala tudi njegova spremljevalka Xiomy Guerrero. Foto Reuters
Ob prihodu v cilj je junaku dirke čestitala tudi njegova spremljevalka Xiomy Guerrero. Foto Reuters



Zgodba o Eganu Bernalu je v veliki meri zgodba o Gianniju Saviu, njegovem kolesarskemu očetu, ki ga je (tako kot celo vrsto Kolumbijcev pred njim) odkril in pripeljal v Evropo. Bernal se je rodil na 2600 metrih nadmorske višine v predmestju Bogote, v svoje vrste pa so ga najprej privabili gorski kolesarji, osvajal je tudi kolajne na svetovnih prvenstvih v mladinskih kategorijah. Na tej točki se njegova pot začne križati s potjo Savia, dolgoletnega šefa ekipe Androni Giocattoli, ki ima v Kolumbiji izjemno mrežo agentov, novinarjev, kolesarskih strokovnjakov in prijateljev, ki zanj iščejo nadarjene kolesarje.
 

Osupljivi rezultati na testiranjih


Savia je na Bernala najprej opozoril zelo priznani radijski novinar Hector Urrega, nato pa je ključno vlogo odigral njegov agent Paolo Alberati. »Pristopil sem k Paolu in mu dejal, da iščem dobrega kolesarja na vzponih in izstrelil je, da je Bernal pravi kolesar zame. Ko sem ga videl, sem mu dejal, da je le suh otrok in da naj najprej še malo odraste. Odvrnil mi je, naj počakam, da vidim njegove rezultate s testiranj,« zgodbo o tem, kako je naletel na Bernala, pripoveduje Savio. Organizirali so test VO2max, s katerim merijo maksimalno porabo kisika med telesno obremenitvijo in ki je zelo dober pokazatelj sposobnosti športnika za vzdržljivostne športe, Bernalov rezultat pa naj bi se približal 90 mililitrom na kilogram telesne teže na minuto, s čimer se uvršča na sam vrh svetovnih športnikov. Za primerjavo, Indurain naj bi dosegel številko 92, Lance Armstrong naj bi se ustavil pri 84 …

Lanski zmagovalec Toura Geraint Thomas (desno) je predal žezlo Kolumbijcu, ki bo v naslednjih sezonah osrednja figura Ineosa. Foto Reuters
Lanski zmagovalec Toura Geraint Thomas (desno) je predal žezlo Kolumbijcu, ki bo v naslednjih sezonah osrednja figura Ineosa. Foto Reuters



“Ko sem dobil rezultate testa, sem res poklical Paola in mu dejal, naj mi takoj pripravi pogodbo, Egan jo je podpisal in tako smo ga pripeljali v Evropo. Hvala bogu, da je treniral gorsko kolesarstvo, če ne bi ga že zdavnaj pograbile ekipe svetovne serije,” opisuje Savio.
 

Sky mu je ponudil petletno pogodbo


V Androniju je Bernal dobil pravo okolje za razvoj in dovolj potrpežljivega šefa, ki se je uprl želji, da bi ga takoj poslal na največje dirke. Počasi je napredoval in opazili so ga pri Ineosu, pred lansko sezono je tako zamenjal okolje, Savio pa je ob odškodnini v pogodbo vključil še klavzulo, ki bi mu navrgla bogat bonus, če bi Bernal dobil Tour. V kolesarskem svetu prevladujejo kratke pogodbe, Ineos (takrat še Sky) pa je Bernalu ponudil kar petletno pogodbo, po kateri vsako leto zasluži 1,5 milijona evrov.
Naložba se mu je obrestovala že lani, ko je Bernal na Touru odigral vlogo zvestega pomočnika v gorah in pripeljal Gerainta Thomasa do zmage, Chrisa Frooma pa do tretjega mesta. Letos bi moral prvo kapetansko vlogo na tritedenskih dirkah dobiti na Giru, priprave so z zmago na Pariz Nici potekale kot po maslu, nato pa si je ob padcu zlomil ključnico in rožnata pentlja je splavala po vodi.

najmlajši zmagovalci Foto Zx Igd
najmlajši zmagovalci Foto Zx Igd


Precej redkobesedni Bernal, ki ima nekaj težav z angleščino, zato so odgovori bolj kot ne enostavčni, ni deloval preveč skrušeno, osredotočil se je na Tour in generalko opravil z odliko, bil je najboljši v skupnem seštevku na dirki po Švici. Vseeno je v intervjujih ponavljal, da bo spoštoval hierarhijo pri Ineosu in da bo z veseljem pomagal Thomasu pri obrambi lanske zmage. A kot že tolikokrat doslej so bolj kot besede odločala dejanja na cesti, kjer je bil Bernal predvsem v zadnjem tednu najmočnejši in Kolumbiji je zasluženo priboril prvo zmago na dirki po Franciji v zgodovini, postal je najmlajši zmagovalec rumene pentlje po drugi svetovni vojni.
 

Začenja se doba Bernala


Včeraj zjutraj je Bernal mahal z naslovnic vseh kolumbijskih časnikov, El Colombiano ga je označil za nesmrtnega, La Opinion za francoskega konkvistadorja, najbolj povedna pa je bila naslovnica El Heralda: “Doba Bernala se je začela!” Pri 22 letih in pol ima novi kolumbijski čudežni deček še precej prostora za napredek, v ekosistemu Ineosa pa daleč najboljše pogoje, da naslednje desetletje postane Eganovo.

Komentarji: