Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Nov primer rasizma v nogometu

Nogometaš Cadiza Juan Cala naj bi z rasističnimi opazkami zmerjal tekmeca iz vrst Valencie Mouctarja Diakhabyja.
Juan Cala levo se je znašel v preiskavi incidenta. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP
Juan Cala levo se je znašel v preiskavi incidenta. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP
P. Z., STA
6. 4. 2021 | 12:10
2:42
Španski nogomet je konec tedna zaznamoval predvsem incident na tekmi med Valencio in Cadizom, ko naj bi nogometaš slednjega Juan Cala z rasističnimi opazkami zmerjal tekmeca iz vrst Valencie Mouctarja Diakhabyja. Preiskavo je zdaj napovedala tudi španska nogometna zveza (RFEF).

Tekma je bila prekinjena, potem ko je francoski branilec Diakhaby zapustil igrišče, sledili pa so mu tudi soigralci. A nogometaši Valencie so se pozneje vrnili in nadaljevali tekmo, tudi zato, ker so jih opozorili, da bi lahko klub doletela kazen, če tekme ne bi dokončali, je sporočila Valencia.

»V slačilnici so nam dejali, da bomo kaznovani, če se ne vrnemo na igrišče. Pogovorili smo se tudi z Diakhabyjem. Dejal je, da ne more več igrati, a razumel, da moramo tekmo odigrati do konca in se izogniti kazni,« je dejal trener moštva Javi Gracia.

Nogometaši Valencie so se dan po tekmi odzvali s posebnim sporočilom oziroma protestom in podprli svojega soigralca.
Sodnik David Medie Jimenez je v poročilu po tekmi sicer zapisal, da mu je 24-letni branilec Valencie dejal, da ga je Cala užalil z rasističnimi opazkami. Sam pa s sodniško ekipo tega ni slišal. Diakhabyju in Cali je zaradi prerekanja in nešportnega vedenja pred tem pokazal tudi rumeni karton.

Mouctar Diakhaby je v Španijo prišel iz Monaca. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP
Mouctar Diakhaby je v Španijo prišel iz Monaca. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP


Vodstvo španske lige je v izjavi za javnost zapisalo, da obsoja rasizem ter da obtožbe jemlje zelo resno. Napovedali so, da bodo v sodelovanju z obema kluboma ter sodniško ekipo storili vse, da zaščitijo vrednote raznolikosti in spoštovanja v španskem nogometu. Preiskavo pa je napovedala tudi RFEF, poročajo španski mediji. Novico o preiskavi je potrdil tudi predsednik španske lige Javier Tebas.

Cala je očitke zavrnil. »Očitno v tej državi princip nedolžnosti, dokler ni dokazana krivda, ne velja,« je dejal v pogovoru za televizijo Gol. V njegovem klubu so sicer za danes napovedali novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili njegovo plat dogajanja.

V španskih medijih se sicer že pojavljajo ugibanja, kakšna kazen bi lahko doletela nogometaša, če bodo ugotovili, da očitki držijo. Kot je zapisal časnik Marca, pravilnik tekmovanja za hujše disciplinske kršitve na tem področju predvideva prepoved igranja od dveh do petih let ter finančne kazni od 18.000 do 90.000 evrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine