Evropski prvak Ravbar: Po dveh težkih letih je to krona sezone

Anže Ravbar je po samostojnem pobegu na Col du VAM na Nizozemskem postal evropski prvak med mladinci, Žak Eržen je dopolnil uspeh s 3. mestom.
Fotografija: Podium, UEC, kolesarstvo, evropsko prvenstvo, 2023, Žak Eržen, Anže Ravbar Foto Uec
Odpri galerijo
Podium, UEC, kolesarstvo, evropsko prvenstvo, 2023, Žak Eržen, Anže Ravbar Foto Uec

Slovenska mladinska reprezentanca je bila na kolesarskem evropskem prvenstvu glavni adut odprave za viden uspeh, bili so v širšem krogu kandidatov za odličja. Selektor Nace Korošec je letos z načrtnim delom z ekipo naredil korak naprej, že spomladi so odlično dirkali na enodnevnih dirkah v Belgiji in se povezali v pravo ekipo.

Evropsko prvenstvo je ponujalo še eno priložnost, da pridejo do tako željene kolajne, izšlo pa se je še bolje od pričakovanj. Na kratkem, a strmem zaključnem vzponu Col du VAM je bilo potrebno biti v ospredju, za kar je poskrbel Erazem Valjavec, ki je slovensko izbrano vrsto držal v ospredju. Nato je Anže Ravbar na tlakovanem odseku 500 metrov pred koncem uspel narediti razliko in v cilj je prišel z dvema sekundama prednosti pred zasledovalci za zaslužen naslov evropskega prvaka! 

Anže Ravbar, Žak Eržen in selektor Nace Korošec. Foto KZS
Anže Ravbar, Žak Eržen in selektor Nace Korošec. Foto KZS

Belo-modra majica je velik uspeh, dopolnil ga je še Žak Eržen, ki je med zasledovalci zasedel drugo mesto in osvojil bron. Prvič se je zgodilo, da je Slovenija na isti dirki osvojila dve odličji. S tem je selekcija še nadgradila 9. mesto Eržena s svetovnega prvenstva v Glasgowu. 

»Res sem presrečen za današnji rezultat. Končno se je celotno delo poplačalo. Za mano sta dve težki leti, ko kar nekaj stvari ni šlo po planu, a verjel sem v sebe in danes pokazal česa sem zmožen. Zahvalil bi se tudi celotni ekipi, ki je vseskozi verjela in odelala super dirko. Res smo pokazali, da smo odlična reprezentanca. To je krona sezone,« je žarel evropski prvak.

Zadovoljen je bil tudi Eržen: »Celotno dirko so izpeljali tako kot smo si zamislili in dogovorili pred dirko. Erazem je pokril beg, zato nam v ozadju ni bilo potrebno delati. V zaključku pa smo na zadnji klanec prišli na odlični poziciji. Erazem naju je pripeljal na prvih 5 mestih. Danes je bila pozicija zelo pomembna in na to smo bili ves čas osredotočeni. Anže je na tlakovanem odseku pridobil nekaj metrov prednosti, jaz pa sem v ozadju lahko samo sledil in prisprintal 3. mesto.«

Selektor Korošec je takole ocenil uspeh svojih varovancev: »Že celotno sezono so fantje dirkali odlično. Smo res prava klapa in odlično poznamo en drugega. Na nekaj dirkah se nam ni vse odvilo, tako kot smo si zamislili, a s skupnim pogovorom smo te napake odpravljali. Na nekaj dirkah nismo imeli sreče, danes pa se je vse poklopilo. Fantje so pokazali česa so zmožni, ves čas smo imeli dirko pod nadzorom in krona je tale rezultat. 1. in 3. mesto, česa več si ne bi mogel želeti za zaključek sezone.«

Zlata in bronasta kolajna sta priznanje za dobro delo tudi za Adrio Mobil, tako Ravbar kot Eržen sta se (in se še) kalila v vrstah novomeškega kluba. Eržen je že dogovorjen za prestop k Friuliju, razvojni ekipi Bahrain Victoriousa, v majici evropskega prvaka bo velikim klubom mnogo bolj zanimiv tudi Ravbar. 

Komentarji: