Razočarani, utrujeni, odločni na vse ali nič

Slovenski rokometaši bodo danes ob 18.30 odigrali zadnjo tekmo EP proti Norveški.
Fotografija: Koliko energije je še ostalo v Borutu Mačkovšku? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Koliko energije je še ostalo v Borutu Mačkovšku? FOTO: Reuters

»Glave gor, gremo na vse ali nič,« so si po grenkem porazu v polfinalu proti Španiji (32:34) rekli slovenski rokometaši, ki se bodo danes ob 18.30 borili za tolažilno nagrado, bron na 14. evropskem prvenstvu.

Če bodo premagali Norveško, se bodo v domovino vrnili s tretjo kolajno na velikih tekmovanjih, ob tem pa si bodo zagotovili tudi neposredno uvrstitev na SP 2021 v Egiptu. Vprašljiv je nastop kapetana Jureta Dolenca, ki je dobil v polfinalu močan udarec v koleno in je močno šepal.



Videli bomo ponovitev zadnje tekme glavnega dela iz Malmöja, a po njej ne moremo ničesar sklepati, saj je bila bolj revijalne narave, potem ko sta obe reprezentanci že bili uvrščeni v polfinale. Norvežani so zmagali s 33:30. Na tej tekmi Dean Bombač, Dolenec in Klemen Ferlin sploh niso stopili na igrišče, minutaža Boruta Mačkovška in Blaža Blagotinška je bila za vzorec, na norveški strani pa so počivali prvi zvezdnik Sander Sagosen ter Kristian Björnsen, Christian O'Sullivan in vratar Torbjorn Bergerud.

Sicer pa so Slovenci premagali Norvežane junija 2016 v kvalifikacijah za SP, a je IHF potem vikingom dal wild-card in so v Franciji prišli do srebra.
 

Nov dan, nova priložnost


»Devetnajst ur imamo časa za regeneracijo, to je smešno, ampak to je rokomet. Dobra stvar je, da smo analizo za Norvežane že opravili, a potem taktike nismo uporabili,« je povedal selektor Ljubomir Vranješ, ki ne dvomi v motiviranost fantov: »Saj igramo za medaljo. To mora biti zadosten motiv. Govoril bom z igralci. Slovenske mentalitete še ne poznam dobro. Resnično upam, da bodo v ponos dresu, ki ga nosijo. Gremo na 100 odstotkov. Nov dan, nova priložnost.«

Dean Bombač (levo) še nima kolajne, Tilen Kodrin ima bron s SP 2017. FOTO: Reuters
Dean Bombač (levo) še nima kolajne, Tilen Kodrin ima bron s SP 2017. FOTO: Reuters


»Če bi nam nekdo pred EP ponudil tekmo za tretje mesto, bi jo z veseljem vzeli. Sigurno smo si želelo zlato, vendar bi z zmago v tekmi za tretje mesto naredili ogromno za slovenski rokomet,« je po petkovem porazu povedal Blaž Janc.

Norveška ima dva srebra s SP (2017, 2019), a še nobene kolajne z evropskih prvenstev. Leta 2016 je izgubila boj za bron s Hrvaško, ki ji je v Stockholmu vzela mero po dveh podaljških.

Pred današnjim dvobojem za bronasto kolajno med Slovenijo in Španijo bo še tekma za končno peto mesto med Nemčijo in Portugalsko, ki se bo pričela ob 16. uri. 

Jutri ob 16.30 bo v Tele2 Areni finale med Hrvaško in Španijo. 

Preberite še:

Komentarji: