Tudi koprski »ostanki« premočni za Olimpijo

Slovenski derbi 17. kola lige ABA Primorcem po trojki Marka Lukovića sekundo pred koncem.
Fotografija: Marko Luković je s trojko razžalostil ljubljansko občinstvo. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Marko Luković je s trojko razžalostil ljubljansko občinstvo. FOTO: ABA

Ljubljana – Katera kriza je hujša: finančna stiska Kopra Primorske, ki je odgnala njene najbolje može, ali popolno pomanjkanje identitete in moštvenega duha v vrstah Cedevite Olimpije. Odgovor so ljubitelji košarke dobili v slovenskem derbiju 17. kola lige ABA. Koprčani so tudi s prepolovljeno zasedbo osvojili Stožice, njihov krilni center Marko Luković je s trojko 1,1 sekunde pred koncem tekme obsodil Ljubljančane na četrti zaporedni poraz.


Spomnimo se, Cedevita Olimpija je pred poltretjim mesecem ugnala Koper Primorsko v gosteh kar z 90:67. Takrat je izgledala kot moštvo, ki ve, kaj hoče, ter potrebuje zgolj čas za uigravanje in uresničitev načrtov. Kako ga je izkoristila, vidimo v zadnjih tednih, če ne bi imela kančka sreče v dvobojih z Mego Bemaxom in Cibono, bi bil lahko njen niz tudi 0:6.

Da se očitki o nesebični igri ne primejo nikogar, je bilo jasno tudi v revanši z državnimi prvaki, ki so tudi z ostanki šampionske zasedbe brez težav ohranjali stik z gostitelji. V napadu je bil najnevarnejši njihov kapetan Alen Hodžić (za tri 4:5), vendar so tudi drugi prispevali deleže po najboljših močeh in vodili lep del dvoboja. Z delnim rezultatom 12:1 so nadomestili tudi Olimpijino prednost 62:55, slednjič pa so pri 69:69 izkoristili zadnji napad. Luković je iz težkega položaja zadel ob Edu Muriću svojo edino trojko – v sedmem poskusu.
 

Akcija ni uspela, toda ...


»Med posvetom smo se dogovorili za drugačno akcijo, vendar ni uspela. A tudi tako smo zadovoljni. Danes je bil naš glavni cilj, da bi začeli v konkurenčnem slogu, fantje pa so pokazali veliko srce tudi takrat, ko se je Olimpija vrnila med žive. Pogumne spremlja sreča, do današnje zmage pa nas je pripeljalo zaupanje košarkarjev v naše delo. Kar se je zgodilo, je preteklost,« je po drugi zaporedni zmagi Koprčanov nad slovenskimi tekmeci (pred tednom dni so ugnali Krko) poudaril njihov trener Andrej Žakelj.

Njegov ljubljanski kolega Slaven Rimac bo težko upravičil nov neuspeh pri klubskih šefih, po porazu pa se ni prepustil malodušju: »V zadnji četrtini smo dosegli 11 točk, kar je premalo. Želel sem, da bi zmagali s košarkarji, za katere sem verjel, da so razpoloženi, toda Koprčani so bili bolj čvrsti. Zašli smo zelo neprijeten položaj, saj je neverjetno, da je individualni nagon toliko močnejši od naših fantov, Najtežje je priznati, da nismo dobra celota. V prihodnjih dneh pričakujemo prihod dodatnega organizatorja igre, upajmo že do naslednjega kola.«

Marko Simonović je bil nerešljiva uganka za košarkarje Krke. FOTO: ABA
Marko Simonović je bil nerešljiva uganka za košarkarje Krke. FOTO: ABA

 

Polom Novomeščanov


Nepričakovano, vendar povsem zasluženo, so košarkarji Krke doživeli najvišji poraz v regionalni sezoni (v DP so izgubili s 27 točkami na Polzeli), saj je bil njihov tekmec zadnji na lestvici. Toda Mega Bemax je na krilih neustavljivega centra Marka Simonovića (met za dve točki 9:14, prosti meti 5:5 in 11 skokov), ki ga je Cedevita Olimpija za dve leti posodila Beograjčanom, po zaostanku z 8:10 brez težav zavladala na parketu.

Novomeščani so sicer vnovič pogrešali poškodovanega Paola Marinellija, prvi organizator igre in strelec moštva Glenn Cosey pa je tekmo spremljal s klopi zaradi vnetega živca v rami, toda njihova predstava je močno razočarala. Izkoristili so le 37 odstotka metov iz igre (gostitelji 52 %), izgubili skok z 22:37 in zbrali 11 asistenca manj kot tekmeci (14:25). Po znižanju zaostanka na 46:55 je njihova igra razpadla po dolgem in počez.
 

Preberite še:

Komentarji: